Novinky - 02.08.2016 17:56

Alex Výhonský: Idem bojovať, nikto mi v Poprade nič zbytočne nesľubuje

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: Miloš Toporcer

Prečo si sa rozhodol zúčastniť try outu a ako sa ti páčila jeho forma?
Try outu som sa rozhodol zúčastniť preto, lebo ma zaujala jeho forma a smer akým sa popradský hokej rozhodol smerovať do budúcna. Forma try outu bola jednoduchá, 4 zápasy, testy a dať do toho všetko. Bolo to OK.

Nakoniec si presvedčil trénerov o svojich kvalitách. Ako ste sa zatiaľ dohodli na tvojej spolupráci s klubom a čo sa trénerom na tvojej hre najviac páčilo?
Po skúške si ma zavolali tréneri. Páčilo sa im moje nasadenie, štýl hry a výsledky fyzických testov. Pristúpili férovo, nič zbytočne nesľubovali. Dostal som šancu pokračovať v klube aj v priebehu augusta a bojovať o miesto. Potom sa uvidí.

Po ukončení juniorskeho veku si aj napriek celkom dobrej sezóne v banskobystrickej juniorke odišiel do Nórska, kde si väčšinu sezóny strávil v druhej lige. Prečo si sa rozhodol práve pre túto ligu? Nebola možnosť ostať na Slovensku?
Na sezónu v Bystrici spomínam len v dobrom, dala mi veľa. Tréneri Nemček a Palov mi dosť pomohli. Po sezóne som potreboval naskočiť do seniorského hokeja. Pôvodne to mala byť 1. liga v Dubnici, ale tam to padlo. Agent ma kontaktoval, či nemám záujem skúsiť zahraničie. Potreboval som sa hlavne odraziť do života aj v iných smeroch, tak som čakal na ponuky. Dlho neprišlo nič až neskôr Nórsko, kde som si výkonmi v polovici sezóny vybojoval miesto v najvyššej súťaži. Možnosť ostať na Slovensku tu bola, ale uprednostnil som zahraničie, dalo mi to veľa po hokejovej stránke ale aj po životnej. Spoliehate sa tam totiž sám na seba.

V minulej sezóne si zase pôsobil vo švédskej tretej lige. Aké si tam našiel podmienky čo sa týka hokeja alebo života? Dá sa tam hokejom živiť?
Švédska tretia liga je veľmi silná a rýchla. Majú tam pretlak hráčov, čiže pre „importa“ je ťažké presadiť sa. Životné podmienky sú rovnako super ako v Nórsku, každý ma prácu. Hokejom sa hráč určite uživí, top hráči v lige majú veľké platy. Sú to hráči SHL ktorí radšej budú hrať v D1 ako druhé husle hore. Treba si dať ale pozor do akého mužstva idete. Z lepších tímov je totiž ľahká cesta hore do Allsvenskan.

Bol návrat na Slovensko plánovaný, alebo si si nechával otvorené zadné dvierka v podobe návratu do Grästorps IK?
Návrat nebol plánovaný, try out ma zaujal, šiel som to skúsiť a dostal som sa ďalej. Na konci sezóny som sa dohodol s vedením, že si budem hľadať niečo iné. Z istých dôvodov som tam nechcel ostať, veľa som nehral. Nie pre výkonnosť ale niečo iné.

Aký si typ hokejistu a čo môžu od teba očakávať popradskí diváci či tréneri?
Pokiaľ som krídlo tak power forward (silový útočník). Snažím sa využiť svoju silu, rýchlosť a fyzické parametre. Každé striedanie idem na maximum a spravím si svoju robotu. Občas som hrával aj ako center. Na tejto pozícii pomáham najmä obrane a v rozbiehaní útokov.