Novinky - 27.07.2016 17:08

Petr Jonák: Rusi alebo Kanaďania musia hrať oveľa lepšie ako naši

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: Michal Klein

Aké máte prvé dojmy z prostredia HK Poprad?
Z práce tu som nadšený. Cítim veľký záujem o hokej, ľudia okolo chcú pracovať, prosto super.

Ako sa zrodila myšlienka Try-out kempu?
Sčasti to bol môj nápad, sčasti sme sa dohodli s kolegom Ľudom Jurinyim, sme jeden tím.

Skúste opísať, ako to teraz v Spišskej Novej Vsi vyzerá...
Testujeme hokejistov, čo sa robí v Amerike bežne. Voľní hráči bez zmluvy sa chceli prísť ukázať, príp. sme ich obvolali, aby sme si ich pozreli. Máme okolo stovky chlapcov, ktorých sme rozdelili na štyri tímy a zahrajú si každý s každým, dnes (v stredu) to vyselektujeme a na záverečný deň nám ostanú dva tímy približne po 15 hráčov, ktoré budú hrať medzi sebou a mali by sme o nich prípadne záujem.

Čo hovoríte na ten obrovský počet adeptov?
Milo ma to prekvapilo a som nadšený, že títo hokejisti majú záujem hrať v Poprade. Má to tu tradíciu, hokej tu bol vždy na skvelej úrovni, sú tu vynikajúci fanúšikovia, mesto je hokeju naklonené, Aquacity robí výbornú prácu v rámci sponzoringu. Hráči prišli a bojujú o svoje miesta.

Koľkých hokejistov si plánujete vybrať?
Už máme niektorých vytypovaných, ale chlapci sa menia a zatiaľ by som nerád niekoho menoval. Chceli by sme si ich vybrať čo najviac, možno budú dvaja, traja, možno piati. Potom by sme si ich počas augusta vyskúšali a keby sa nám ich podarilo zapracovať do tímu, bolo by to super.

Akých hráčov vlastne potrebujete?
Hľadáme dvoch útočníkov a obrancu. Možno aj gólmanov, ale máme ešte nejaké typy, ktoré tu zatiaľ nie sú, ale komunikujeme s ich agentmi. Rusi alebo Kanaďania musia hrať oveľa lepšie ako naši, aby sa do tímu dostali. Skúšame aj mladých Popradčanov z juniorky či dorastu a som milo prekvapený z ich úrovne. Budeme ich sledovať počas sezóny a postupne zapracovávať do A-mužstva.

Chcete pritiahnuť aj niektorých vašich zverencov z Ameriky?
Komunikovali sme o tom spolu. Je to pre nich nová lokalita a potrebujeme ich presvedčiť, že aj v ich očiach tu máme hokej na úrovni. Ak prídu jeden - dvaja, oni si to medzi sebou už povedia. Boli by to prínosom najmä čo sa týka kultúry. Oni sú trochu inak nastavení a do kabíny by priniesli taký severoamerický vzduch, čo by mohlo pomôcť. Je to všetko o práci, treba ukázať, že tu je všetko správne nastavené a ja verím, že s novými ľuďmi okolo hokeja a v meste to aj tak je.

Try-out slúži len na doplnenie kádra, ale kostru tímu už poznáme...
Vyberal som ich ja spoločne s Ľudom Jurinyim a Jurajom Bondrom a celkovo náš celý tím. Sú to najmä chlapci z minulej sezóny, ktorí v Poprade odviedli veľa dobrej práce a myslím si, že to bude dobré.

Aj ikona Podtatrancov Arne Kroták si ešte predĺži kariéru...
Je to skvelý príklad pre mladých hráčov. Je to legenda popradského, slovenského a aj všeobecne hokeja. Človek, ktorého by si mali všetci vážiť za to, čo v kariére ukázal a ja som len rád, že s takým hokejistom budem môcť pracovať.

Podpísať sa podarilo aj Adama Lapšanského. Mal by byť práve on lídrom na ľade?
Ťahúňom by mal byť celý tím, zložený zo správnych jednotlivcov. Jedine mužstvo môže vyhrávať.