Novinky - 11.10.2015 21:49

Pod Urpínom plný bodový zisk Košíc

Huste.tv Autor: Huste.tv

Góly a asistencie: 3. Šedivý (Bartoš, Jenčík), 11. Bicek (Bartánus), 22. Jenčík (Bartoš, Pavúk)

Vylúčení 4:9 na dve min., navyše Di Diomete (B. Bystrica) 5+DKZ za napadnutie hlavy a krku, presilovky 0:2, oslabenia 0:0, rozhodovali: J. Konc, Jonák – Gajan, M. Smrek, 2025 divákov

HC ´05 iClinic Banská Bystrica: Bacashihua (Corbeil) – Sandgren, Ďatelinka. Šmach, Gründling. Čížek, M. Rosandič, Jankovič – Handlovský, Galamboš, Majdan – Di Diomete, Kytnár (A), Loskot – Gillies, Handzuš (A), M. Hudec (C) – Mikula, Zigo, M. Lunter

HC Košice: Riečický (Halász) – Cebák, Macejko, Michalčin, Dudáš, Pavúk, Šedivý – Lapšanský, Češík, Lelkeš – Bartánus (C), Suja, Bicek (A) – Jenčík, Bartoš (A), Šoltés – Sojčík, Hrnka, Bortňák, Boltun, Hričina

Košickí hokejisti začali pod Urpínom veľkou bojovnosťou a oddanosťou, z čoho už po 30 sekundách hry pramenilo vylúčenie na domácej strane. Oceliari presilovku počas Handzušovho trestu využili naplno, keď po nepríjemných Lapšanského strelách prišla chyba na domácej strane. Brankár Bacashihua vykorčuľoval za bránku, odkiaľ zle rozohral a k puku sa dostali košickí hokejisti. Od modrej čiary potom prudko vypálil obranca Šedivý, ktorého strelu zastavila až sieť. Košičania sa po góle museli sami brániť a Banskej Bystrici sa takmer podarilo vyrovnať. Riečického zachránila iba konštrukcia bránky, ktorú napálil Majdan. Domáci pokračovali vo svojej aktivite ešte aj proti plnému počtu hráčov súpera, kedy sa do dobrej príležitosti dostal Zigo, ale gólman majstrovského celku si s jeho dvojnásobným zakončením poradil. Tretie vylúčenie zápasu potom oslabilo domáci tím a Košičania početnú výhodu opäť využili. V polovici tretiny sa o to postaral Bicek, ktorý si pred bránkou úplne osamotený počkal na prihrávku kapitána Bartánusa a bez zaváhania úspešne zakončil, čím stanovil skóre na 0:2. Banská Bystrica sa ihneď pokúšala o návrat do zápasu, ale v dobrej pozícii nepochodil Hudec. Domáci hráči potom mali k dispozícii presilovku, niekoľko desiatok sekúnd dokonca aj dvojnásobnú, ale Košičania ich počas nej do výraznejšej šance nepustili. 

V strednej dvadsaťminútovke hostia pokračovali vo svojej aktivite. Ihneď po buly sa do dobrých šancí dostali Lelkeš s Bicekom, ale pred Bacashihuom ani jeden z nich nepochodil. To sa ale nedá povedať o Jenčíkovi, ktorý si po necelých dvoch minútach hry na útočnej modrej čiare prevzal prihrávku od Bartoša, po ľavej strane sa sám pustil do zakončenia a jeho prudkú strelu potom banskobystrický gólman nestihol zachytiť. Košičania teda po Jenčíkovom presnom zásahu viedli už 3:0 a na ťahu boli domáci hráči. Banskobystričania sa pokúšali o návrat do hry, ale defenzíva aktuálneho majstra bola dôrazne proti. Naopak, domáci hokejisti vyprodukovali v polovici tretiny chybu v obrane, ktorú chcel využiť Bartánus, ale jeho únik po strane napokon úspech nepriniesol. Na opačnej polovici ľadovej plochy potom nepochodil Rosandič, ktorý opäť pohorel na výborne chytajúcom Riečickom. Košický gólman si bravúrne počínal aj v záverečných minútach, kedy tlak Banskej Bystrice narástol, ale úspech v podobe presného zásahu to domácim hráčom neprinieslo. Do šatní sa po dvoch tretinách šlo za stavu 0:3.

V záverečnej časti stretnutia sa obraz hry nezmenil. Domáci hokejisti pokračovali v snahe o prekonanie pozorného Riečického, ale nedarilo sa im. Hneď v úvode tretiny spred bránky nepochodil Handzuš a neskôr si Banskobystričania vypýtali dvojnásobnú presilovku. Minuloroční finalisti ale nedokázali využiť ani početnú výhodu o dvoch hráčov, pretože Košičania sa výborne bránili a puk za pukom odpaľovali spred svojej bránky. Snaha Banskej Bystrice pokračovala aj proti plnému počtu hráčov, ale takisto neúspešne. Diváci videli v televíznom šlágri kola atraktívny hokej plný zaujímavých momentov, ktorý priniesol celkovo tri presné zásahy, o ktoré sa v prvých dvoch tretinách postarali Košičania. Tí mali duel plne pod kontrolou a spod Urpína si zobrali všetky tri body. 

Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice: „V oslabení sme dostali dva rýchle góly, čo nás na chvíľu poznačilo. Potom sme si vypracovali nejaké šance, ale zahodili sme ich. Presilovky boli z našej strany katastrofálne. Desať minút pred koncom sme hrali piati proti trom, ale namiesto toho, aby sme sa do zápasu vrátili, sme sa tam poriadne ani nedostali. Pre nás je to sklamanie."

Miroslav Marcinko, tréner Košíc: „Dnešný zápas bol náročný. Hralo sa dosť fyzicky a sme radi, že chlapci k tomu pristúpili zodpovedne. Na ľade ukázali srdce. Dali sme tri góly a mali sme aj šťastie, ale to k hokeju patrí. Chlapcom sa musím za predvedený výkon poďakovať. Takisto aj brankárovi Riečickému, ktorý nás podržal."