Program
Hádzaná - 21.10.2024 10:11

Najlepší tím Európy v akcii na Joj Športe

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Portfólio vysielania televízie Joj Šport je široké a tento rok ho rozšírila aj hádzaná. Vo večerných časoch sa vám komentátor Peter Štefanec hlási s duelmi najvyššej španielskej súťaže a v nedeľu sme si posvietili aj na najlepší tím európskeho kontinentu. FC Barcelona kraľuje klubovým rebríčkom EHF pred nemeckými gigantmi ako Magdeburg a Kiel, dánskym Aalborgom, francúzskym PSG alebo maďarským Veszprémom. Zároveň je aktuálnym šampiónom Champions League a domácu Ligu Asobal ovládla 31krát. Nad domácou Navou v našom vysielaní vyhrala jasne 43:29.

V súčasnosti Barca v lige drží viac ako osemdesiat zápasov trvajúcu víťaznú šnúru. Poslednú prehru má zapísanú v novembri 2021 proti Torrelavege, a to kontumačného charakteru. Predtým sa tak stalo ešte v sezóne 2017/18. Uplynulý ročník Katalánci ovládli s bilanciou 29-1-0 a veľmi málo prehier zbierajú aj v európskych súťažiach. V minuloročnej Lige majstrov vyhrali pätnásť z osemnástich zápasov, až dokráčali k trofeji.

Spomenutý zápas 6. kola Ligy Asobal proti sebe postavil ligového giganta s veľmi ambicióznym novým zjavom medzi španielskou hádzanárskou smotánkou. Viveros Herol BM Nava len v sezóne 2023/24 debutoval v najvyššej súťaži a hneď siahal po miestenkách do pohárovej Európy. Európska liga ušla o jediný bodík a teraz by Nava chcela zájsť ešte o ten symbolický krôčik ďalej. Z doterajších šiestich duelov pozbierala sedem bodov a na Barcelonu nemala prakticky v žiadnej hernej činnosti. Viedla síce 1:0, no už prvý polčas prehrala desaťgólovým rozdielom a mužstvá sa rozišli za stavu 29:43. Z najaktuálnejších šiestich vzájomných zápasov už štvrtý raz Barcelončania pokorili 40-gólovú hranicu a tento výsledok ich drží na bezpečnom prvom mieste. Za zmienku stojí aj gólový priemer s 40,8 dosiahnutého zásahu na kolo a máličko cez 30 inkasovaných.

Káder španielskeho šampióna je nabitý veľkými menami svetovej hádzanej. Tréner Carlos Ortega pod sebou má dánskeho brankára Emila Nielsena, francúzske opory Dika Mema a Melvyna Richardsona alebo švédskeho kanoniera Jonathana Carlsbogarda. Jednu z najkvalitnejších súťaží na kontinente so záujmom sledujeme aj pre duo slovenských hádzanárov. Spojky Jakub Prokop aj Marko Jurkovič hája farby tímu Bathco BM Torrelavega. Štart sezóny malo ich mužstvo viac ako slušný a s bilanciou 4-0-2 okupuje štvrté miesto. Pred rokom pritom skončilo jedenáste.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: FC Barcelona