Novinky - 08.08.2016 18:27

Mathew Maione verí v úspech tímu

Huste.tv Autor: Huste.tv
V posledných týždňoch zažíva dôležité míľniky vo svojom živote. Podarilo sa mu ukončiť štúdium na prestížnej University of Prince Edward Island, bol vyhlásený za najlepšieho obrancu v univerzitnej súťaži ECHL a napokon sa mu podarilo podpísať prvý kontrakt s európskym klubom. Mathew Maione, rodák z Toronta majúci talianske korene, strávi nasledujúcu sezónu v drese HC ´05 iClinic Banská Bystrica. 25 - ročný obranca, o ktorého bol na transferovom trhu enormný záujem aj z iných európskych líg, nám odpovedal na pár otázok.


Mathew, máš za sebou akiste svoju najúspešnejšiu hokejovú sezónu v profesionálnej kariére. Osobné štatistiky si si obohatil o 77 kanadských bodov, čo je na obrancu závratné číslo. Darilo sa aj tvojim tímom Brampton Beast a Wheeling Nailers. Ako momentálne prebieha tvoja príprava na nový ročník?

"Svoj posledný súťažný zápas v roku 2016 som odohral až v polovici júna. Keďže sme s tímom Wheeling Nailers postúpili do finále Kelly Cupu a mali tak pomerne dlhú sezónu, s tréningom na tú novú som začal len teraz v júli. Samozrejme, že som so svojou poslednou sezónou spokojný, pozerám sa však už iba dopredu. V uplynulom období som trénoval na ľade i mimo neho zhruba mesiac."

Svoje kariérne kroky si sa teda rozhodol nasmerovať do európskych hokejových arén. Ako vzniklo spojenie Mathew Maione a HC ´05 iClinic Banská Bystrica?

"Ako prvý ma kontaktoval športový manažér klubu Július Koval, ktorý prejavil záujem o moje služby krátko po skončení finále Kellyho pohára. Ponuka ma prekvapila, o Slovensku ako krajine som toho veľa nevedel, poznal som len slovenských hráčov v NHL, ktorí hrali v zámorí v posledných rokoch a urobili vašej krajine skvelú reklamu. Napokon som si zistil toho viac a hokejový projekt v Banskej Bystrici ma zaujal. Myslím si, že Slovensko ako také je vo svete vnímané ako veľmi hokejová krajina."

Vieme, že aj ty, podobne ako útočník Jordan Hickmott, si sa na Banskú Bystricu pýtal nášho už bývalého útočníka Jasona Basta. Aké ti poskytol referencie?

"Proti Jasonovi som hrával, poznáme sa. Je to bývalý hráč HC ´05 iClinic a mal len pozitívne dojmy zo svojho minulosezónneho pôsobenia pod Urpínom. Dal mi nejaké základné informácie o klube, aj o samotnej Banskej Bystrici a bol mi nápomocný zo všetkými otázkami, ktoré som mu adresoval. Po rozhovore s ním, ale aj s ďalšími bývalými spoluhráčmi som vycítil, že Banská Bystrica a Slovensko budú pre mňa tou najlepšou voľbou pre kariérne pokračovanie."

V klube máme vysoké, tie najvyššie ambície v Tipsport lige. Ty si s tým zaiste stotožnený, tešíš sa, že po zámorí si aj na Slovensku zahráš o najvyššie méty?

"V každej športovej súťaži má mužstvo za cieľ vyhrať ju. Viem o posledných dvoch účastiach nášho klubu vo finále, určite sme nimi nazbierali množstvo skúseností a poznatkov. Neúspech v posledných finále podľa mňa urobil s nami to, že túžime vyhrať oveľa viac, ako predtým, pretože sme ako klub boli veľmi blízko k dosiahnutiu svojho cieľa. Dúfam, že tento rok sa nám to podarí. Máme veľké šťastie, že našimi trénermi sú Vladimír Országh a Richard Zedník, ktorí majú bohaté hokejové skúsenosti z pôsobenia v NHL. Teším sa, že sa vďaka ich prístupu a metódam veľa naučím a ešte zlepším svoju hernú výkonnosť."

Manažment klubu ťa angažoval aj z dôvodu, aby si bol dirigentom našich presilových hier z postu obrancu. Vyhovuje ti takáto rola, mal si podobnú úlohu aj v zámorí?

"Ako profesionálny hokejista mám za sebou dva úspešné roky v univerzitnej súťaži ECHL. Mal som šťastie a požehnanie byť obklopený skvelými ľuďmi, ktorí mi pomohli uspieť a dosiahnuť svoje ciele. Som vďačný za možnosť hrať profesionálne v zámorí, ale rozhodol som sa pre zmenu. Ako hráča by som sám seba opísal tak, že som tvrdo pracujúci, ofenzívne zmýšľajúci obranca. Aj v ECHL som hral v podobných pozíciách, v presilových hrách som na ľade strávil veľa herného času a darilo sa mi, aj za tým by som hľadal svoju bodovú produktivitu z poslednej sezóny."

Čo považuješ vo svojej doterajšej kariére za najväčší úspech a čomu sa rád venuješ vo voľnom čase?

"Veľmi silné spomienky mám zo zimnej univerziády, ktorá sa hrala v roku 2014 v Taliansku. Hral som za univerzitný tím Kanady, s ktorým som získal zlatú medailu a dokonca som vo finále strelil víťazný gól. V minulom ročníku som mal to šťastie, že som získal ocenenie Obranca roka a bol som aj v All - stars zostave celej ECHL. Mimo hokeja mám rád hudbu, hrám na gitare, zahrám si golf a učím sa novým veciam. Vyštudoval som University of Prince Edward Island a získal bakalársky titul. Najradšej svoj voľný čas trávim s rodinou a priateľmi. Verím, že aj v Banskej Bystrici sa rýchlo aklimatizujem a nájdem v meste svoj druhý domov."

Rozhovor viedol: Miroslav Čief

Mathew Maione verí v úspech tímu