Novinky - 29.09.2013 21:19

Cenná výhra nad Nitrou

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: sita

HC‘05 Banská Bystrica - HK Nitra 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)

Góly: 12. R. Macík (Kadura, M. Hudec), 35. R. Macík (Kafka), 40. M. Hudec (Kadura, Saracino), 59. Kafka (R. Macík) - 43. Bajtek (Hrazdíra, Kmeč) Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kubuš - M. Korba, M. Smrek, 1350 divákov Zostavy: Banská Bystrica: Kalemba - Meland, Saracino, Jimmy Martin, Bambúch, Rosandič, Zošiak, Predajniansky - Kafka, White, Handlovský - R. Macík, M. Hudec, Kadura - Fajčák, Heizer, Matúš Chovan - Lamper, Hegyi, Dolník HK Nitra: Kristan - Ordzovenský, P. König, Rais, Nádašdi, Milo, Ďurkech, M. Bača - Pupák, Stümpel, R. Tománek - Štumpf, T. Chrenko, M. Kováčik - H. Ručkay, L. Novák, Hamrák - Bajtek, Kmeč, Hrazdíra

Banskobystričanom pomohla požičaná zvolenská rolba, ktorá nahradila pokazenú pod Urpínom a priniesla rivalom z horného toku Hrona šťastie. Už v prvej tretine išli "barani" poctivo za úspechom a častejšie ohrozovali nitrianskeho gólmana. Dvakrát to skúšal Matúš Chovan a peknú individuálnu akciu s kľučkou na súpera predviedol Kafka, ale nemieril presne. Hostia pohrozili až v 11. min Tománkom, ktorý sa zoči-voči Kalembovi nepresadil. Prišiel trest: o minútu neskôr po rýchlom prechode do útoku Banskobystričania otvorili skóre. Po prihrávke Kaduru sa na dvakrát presadil pri ľavej žrdi Kristanovej bránky Macík. V 14. min trafil Handlovský z pravej strany do žŕdky. Nitra dobiedzala pred prestávkou, ale chýbala vyložená šanca.

Začiatok druhej tretiny patril opäť domácim, v šanciach sa ocitli White, Kadura, Macík i Matúš Chovan. Hostia mohli vyrovnať, ak by sa presadili voľný Pupák či po prečíslení tiahlou strelou Hamrák. Nestalo sa však a efektívni boli Banskobystričania: v 35. minúte sa po Kafkovej prihrávke presadil Macík z pravej strany, keď puk poslal pomedzi betóny Kristana - 2:0. Dvadsaťpäť sekúnd pred druhou prestávkou to skúšal dvakrát z ľavej strany Saracino a vyrazený puk napokon dopravil do bránky zblízka Hudec.

V úvode tretej tretiny sa napriek aktivite domácich podarilo znížiť Nitranom. Zaslúžene sa tešili chlapci zo štvrtej formácie, ktorých bolo často vidieť v dobrých možnostiach aj v predchádzajúcich tretinách. V 43. min sa ujala prihrávka Hrazdíru spoza bránky a pred Kalembom uspel Bajtek - 1:3 z pohľadu hostí. Hokejisti spod Zobora ožili, ale útoky sa postupom času začali striedať na oboch stranách. Až v závere hostia viac pritlačili a Tománek netrafil odkrytú bránku. O možnosť zdramatizovať duel sa pripravili nitrianski hráči vylúčením Hamráka. "Barani" v 59. minúte poistili víťazstvo po prečíslení, keď Kafka zasunul puk za Kristana. Hlasy: Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Je to pre nás dôležité víťazstvo proti silnému súperovi. Boli sme aktívni najmä v prvých dvoch tretinách. V tretej sme sa trochu stiahli, pretože sme chceli ubrániť trojgólový náskok. Práve v záverečnej časti zápasu si Nitra vypracovala viacero šancí. Zápas sme však zvládli celkom slušne a môžem iba zopakovať, že víťazstvo nad takýmto silným tímom je veľmi cenné." Karol Kolečáni (asistent trénera Nitry): "Nie sme spokojní s výsledkom. Po predchádzajúcich dueloch vonku, v ktorých sme strelili najviac jeden gól, sme chceli v Banskej Bystrici túto sériu pretrhnúť. Nepodarilo sa nám to napriek tomu, že sme si utvorili veľa kvalitných šancí. Jednoducho nám to vonku nepadá. Musíme iba veriť, že v ďalšom stretnutí sa táto strelecká nemohúcnosť pretrhne a dovezieme už domov nejaké body."