Novinky - 02.04.2016 11:49

Banská Bystrica získala tretí bod

Huste.tv Autor: Huste.tv
Góly a asistencie: 1. Matoušek (Zigo, Čížek), 13. Kytnár (Gilllies, Hvila), 37. Tománek (Bast) – 31. Lapšanský (Hrnka), 40. Lapšanský (Jankovič, Cebák).

Vylúčení: 3:4 na dve min., presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jonák, Kubuš - Tvrdoň, Výleta, 2841 divákov

HC '05 Banská Bystrica: Bacashihua (Košarišťan) - Ďatelinka, Šmach, Majeský, Pujacs, Gründling, Čížek, Bezúch, Sandgren - Majdan, Bast, Tománek - Hvila, Kytnár, Gillies - Matoušek, Zigo, Lunter - Lucenius, Handzuš, Bortňák

HC Košice: Melicherčík (Halász) - Deyl, Dudáš, Jankovič. Cebák, Mikuš, Pavúk, Chovan - Bartánus, Suja, Bicek - Bartoš, Jenčík, Spilar - Varga, Hrnka, Lapšanský - Boltun, Češík, Milý - Hričina

Duel pod Urpínom sa začal najrýchlejším gólom doterajšieho priebehu semifinále play-off. Postaral sa oň domáci tím, ktorý sa vedenia ujal ešte v prvej šesťdesiatsekundovke zásluhou bekhendu, ktorým sa Matoušek prezentoval z medzikružia. Melicherčík sa musel z inkasovania rýchlo spamätať, pretože psychicky posilnení Banskobystričania útočili aj naďalej. Hosťujúci hokejisti im však dokázali odolávať a sami sa púšťali do ofenzívy. V nej sa o vrovnanie mohol už v šiestej minúte postarať Spilar, ale po spracovaní ťažkej prihrávky strelou z uhla štrbinu pri ľavej žrdi Bacashihuu nenašiel. Ešte v závere úvodnej polovice tretiny odišiel na trestnú lavicu hosťujúci kapitán Bartánus a domáci hrali presilovku. Počas nej sa paradoxne museli brániť, tribúny totiž nepríjemnou ranou vystrašil Dudáš. Banskobystričania tak početnú výhodu nevyužili, ale skórovali tesne po nej. O vedenie 2:0 sa nenápadnou ranou spred modrej čiary postaral Kytnár, keď puk poslal ponad Melicherčíkove rameno. V závere prvej tretiny obsadili útočné pásmo Oceliari, ktorí hrali v presilovke, ale nepodarilo sa im znížiť. Najväčšiu šancu na skórovanie zahodil v obrovskej rýchlosti Bartánus, ktorý sa pred Bacashihuuom ocitol úplne osamotený, no nenamieril presne. 

Druhá dvadsaťminútovka sa začala dvojgólovým vedením na banskobystrickej strane. Ani to však východniarov neodradilo od obrovskej bojovnosti a od odhodlania znížiť náskok domácich. V tretej minúte po zmene strán sa Lapšanský individuálne predral k žrdi, avšak odtiaľ nezakončil presne. Následne získala Banská Bystrica presilovku, počas ktorej mohla svoj náskok ešte navýšiť. Handzuš sa totiž na pravej strane útoku ocitol úplne osamotený a pokúšal sa dorážať, no jeho puk bol v poslednej chvíli pred odkrytou časťou bránky zrazený. Z gólu sa napokon v strednej časti hry pod Urpínom tešili aj košickí fanúšikovia. V 31. minúte ich prvýkrát rozjasal Lapšanský po prečíslení dvoch proti jednému, ktoré zakončil nekompromisne z hranice pravého kruhu. Domáci rýchlo kontrovali a v 37. minúte viedli opäť o dva góly zásluhou Tománkovej dorážky. Obrovská bojovnosť a zapálenie pre hru však donútili Košičanov bojovať až do poslednej možnej chvíle, výsledkom čoho bol záverečný tlak. Počas neho si Banskobystričania neustrážili opäť Lapšanského, ten vložil hokejku do Jankovičovej strely a znížil na 2:3 zo svojho pohľadu. 

Záverečná dvadsaťminútovka priniesla opäť vypätie všetkých fyzických i psychických síl. Pred zrakmi celej slovenskej hokejovej verejnosti predviedli hokejisti oboch celkov obrovskú bojovnosť a obetavosť. Košičania nepríjemne búšili do domácej defenzívy, tá však skalopevne odolávala a puk k Bacashihuovi odmietala pustiť. Oceliari bojovali až do poslednej možnej sekundy. V samom závere hrali bez odvolaného brankára Melicherčíka a Banskobystričanov poriadne potrápili. Desať sekúnd pred záverečnou sirénou kapitán Bartánus pred bránkou nasmeroval puk za čiaru, avšak betón domáceho gólmana ho v poslednej možnej chvíli zastavil. Vabank teda neskončil úspešne pre Košice a Banská Bystrica si tesný náskok 3:2 udržala, čím získala v semifinále tretí bod.  

Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice: „Mali sme dobrý začiatok a išli sme do vedenia 2:0. Za stavu 2:0 a 3:1 sme súperovi zbytočnými chybami ponúkli šancu na to, aby sa vrátil do zápasu.V tých chvíľach sme hrali ľahkovážne a mužstvo ako Košice to, samozrejme, ihneď využilo. Tretia tretina bola z našej strany veľmi dobrá. Hrali sme výborne v defenzíve a Košice sme aj napriek ich snahe do väčších šancí nepúšťali. Nakoniec sme to ubojovali a vyhrali sme.” 

Marcel Šimurda, asistent trénera Košíc: „Úvodná tretina nebola z našej strany ideálna. Súper hral aktívne, dvakrát sa dokázal presadiť. V druhej tretine sa však hra vyrovnala, dvakrát sme strelili kontaktný gól na 1:2 a na 2:3, ale škoda, že aj napriek snahe sme v záverečnej časti nedokázali vyrovnať. Stav v sérii je aký je, no zbrane určite neskladáme a tešíme sa na domáci zápas.”