Novinky - 20.03.2016 21:46

5.štvrťfinále Slovnaft play-off: Bystrica - Dukla 3:0, postupuje BB

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: Janka Danková

HC ´05 iClinic Banská Bystrica – HK Dukla Trenčín 3:0 (2:0, 0:0, 1:0) - konečný stav série: 4:1

Góly a asistencie: 4. Gillies (Ďatelinka, Kytnár), 19. Hvila (Majdan, Handzuš), 59. Bortňák

Vylúčení:  2:2 na dve minúty, navyše M. Novák (TN) 5+DKZ za faul kolenom, presilové hry: 1:0, oslabenia: 0:0, počet striel: 38:28

Rozhodovali: P. Jonák, D. Konc – M. Junek, P. Šefčík, 2518 divákov

HC ´05 iClinic Banská Bystrica: Bacashihua – Ďatelinka, Šmach, Roussel, Pujacs, Gründling, Čížek, Majeský, Sandgren – Majdan, Bortňák, Tománek – Hvila, Kytnár, Bast – Matoušek, Zigo, Lamper – Gillies, Handzuš, Lunter

HK Dukla Trenčín: Chábera – Drtina, M. Novák, Den. Rehák, Drgoň, Ryzák, Holenda, Hatala – Mich. Hlinka, Dlouhý, Sojčík – P. Šišovský, Stümpel, Jak. Gašparovič -  Melichárek, V. Nemec, D. Hudec – D. Novák, Troliga, J. Švec – Pataky

Piate štvrťfinálové stretnutie odštartovali domáci gólom v 4. minúte, keď v prečíslení našiel Kytnár Gilliesa a ten zoči-voči Cháberovi uspel bekhendovým zakončením. Hoci sa Trenčania snažili o rýchle vyrovnanie, v gólových šanciach sa ocitli prevažne „Barani“; nepokrytý Lunter to skúšal po prihrávke od Handzuša, o čosi neskôr chýbala presnosť Kytnárovi, keď strieľal sprava. Pred koncom tretiny sa museli žlto-červení brániť, svoju príležitosť nevyužil Zigo, keď spred bránky pálil z prvej. Presnosť už ale nechýbala Hvilovi, keď pohotovo vypálil k žrdi a zvýšil tak vedenie domáceho mužstva.

Bystričania svojho súpera potrápili i na začiatku strednej časti; Ďatelinka strieľal od modrej, o teč sa postaral Gillies, rovnako Cháberu preveril Kytnár, ktorý to skúšal pomerne z blízka. Bravúrny zákrok si spomínaný gólman pripísal v polovici zápasu, keď sprava zakončoval voľný Tománek. Počas vlastného oslabenia sa podarilo dostať dopredu Rehákovi, ktorý vyskúšal Bacashihuaovu pozornosť, a rovnako si musel pred koncom dávať pozor na Šveca, ktorý vykorčuľoval z trestnej lavice a rútil sa sám k nemu.

Aj začiatok poslednej 20-minútovky patril Bystričanom; ako prvý väčšmi pohrozil Bortňák, keď strieľal sprava, šancu na zvýšenie nevyužil ani Tománek, keď posielal puk na bránku zruba z dvoch metrov. Potom prevzala taktovku Dukla. Na druhej strane to dobre myslel Gašparovič, keď pálil z pravého kruhu, no Bacashihua nebol ani tento raz prekonaný. Odolal aj pri koncovkách Melichárka či Hlinku. V 53. minúte začala pre Trenčanov presilová hra, no využiť ju nedokázali, keďže si ani len poriadne neobsadili útočné pásmo. V závere vsadili hostia na power-play, no ani šestica trenčianskych korčuliarov nedokázala prekonať Bacashihua, ba práve naopak – do prázdnej bránky poslal puk Bortňák. 

Hlasy po zápase

Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice: "Posledný krok býva najťažší a naozaj aj bol. Trenčín nás preveril, išlo o kvalitného súpera. Všetky zápasy s ním boli vyrovnané, rovnako tak i tento. Sme radi, že sme ho zvládli. Narazili sme na veľmi zdatného súpera. V každom stretnutí sa bojovalo do poslednej minúty. Ďakujem svojim chalanom, že na ľade nechali všetko a zaslúžene postúpili ďalej. Gólov v tejto sérii nepadlo veľa, čo je zásluhou dobrých defenzív a brankárov. Napriek tomu sa bolo v tomto štvrťfinálovom zápolení na čo pozerať."

Ján Kobezda, tréner Trenčína: "Chcem pogratulovať súperovi k postupu a poďakovať sa mojim hráčom, ktorí nechali všetko na ľade v týchto piatich zápasoch všetko, čo je v nich. Bohužiaľ, nevedeli sme dať góly. Bystričania ich dali o niečo viac, preto zaslúžene postúpili. My sme dosiahli v piatich dueloch len dva. S tým sa nedá uhrať žiadna séria. Tu vidím príčiny nášho zlyhania a úspechu Banskej Bystrice. Žiaľ, neviem si vysvetliť takúto slabú streleckú efektivitu mužstva."
Lukáš Hvila, útočník Banskej Bystrice: "Bolo to vyrovnané, hoci šancí bolo na jednej aj druhej strane. Skončilo to pre nás víťazne, sme radi. Musím pochváliť celý tím, všetci chlapci bojovali, ukázali srdce. Perfektne nám zachytal brankár. Som veľmi hrdý na toto mužstvo."

Jakub Gašparovič, kapitán Trenčína: "Bol to vysoko taktický boj. Dostali sme smolný gól, ďalší v oslabení. Celú tretiu tretinu sme do Banskej Bystrice tlačili. Snažili sme, aby sme sa mohli pozrieť na seba v zrkadle, že sme do toho dali všetko. Bohužiaľ, taký je šport a do semifinále postúpila Banská Bystrica."