Novinky - 05.10.2016 20:21

O "dvadsiatke" s jej bývalým hráčom

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: Miloš Toporcer

„Dvadsiatka“ odohrala doteraz šesť duelov, v ktorých zakaždým ťahala za kratší koniec. Zverenci Ernesta Bokroša v nich strelili 5 gólov a inkasovali 36. Káder tvoria hráči ročníka 1997, 1998 (Roman Durný, Vladimír Vybíral) a 1999 (Adam Líška). Zatiaľ jediným dvojbodovým hráčom je Marián Váňa. V extralige pôsobia od sezóny 2007/08. Počas tohto obdobia dosiahli 29 víťazstiev v 198 zápasoch. Historicky najproduktívnejším hráčom výberu je nitriansky rodák Martin Uhnák, ktorý v 72 zápasoch zaznamenal 32 bodov. V projekte (extraligové zápasy) pôsobilo aj množstvo popradských odchovancov či členov aktuálneho kádra. Sú to Ján Brejčák (35 zápasov – 3+3), Richard Vojsovič (18 – 0+1), Samuel Mlynarovič (44 – 5+11), Samuel Takáč (37 – 3+5), Michael Vandas (46 – 10+10), Ľubomír Malina (18 – 1+1), Lubor Pokovič (10 – 0+2), Ľubomír Dinda (21 – 0+1), Mário Kurali (10 – 0+1), Peter Lichanec (5 – 0+0) či Maximilián Pajpach (2 odchytané zápasy).

Práve Maximilián Pajpach je jediným popradským brankárom, ktorý má skúsenosť s reprezentáciou do dvadsať rokov pôsobiacou v extralige. V sezóne 2013/14 odchytal dva zápasy popri plnení si povinností vo výbere „osemnástky“. „V mojom prípade to bolo čisto len o hokeji. Počas dňa sme mali dva tréningy na ľade ale aj na suchu. Väčšinou sme s chalanmi len oddychovali a dreli na tréningoch. Samozrejme bola dôležitá aj regenerácia a keďže sme mali víkendy voľné, vtedy prišiel čas na cestu domov,“ spomína na priebeh týždňa v projekte Pajpach. Hráči, ktorí tu pôsobili, si chvália aj zázemie, ktoré im zväz každoročne pripravuje. „Čo sa týka tréningových podmienok, tak bolo o nás veľmi dobre postarané. Na regeneráciu sme využívali priestory hokejového Slovana, keďže sme sídlili na štadióne Ondreja Nepelu. K dispozícii sme mali aj dvoch masérov a tak nám nič nechýbalo,“ hovorí dvadsaťročný brankár, ktorý v spomínanej sezóne odchytal v reprezentačnom drese aj štrnásť zápasov v prvej lige.

Účinkovanie „dvadsiatky“ v najvyššej lige prináša každoročne búrlivú diskusiu. Mnohí ľudia pochybujú o správnosti tohto kroku a poukazujú na absenciu vodcovských osobností v šatni mladíkov či nedostatok zápasov, v ktorých musia tvoriť hru a útočiť. „Ako brankárovi mi je ťažko hodnotiť pozíciu ostatných hráčov, ale je pravda, že vo väčšine zápasov sme sa len bránili, čiže niečo na tom bude. Projekt má svoje plusy aj mínusy. Záleží na tom, kto to hodnotí,“ prezrádza svoj názor na fungovanie tímu brankár, ktorý bol práve po spomínanej sezóne draftovaný Coloradom Avalanche.

To, že v partii „dvadsiatkárov“ musí byť veľká sranda, prezrádza už ich vek a dlhý čas strávený spolu mimo rodiny. Vzniká tak priestor na vytvorenie nových priateľstiev. „Je to aj môj prípad. S niektorými som v tíme dokonca aj teraz, s ďalšími sa určite stretnem aj v budúcnosti. Som za tu skúsenosť rád a dalo mi to veľa.“