Novinky - 10.01.2016 21:44

Košice otočkou v šlágri kola potvrdili líderskú pozíciu

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: hckosice
Góly a asistencie: 33. Bicek (Bartánus, Bartoš), 37. Hričina (Boltun, Hrnka), 53. Spilar (Jenčík) – 24. Zigo (Sandgren)

Vylúčení: 0:4 na dve min., presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc, Lokšík – Gajan, Rovenský, 4005 divákov

HC Košice: Melicherčík – Deyl, Cebák, Mikuš, Dudáš, Šedivý, Pavúk, Bortňák, Chovan – Bartánus, Suja, Bicek – Bartoš, Jenčík, Spilar – Varga, Češík, Lelkeš – Hrnka, Boltun, Hričina

HC '05 Banská Bystrica: Bacashihua – Ďatelinka, Sandgren, Jaborník, Šmach, Čížek, Rosandič, Petran – Majdan, Handzuš, Tománek – Ferleťák, Kytnár, Bast – Lamper, Zigo, Matoušek – Gašpar, Surový, Ambroz

Absolútny šláger 38. kola začali Košičania väčšou aktivitou a už od samého úvodu sa dostávali do nebezpečných pozícií. Jednu z nich si v tretej minúte vypracoval kapitán Bartánus, ktorý po pravej strane unikol obrane a prudko pálil, avšak puk nasmeroval iba tesne vedľa Bacashihuovej bránky. Oceliari v pásme ostali aj naďalej, v šiestej minúte chcel odrazený puk zúžitkovať Bicek, ale pozorný banskobystrický gólman si poradil zákrokom lapačkou. Ďalšie nebezpečné zakončenie zo strany aktuálneho majstra prišlo po ôsmich minútach hry, kedy si puk pred bránku stiahol Hričina a ihneď zakončoval, no mieril iba tesne vedľa. Zverenci trénerskej dvojice Rostislav Čada - Marcel Šimurda nedávali svojmu súperovi veľa priestoru ani v druhej desaťminútovke a Melicherčík mohol ostať pokojný. Podstatne viac práce mal jeho náprotivok Bacashihua, ktorý si ale v 13. minúte pozorne poradil s náročným Bartošovým nahodením. Necelých päť minút pred koncom prvej tretiny si Košičania zahrali prvú presilovku, ale hostia sa počas nej pohodlne ubránili a udržali bezgólový stav.

Za nerozhodného stavu sa po zmene strán dlho nemuselo hrať, pretože už po niekoľkých sekundách prišlo druhé vylúčenie hostí v zápase. Počas vlastnej presilovky sa do obrovskej šance dostal Jenčík, ktorý sa sám preštrikoval až pred brankára Baranov, ale svoje zakončenie poslal len do jeho betónov. Po skončení početnej nerovnováhy potvrdili hostia nepísané pravidlo nedáš-dostaneš, keď využili zmätok v košickej defenzíve prihrávkou k ľavej žrdi, odkiaľ nepokrytý Zigo pohodlne zakončil do odkrytej časti bránky. Za stavu 0:1 Košičania pokračovali v aktívnej hre a snažili sa o vyrovnanie, ale banskobystrický celok bol proti a sám chcel zvýšiť svoj náskok. V 32. minúte sa to však nepodarilo Handzušovi, čo vzápätí potrestal domáci Bicek. Ten sa k puku dostal v medzikruží po presnej prihrávke a prudkou strelou nedovolil Bacashihuovi zakročiť. Aktuálni majstri pokračovali vo svojom tlaku aj za stavu 1:1, čo im zaslúžené ovocie prinieslo ešte pred druhou prestávkou. Banskobystričania totiž v 37. minúte na pravom kruhu neustrážili Hričinu, ktorý sa dostal k vyrazenému puku a pohodlne ho dopravil do odkrytej časti siete. 

Za stavu 2:1 vstúpili do záverečnej dvadsaťminútovky s pohodou na hokejkách domáci Oceliari. Tí sa nemuseli nikam bezhlavo ponáhľať, ale aj napriek tomu pokračovali v ofenzívnej aktivite. Hričina mohol hneď v úvode tretiny pridať aj svoj druhý gól, no bekhend poslal iba tesne vedľa bránky súpera. Po piatich minútach predviedli peknú akciu aj Varga s Lelkešom, no tvrdú strelu druhého menovaného zastavil pozorný banskobystrický brankár. V polovici poslednej časti riadnej hracej doby mal Bacashihua veľa práce aj s Dudášovou ranou od modrej čiary, ale s vypätím všetkých síl si s ňou poradil. V záverečnej desaťminútovke potom Košičania potvrdili svoju formu, Spilar sa dostal medzi dvojicu obrancov a po presnej prihrávke prepálil všetko, čo mu stálo v ceste. V samom závere to ešte Banskobystričania skúsili využitím oddychového času aj hrou bez brankára, ale skóre už upraviť nedokázali a tri body ostali na východe republiky.  

Marcel Šimurda, asistent trénera Košíc: „Dnešné stretnutie bolo výborné. V obrane sme hrali veľmi pozorne a disciplinovane. Súper išiel do vedenia 1:0, ale my sme aj naďalej celý zápas poctivo pracovali. Verili sme, že to dotiahneme do víťazného konca a dokázali sme sa trikrát presadiť. Zápas sme zvládli a potvrdili sme svoju výkonnosť, za čo chlapcom ďakujeme.” 

Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice: „Videli sme pekný zápas. Košice potvrdili výbornú formu a dobré výsledky, celý zápas výborne korčuľovali, tlačili sa dopredu a boli pozorné vzadu. My sme do Steel arény prišli s cieľom niečo uhrať, čakali sme na svoje šance, ale využili sme iba jednu. Na druhej strane musím povedať, že párkrát nás podržal brankár Bacashihua, pretože domáci hrali naozaj aktívne. Ku koncu nám už dochádzali sily, Košičania si náskok ustrážili a zaslúžene vyhrali. Chlapcov však musím pochváliť, bojovali až do konca a zápas dohrali so cťou.”