Novinky - 27.03.2016 22:02

Prvý bod série pre Baranov

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: hckosice
Góly a asistencie: 4. Lapšanský (Deyl, Češík) – 23. Ďatelinka (Kytnár, Matoušek), 35. Bortňák (Zigo), 46. Bast (Tománek, Majdan)

Vylúčení: 4:5 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jonák, J. Konc – Gajan, Smrek, 5689 divákov

HC Košice: Halász (Melicherčík) – Deyl, Dudáš, Jankovič, Cebák, Mikuš, Pavúk, Macejko – Bartoš, Češík, Spilar – Bartánus, Suja, Bicek – Varga, Hrnka, Lapšanský – Šoltés, Milý, Hričina 

HC ’05 Banská Bystrica: Bacashihua (Košarišťan) – Ďatelinka, Šmach, Roussel, Pujacs, Gründling, Čížek, Majeský, Sandgren – Majdan, Bast, Tománek – Hvila, Kytnár, Gillies – Matoušek, Zigo, Lamper – Bortňák, Handzuš, Lunter 

Semifinále odštartovalo v metropole východného Slovenska vo veľkom štýle. Ostro sledovaný duel sa od úvodu pokúšali držať plne pod kontrolou domáci hokejisti a už od prvej minúty sa prezentovali aktívnou ofenzívnou hrou. Bacashihua musel najskôr odolať tlaku Bartánusa, potom však predviedol vynikajúci zákrok proti Hrnkovi. Urastený útočník zakončoval z pravej strany, potom odrazený puk skúšal do bránky dostať aj od opačnej žrde, ale banskobystrický gólman zázračne zasiahol na čiare. Košičania si svojou aktivitou vypýtali presilovku a súpera vôbec nepúšťali z pásma. Svoju prvú početnú výhodu v zápase napokon aj využili, strelou z pravého kruhu otvoril skóre Lapšanský. Oceliari boli aktívni aj v zvyšnej časti prvej tretiny. Banskobystričania sa nevedeli dostať do vyloženej šance, domáci tím naopak stále útočil. V 13. minúte si puk až pred bránku potiahol Milý, no jeho švih Bacashihuu neprekvapil. O minútu neskôr získali Košičania druhú presilovku v zápase, počas ktorej obsadili útočné pásmo. Najnebezpečnejšie z neho vystrelil Bartoš, ale neuspel. Rovnaký hráč potom v závere prvej tretiny odišiel na trestnú lavicu a víťazi základnej časti hrali prvýkrát v oslabení.

Početnú nevýhodu dohrávanú aj po zmene strán košickí hokejisti zvládli výborne a súpera do vážnejšej šance ani nepustili. Banskobystričania ale pozorne vyčkávali na svoju možnosť a tá napokon prišla po dvoch minútach strednej časti hry. Ocitol sa v nej Ďatelinka, ktorý sa dostal pred obranu a prihrávku z ľavej strany iba umiestnil do siete. Za stavu 1:1 mali hostia na hokejkách ďalšiu možnosť, v prečíslení skúšal strieľať Majdan, ale neuspel. V 28. minúte videli diváci šance na oboch stranách klziska - najskôr neuspel domáci Deyl, potom ani hosťujúci Kytnár. V druhej desaťminútovke pokračovali Barani vo svojich snahách a napokon uspeli opäť. V podobnej situácii ako pri prvom góle si Bortňák z pravej strany nakorčuľoval pred bránku, dostal presnú prihrávku a presne vypálil, čím dostal Banskú Bystricu prvýkrát v zápase i sérii do vedenia 2:1. Psychicky posilnení Banskobystričania vo svojej snahe pokračovali aj naďalej a krátko po góle si vypracovali prečíslenie. Na jeho konci bol Bast, no proti Halászovi neuspel. V 37. minúte mohol domáceho brankára prekonať aj Roussel, ale jeho ranu spoza brániaceho hráča sa odchovancovi medzi tromi žrďami Košíc podarilo vytesniť a do šatní sa šlo za stavu 1:2.

Záverečná dvadsaťminútovka sa niesla v znamení snahy o vyrovnanie zo strany košického tímu. Oceliari začali bojovne, ale hostia ich do nebezpečnejšej pozície nepustili a sami sa tlačili dopredu. Ofenzívnu bojovnosť Banskobystričanov využil po piatich minútach hry Bast, ktorý si pri ľavej žrdi stiahol vyrazený puk a umiestnil ho do hornej časti bránky. Oceliari sa okamžite pokúšali znížiť. V trojici sa natlačili dopredu, odkiaľ pálil Spilar, ale neúspešne. Vzápätí z ďalšieho protiútoku z ľavej strany vystrelil aj Hrnka, Bacashihuovi puk vypadol z lapačky, no odkotúľal sa iba vedľa žrde. Obrovská snaha Košičanov o vyrovnanie neslávila úspech ani po nespočetnom množstve striel a pokusov. Banskobystrickému brankárovi niekoľkokrát pomohla aj konštrukcia bránky, tú trafili Suja i Bicek a skóre sa tak meniť nemohlo. Hosťujúci hokejisti si napokon svoje vedenie ustrážili a do záverečnej sirény už neinkasovali, čím sa v sérii ujali vedenia 1:0.