Futbal - 03.10.2024 11:06

Európska liga: štvrtkový súboj dvoch európskych veľkoklubov

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Hoci sa Manchestru United od odchodu manažéra Alexa Fergusona nedarí a za desať rokov získal len päť väčších trofejí, jednoznačne ide o jednu z najväčších futbalových značiek na svete. Pozná ju aj človek, ktorý šport sleduje len veľmi okrajovo a my si ju spoločne budeme môcť detailne obzrieť aj vo vysielaní Joj Športu. Držiteľ dvadsiatich anglických titulov totiž cestuje do Portugalska, kde vo svojom druhom vystúpení v tohtosezónnej Európskej lige narazí na FC Porto. To sa tešilo zo zisku domáceho majstrovského titulu tridsaťkrát a je členom "veľkej trojky" klubov Primeira ligy.

Ani jeden z týchto klubov nehlásil úspešný vstup do Európskej ligy. United hrali ako jasný favorit doma s holandským Twente nerozhodne 1:1, kým Porto má za sebou výlet do Nórska bez získaných bodov. Nebezpečné Bodø/Glimt triumfovalo 3:2. V novom formáte súťaže sa takéto zakopnutia neodpúšťajú a mužstvá sa na začiatok usadili na 20. respektíve 25. mieste kompletnej tabuľky, v ktorej má každý tím iných súperov. Obaja pritom majú s ohľadom na vlastnú kvalitu priaznivý žreb. Manchester z ťažších súperov ešte čaká Fenerbahce a Rangers, Porťania si zahrajú s Laziom či Hoffenheimom.

Zápas Manchester United - FC Porto vysielame vo štvrtok od 21:00. Nalaďte si skôr aj naše zápasové štúdio.

Ide o zápas dvoch veľkoklubov, ktoré by sa pokojne mohli stretnúť aj v Champions League, no napriek tomu na seba nenarazili od roku 2009. Vtedy šlo o štvrťfinále najprestížnejšej klubovej súťaže a po remíze 2:2 v Anglicku vyhral manchesterský tím v Porte 1:0. Jeho trénerom bol ešte Ferguson a zostava zahŕňala mená ako Van der Sar, Ferdinand, Giggs, Rooney či Ronaldo. Aktuálny držiteľ FA Cupu si odvtedy zahral s Portugalčanmi šesťkrát a nikdy neprehral. Proti Benfice respektíve Brage má bilanciu 4-2-0. Porto má s Angličanmi výdatnejšie skúsenosti a od spomenutého dvojzápasu hralo šesťkrát s Liverpoolom aj Chelsea, po štyrikrát s Manchestrom City a Arsenalom a dvakrát s Leicesterom. Vydolovalo z toho päť víťazstiev.