Novinky - 31.03.2016 21:38

Oceliari znížili stav série

Huste.tv Autor: Huste.tv

Góly a asistencie: 13. Zigo (Bast, Šmach) – 24. Jenčík (Cebák), rozh. náj. Bartoš 

Vylúčení: 4:5 na dve min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: J. Konc, Baluška - Smrek, Gajan, 2841 divákov

HC '05 Banská Bystrica: Bacashihua (Košarišťan) - Ďatelinka, Šmach, Majeský, Pujacs, Gründling, Čížek, Bezúch, Sandgren - Majdan, Bast, Tománek - Hvila, Kytnár, Gillies - Matoušek, Zigo, Lamper - Bortňák, Handzuš, Lunter

HC Košice: Melicherčík (Halász) - Deyl, Dudáš, Jankovič. Cebák, Mikuš, Macejko, Pavúk - Bartánus, Suja, Bicek - Bartoš, Jenčík, Spilar - Varga, Hrnka, Lapšanský - Boltun, Češík, Milý - Hričina

Tretie semifinálové stretnutie prinieslo opatrný úvod. Až po piatich minútach hry sa Košiciam naskytla prvá vážnejšia príležitosť, keď sa s pukom pred bránkou ocitol Spilar, Bacashihua ale jeho strelu dokázal skrotiť ešte pred bránkovou čiarou. O minútu neskôr si s pukom nakorčuľoval do útočnej tretiny Dudáš, ktorý telom odstavil celú obranu Banskej Bystrice a následne zakončil, avšak puk skončil v tomto prípade len na hornej žrdi. Na opačnej strane vypálil skúsený Tománek, tvrdá rana bola ale obranou Košíc včas zrazená do bezpečných priestorov. Skóre sa menilo až v 13. minúte, kedy sa presilovú hru podarilo využiť Zigovi. Už o minútu neskôr ale mohlo byť vyrovnané, Košice sa totiž počas vlastného oslabenia rútili do prečíslenia, avšak to zakončoval Bartoš len nepresnou strelou. Do šatní sa tak šlo za stavu 1:0 v prospech domáceho celku.

Úvod prostrednej časti hry priniesol o poznanie rýchlejší hokej ako tomu bolo v prípade prvej tretiny. Oba celky si v prvých minútach striedali svoje pozície v útočných tretinách, aby sa napokon do tej svojej dostali Košice. Tie sa rýchlo usadili pred bránkou Bacashihuu, kam si výborne nakorčuľoval Jenčík. Ten vložil do dráhy puku hokejku a nedal tak gólmanovi šancu na zákrok, čím sa mu podarilo vyrovnať na 1:1. Košičania ešte následne vystupňovali svoj tlak, keď sa z pravej strany tlačil do zakončenia Milý, v tomto prípade ale puk v sieti neskončil. Nerozhodný stav platil aj po následnej presilovej hre Košíc, keďže Banská Bystrica puk často posielala von z obrannej tretiny a hostia sa tak k lepšiemu zakončeniu nedostali. Aj v druhej desaťminútovke strednej tretiny sa pokračovalo v atraktívnej hre. V 30. minúte dostal puk za kruhy Cebák a ihneď pálil švihom, ale Bacashihua strelu vyrazil. Na opačnej strane to o niečo neskôr skúsil Tománek, ktorý sám prenikol do útočnej tretiny, no tam bol odstavený a dostal sa do nevýhodnej pozície. Väčšiu šancu videli diváci v 35. minúte, keď po Hrnkovej strele z ľavého kruhu puk domácemu brankárovi vypadol, ale Lapšanský v rýchlosti nestihol doraziť. 

Záverečná dvadsaťminútovka sa tak začala za vyrovnaného stavu 1:1. Oba celky si uvedomovali dôležitosť neinkasovania, takže si v defenzíve dávali obrovský pozor. Aj napriek tomu videli diváci pod Urpínom viacero sľubných šancí. V 45. minúte Oceliarov podržal Melicherčík, ktorý odolal zakončeniam z bezprostrednej vzdialenosti spred svojej bránky. V ťažkej pozícii bol aj o tri minúty neskôr, keď Majdanovu strelu vytesnil mimo priestoru troch žrdí. O nebezpečné situácie sa však starali aj Košičania, no Bacashihua bol pozorný a držal svoj tím nad vodou. Zverenci trénerskej dvojice Rostislav Čada - Marcel Šimurda boli aktívni až do poslednej minúty riadnej hracej doby, no na druhý gól im to nestačilo a nasledovať muselo predĺženie.  

Desaťminútový pridaný čas priniesol na bystrický hokejový štadión obrovské napätie a emócie. V 67. minúte poslal domáci Lunter puk do košickej siete, ale bránka bola pred tým posunutá a nasledovať muselo trestné strieľanie. V ňom mohol Lunter rozhodnúť o víťazovi zápasu, ale Melicherčík ukázal pevné nervy, obrovský prehľad a situáciu zvládol. Desaťminútové predĺženie nerozhodlo a nasledovať museli samostatné nájazdy. Tie odštartoval neúspešne Handzuš, následne sa ale presadil Bartoš. Z domácej strany potom gól nedal ani Hvila a dostal tým gólmana Bacashihuu do nezávideniahodnej situácie. V obrovskom napätí napokon domáci brankár neobstál a za svoj chrbát pustil aj Lapšanského puk. 

Košičania tak na banskobystrickom klzisku zvíťazili 2:1 po samostatných nájazdoch a stav semifinálovej série znížili zo svojho pohľadu na 1:2. Štvrtý zápas je na programe už zajtra o 17:00.