Novinky - 20.07.2016 12:57

Rozhovor s Martinom Gründlingom

Huste.tv Autor: Huste.tv
29 - ročný obranca začne na ľade pod Urpínom už svoju tretiu sezónu v rade, pričom pamätníci zaiste vedia, že v našom klube už pôsobil v ročníku 2007-2008, v pre nás postupovej sezóne do extraligovej súťaže. S hokejistom, ktorého kariéra je na slovenskú spätá prevažne s HK 36 Skalica a 2 roky strávil v českom tíme HC Karlove Vary, sme sa porozprávali pred blížiacim sa zahájením prípravy A mužstva na ľade.


Martin, po skončení uplynulej sezóny si sa rozhodol predĺžiť kontrakt s klubom a pokračovať pod Urpínom v načatej hokejovej práci. Čo podporilo tvoje rozhodnutie a ako spätne hodnotíš minulú sezónu, ktorá do klubovej vitríny HC ´05 iClinic opäť priniesla zisk cenného kovu?

"V Banskej Bystrici som zotrval hlavne kvôli hokejovému prostrediu a podmienkam. Klub funguje na vysokej úrovni vďaka ľuďom, ktorí v ňom pracujú. Máme vždy tie najvyššie ciele, ktoré aj mňa ako hráča posúvajú vpred. Momentálne nás spája ten najvyšší cieľ, a to je vyhrať majstrovský titul, aj keď príliš nahlas sa o tom nesnažíme hovoriť. Tá minulá sezóna bola ako na hojdačke - občas sme podávali kolísavé výkony, prišli aj nejaké zbytočné straty bodov v zápasoch, ale ku koncu základnej časti sme už začali hrať tak, ako sme chceli. Vyústením nášho zlepšenia a progresu bolo play-off, ktorého vrcholom bol náš postup cez favorizované Košice do samotného finále. Bohužiaľ, tam sme už nedokázali zopakovať predchádzajúce výkony a po sérii sme odchádzali sklamaní, podobne ako rok predtým..."

Manažment klubu hráčsky káder oproti minulej sezóny z rôznych príčin opätovne obmenil. Vnímaš to podobne, že v princípe opäť budujeme nové mužstvo? Ako sa vyvíjalo v letnej príprave podľa tvojho videnia?

"Letná príprava trvala sedem týždňov a bola vo vysokom tréningovom tempe. Našťastie, v dnešnej dobe sa už toľko nebehá a nejazdí na bicykli, ako som bol zvyknutý z minulých príprav, ale robia sa iné veci, ktoré sú podľa mňa praktickejšie a užitočnejšie pre hokejistov. Je však pravda, že sme dostali poriadne zabrať, sme však fyzicky pripravení, a to je to podstatné. Noví hráči do kabíny zapadli super a rysuje sa tu výborný kolektív, ktorý bude mať opäť svoju kvalitu. Všetko sa ukáže na ľade."

Na ľad mužstvo premiérovo vykorčuľuje už o pár dní a neskôr sa predstaví aj v prvom prípravnom zápase. O čo pôjde mužstvu najviac, ktoré aspekty budete na ľade pilovať najviac?

"V tejto fáze prípravy je vždy dôležité čo najviac nakorčuľovať, nabrať fyzickú silu a stmeliť tím, aby sme boli pripravení na sezónu čo najlepšie. Samozrejme, je jasné, že chalanom už chýba puk, pobyt na klzisku a nevedia sa dočkať. Som podobný prípad. Sme radi, že vedenie nám vybavilo pestrú paletu prípravných zápasov, vycestujeme do Walesu, potom na turnaj do Švajčiarska. Osobne som presvedčený, že ako mužstvo sa na nový ročník Tipsport ligy zodpovedne pripravíme a budeme silní."

Do novej sezóny určite vstupuješ s osobnými, ale hlavne tímovými ambíciami. Aké sú a ako sa ti páči v Banskej Bystrici po stránkach prostredia, bývania či priazne banskobystrického hokejového publika?

"Tímový cieľ máme všetci rovnaký, vyhrať titul. Z osobného hľadiska je mojim cieľom k tomu čo najlepšie prispieť výkonmi v zápasoch a byť platným hráčom na ľade. Banská Bystrica je veľmi pekné mesto, obľúbil som si prostredie, aj tunajších ľudí. Atmosféra na zápasoch je vynikajúca, povedal by som, že je stále lepšia a lepšia. Je elektrizujúce hrať v takom prostredí. Fanúšikovia sú super, stále nás povzbudzujú a prajú nám, za čo im patrí veľké poďakovanie od nás chalanov."

Mnoho ľudí to s určitosťou nevie, ale ty si v predminulej sezóne nastupoval v zápasoch play-off so zlomeninou nohy. Vo finálovej sérii s Košicami si riskoval svoje zdravie na úkor mužstva, ukázal si pravé hokejové srdce. Vráťme sa k tomu, o čo vtedy išlo a čo podporilo tvoje myšlienky hrať aj napriek bolestivému zraneniu?

"Tak je to pravda, zlomila sa mi kostička v chodidle po tom, čo som hneď v prvom zápase štvrťfinále play-off s Trenčínom zablokoval strelu protihráča. Napriek tomu som bol rozhodnutý ďalej pokračovať a nastupovať do zápasov, lebo som bol vďačný, že si môžem po dlhšej dobe zahrať play-off a pomôcť tímu k úspechu. Spravil by som tak aj v budúcnosti."


Text: Miroslav Čief

Rozhovor s Martinom Gründlingom