Novinky - 04.10.2013 12:07

Výstavba emočnej dominancie

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: Miroslav Čief

Naše mužstvo a naši hráči však už stihli ukázať, že občas pesimizmom zamorená banskobystrická hokejová scéna sa môže rozjariť do podôb, aké sú nami všetkými želané. Prvý lúč oveľa krajšieho optimizmu prišiel a prichádza z ľadu, obrázky z ktorého sú vypovedajúce samé za seba.

Predsa sa ich ale pokúsime rozvinúť. Vyskladať úspech si totižto žiada kopu poctivej driny a zdravého prostredia. V ponímaní nášho klubového možno povedať, že po hluchšom období z minulej sezóny sa pod Urpínom snúbi tvarovateľný a silný hráčsky potenciál. Sprvu to boli pre našich fanúšikov otázniky položené na papieri, no ako sa hráči dostali k slovu na ľade a k zápasom, ukázalo sa, že klubu sa podaril príchod posíl, hráčov, ktorí zapadli do kabíny, na ľad a do herného systému. Skĺbili sa so zdravým jadrom, ktorý tu ostal z minula a spoločne začali projekt, ktorý už stihol ukázať svoju podobizeň.

Štetec v rukách hráčov ju maľuje hrou. Inou hrou, na akú sme boli zvyknutí z minulej sezóny. Je viac dominantná. Systémová. Ladí typologickému strihu hráčom, ktorých máme. Jej oceľovým bodom je brankár. Zana Kalembu si predstavíme v inom článku, ale je to muž na tom správnom mieste. Nech by bol pre niekoho slabý, deravý, akýkoľvek, je nesmierne istý. Vyžaruje chladivý pokoj z každého zákroku. Istota z neho sa prenáša na obrancov. Tí menia ráz našej hry. Pomôžeme si opäť minulou sezónou, v porovnaní s ňou sa viac podieľajú na tvorbe hry, výstavbe útokov. Žiadna hra na náhodu, bezradnosť. Konečne z obrany prichádzajú poriadne puky. Aktívne, konštruktívne, ale aj tie do jazdy, čo nám treba. Otvoriť hru, rozbehnúť útočníka, to bol často náš neduh, z ktorého sme sa nevedeli potom hlavne výsledkovo preliečiť.

Teraz z nášho prejavu cítiť ofenzívny esprit. Takú správnu emóciu. Tímovú synergiu. Trénerom sa podarilo nájsť na ľade miesto pre každého hráča, posadiť ich do hry. Spôsobom, aby mužstvo vyvážili. Zápasy dnes nevyhráva jedna pätorka, ani dve. Rozloženie hráčov do jednotlivých formácií síce stálo nejeden zápas, ale začalo to ladiť. V obrane je skúsenosť premiešaná s mlaďou. V útoku okolo centra jeden silovejší a jeden brejkový hráč. Veľká dôvera sa dostáva mladým. Máme ich hneď niekoľko a je im predostieraná ponuka na hokejový rast ako málokde. Dostávajú naložené, ale zvládajú to. Skvelí chalani. Podstatné je, že cítia dôveru. Tréneri sa pozerajú na hráča, na mužstvo, na taktiku. Smerom do ďalších zápasov. Nie nadarmo aj preto možno povedať, že mladí hráči v našom mužstve nielen hrajú, ale sa zlepšujú, tvarujú, robia na sebe. Toto si pochválme. Sami uznáte, že nie všade je to až taká samozrejmosť.

Je dôležité o tomto hovoriť. Pritom, hokejisti majú taký vlastný svet. Vstupovať doň neradno. Dá sa len pochopiť. Odraziť sa od neho. Ale všetko doteraz spomenuté v článku je pre nich dôležité. Potrebujú cítiť optimizmus. Dôveru. Cítiť, že sú tvorcovia niečoho spoločného. Že sú v kabíne, ktorá má cieľ. Charakter. Že tá drina zato jednoducho stojí. Musia veriť jeden v druhého. Pomáhať si. Cítiť dôveru zvonku. Na samotnom ľade pocítiť, že tam neblúdia. Nemôžu do zápasu nastupovať so strachom, báť sa, ako sa to vyvŕbi, topiť sa v neistote, neveriť sebe, neveriť mužstvu. Preto je podstatné vyzdvihnúť jeden faktor, ktorý je pre úspech kľúčový – hráči sa v kabíne zomkli a idú jednostaj za svojim. Sadli si ľudsky a porozumeli si aj tou hokejovou rečou. V zápasoch, ktoré dosiaľ odohrali, ukázali silu. Takú, na akej možno stavať. Už pred súťažou sme avizovali, že máme v kádri hráčov, kde každý jeden túži a chce. Musí chcieť! Takmer všetci majú ešte všetko kariérne pred sebou. Sú hokejovo hladní, čo cítiť. A je dobré, že tréneri ich skĺbili v jedno a naordinovali im taký herný systém, aký im chutí. Pretože hokej je apriori o zábave, je to zábava. Musí baviť. A síce je v našej hre ešte veľa nedostatkov, pred hráčmi stoji neskutočne veľa práce, už teraz cítiť z ich prejavu iskru. Emocionálnu dominanciu nad súpermi. Nie je to ešte dokonalé, i keď už stihli načrtnúť, že si herne i výsledkovo dokážu poradiť aj so silnejšími protivníkmi. Ak tam ale bude tá tímová poviazanosť, tie správne emócie, hokej a všetko s ním spojené nebude baviť iba ich, ale zabávať bude hlavne nás všetkých!

A o to predsa ide.