Novinky - 28.03.2016 19:53

Bystričania vyhrali v Košiciach aj druhý zápas

Huste.tv Autor: Huste.tv
Góly a asistencie: 8. Hrnka (Spilar, Cebák) – 5. Lunter (Handzuš), 9. Hvila, 11. Lamper (Zigo), 38. Tománek (Majdan, Bast), 60. Lunter (Bortňák, Handzuš)

Rozhodovali: D. Konc, Kubuš – Kacej, Stanzel, 4780 divákov

HC Košice: Halász (11. Melicherčík) – Deyl, Dudáš, Jankovič, Cebák, Mikuš, Pavúk, Macejko – Bartánus, Suja, Bicek – Bartoš, Hrnka, Spilar – Varga, Češík, Lapšanský – Milý, Boltun, Hričina – Šoltés 

HC '05 Banská Bystrica: Bacashihua (Košarišťan) – Ďatelinka, Šmach, Roussel, Pujacs, Gründling, Čížek, Majeský, Sandgren – Majdan, Bast, Tománek – Hvila, Kytnár, Gillies – Matoušek, Zigo, Lamper – Bortňák, Handzuš, Lunter 

Druhý semifinálový duel sa v metropole východu začal obojstrannou aktivitou. Košičania častejšie strieľali, ale Bacashihua pozorne odolával. Prvý vážnejší zákrok predviedol po troch minútach hry, keď musel skrotiť Boltunovu strelu z ľavého kruhu, s čím si však dobre poradil. Rovnako úspešný bol vzápätí aj proti prudkému pokusu Češíka z opačnej strany a takisto neinkasoval. Skóre sa však menilo na opačnej polovici klziska, kde Lunter oklamal rozhodcu a zoči-voči gólmanovi volil zakončenie do pravého horného rohu, čím poslal Banskú Bystricu do vedenia 1:0. Na to sa ihneď snažil odpovedať Lapšanský, ktorý dostal prihrávku do pravého kruhu a nebezpečne vystrelil, ale Bacashihua jeho pokus vyrazil betónom. Hosťujúci gólman už podobne úspešný nebol pri nasledujúcej situácii v ôsmej minúte, keď Hrnka medzi kruhmi vložil hokejku do strieľanej prihrávky Spilara a umiestnil ju do siete. Neubehla však ani minúta a vyrovnaný stav už opäť neplatil, nenápadnou strelou k pravej žrdi ho zmazal hosťujúci Hvila. Šokovaní Košičania potom inkasovali ešte raz, v nenápadnej situácii pred svätyňou sa najlepšie zorientoval Lamper a puk poslal za čiaru. Po tomto presnom zásahu, za stavu 1:3, vystriedal Tomáša Halásza v bránke Košíc Marcel Melicherčík. Ten sa musel mať stále na pozore, pretože Barani aj napriek nutnosti defenzívy útočili a snažili sa opäť skórovať. Košičania takisto zvýšili svoju snahu a opäť si vypracovali niekoľko sľubných pozícií, ale hostia im odolali a do šatní sa šlo za stavu 1:3.

Po zmene strán sa pokračovalo v podobnom duchu. Zverenci trénerského dua Rostislav Čada - Marcel Šimurda aj naďalej aktívne útočili a pokúšali sa znížiť súperov náskok, ale banskobystrická defenzíva i gólman Bacashihua boli pozorní. V prvej desaťminútovke strednej časti hry hrali Košičania dvakrát presilovku, v oboch prípadoch ale svoje vyložené šance nevyužili. Hosťujúci brankár mal šťastie najmä pri situácii z 30. minúty, kedy Bicekovo nahodenie nekontrolovateľne tečoval Suja, ale následne ho ešte korčuľou vyrazil jeden z obrancov. V druhej polovici druhej tretiny rozhodcovia vylučovali aj vzájomne a pri hre štyroch proti štyrom videla Steel aréna ďalšiu zaujímavú situáciu. Tentokrát bol v dobrej pozícii Lapšanský, ktorý si puk vymenil s Deylom, ale napokon nezakončil presne. Za svoje nevyužité šance pykali Košičania v 38. minúte, kedy sa hostia usadili v pásme a spoza bránky prihrali na úplne voľného Tománeka, ktorý bez prípravy pohotovo a presne vystrelil. Za stavu 1:4 domáci tím neprestával bojovať, avšak do prestávky sa mu už skórovať nepodarilo. 

V úvode záverečnej dvadsaťminútovky sa Košičania museli brániť, ale defenzívnu činnosť zvládli na výbornú a neinkasovali. Ešte v prvej päťminútovke potom vybojovali aj presilovú hru, no aj obrana hostí pracovala stopercentne a gól nepripustila. Diváci sledovali bojovný hokej plný zaujímavých situácií, ale gólmani na oboch stranách si dávali veľký pozor. Do záverečnej siény aj napriek tomu padol ešte jeden gól, na 5:1 zo svojho pohľadu zvýšil hosťujúci Lunter. Banskobystričania tak v metropole východného Slovenska získali v semifinálovej sérii aj druhý bod a ujali sa vedenia 2:0. Najbližšie zápasy sú na programe vo štvrtok a v piatok pod Urpínom.