Novinky - 12.11.2016 22:30

Výrazné stopy popradských hráčov v košicickom hokeji

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: Miloš Toporcer

V metropole východného Slovenska pôsobilo množstvo našich brankárov. Dvom z nich sa podarilo získať aj majstrovský titul. V sezóne 1998/99 plnil funkciu hlavného brankára Miroslav Šimonovič a veľkou mierou sa podieľal na zisku zlatých medailí. V drese VSŽ vtedy odchytal 39 duelov a dobré výkony mu priniesli aj päť štartov na majstrovstvách sveta. Miro pôsobil v Košiciach celkovo štyri sezóny. Ďalším gólmanom s majstrovským titulom v Košiciach je Marcel Melicherčík, ktorý dosiahol na tento vrchol v prvej zo svojich dvoch sezón na východe Slovenska. Brankár momentálne pôsobiaci v talianskom Bolzane kryl chrbát košických obrancov celkovo v 71 dueloch.

Do zabudnutia sa nedostali určite aj dve veľké legendy nášho hokeja Miroslav Ihnačák a Peter Bondra. Ihnačák je s dvanástimi sezónami a 504 zápasmi v základnej časti na siedmom mieste v tomto štatistickom ukazovateli histórie košického mužstva. Práve Košice vystrelili Ihnačáka v roku 1985 až do slávnej NHL. Na východ Slovenska sa účastník majstrovstiev sveta B kategórie (8 bodov v siedmich zápasoch) vrátil až v 32 rokoch a pôsobil tu do sezóny 2003/04. V tej nasledujúcej obliekal popradský dres. Do mužského hokeja naplno naskočil v Košiciach aj legendárny Peter Bondra. Stalo sa tak v sezóne 1986/84 a slávna „dvanástka“ tu za štyri sezóny odohrala 151 zápasov s bilanciou 93 gólov a 44 asistencií. Bondra sa sem vrátil na dva zápasy aj v lock outovej sezóne 1994/95.

S cieľom zisku titulu prestúpil do Košíc v sezóne 2001/02 náš kapitán Arne Kroták. Počas štyroch sezón patril k najlepším hráčom nie len tohto mužstva ale aj celej extraligy, no zlatú medailu si domov nedoniesol. V srdciach košických fanúšikov ostal nie len vďaka skvelému prístupu a nenapodobniteľnej technike, ale aj osobným štatistikám (272 zápasov, 116 gólov, 117 asistencií). V sezónach 2001/02 a 2002/03 (v nasledujúcej odohral len 15 zápasov) hviezdil v drese oceliarov aj Miroslav Škovira. 119 bodov v 142 zápasoch tiež nie je na zahodenie a Mirovi priniesli nomináciu do slovenskej reprezentácie.

Poslednou veľmi kvalitnou akvizíciou, ktorá vymenila Tatry za Steel Arénu bol Marcel Haščák. Ten sa už ako dvadsaťtriročný dokázal prepracovať do elitných útokov oceliarov a hlavne posledná z troch jeho sezón v Košiciach mu vyšla parádne. 81 bodov za jeden ročník sa v drese tohto kvalitou nabitého mužstva nepodarilo nazbierať aj väčším menám s neporovnateľnými skúsenosťami... Bojovné pravé krídlo to nedostalo len na majstrovstvá sveta, ale aj do kvalitnejšej KHL.