Novinky - 27.08.2013 13:29

Nového reprezentačného asistenta mužstvo potešilo víťazstvom

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: Miroslav Čief

Len pár hodín pred spomínaným zápasom uzrela svetlo hokejového sveta zvesť, ktorej sa mnohí úprimne potešili – náš hlavný tréner Vladimír Országh je novým asistentom pri reprezentácii Slovenska!

HC ´05 Banská Bystrica – MHk 32 Liptovský Mikuláš 3:1 (1:0, 2:1, 0:0)

Góly: 2. Kadura (Zigo, Žilka), 26. Macík (Bambúch, Heizer), 27. Kafka (Heizer) – 22. Leskovjanský (Vartovník)

Vylúčenia na 2 min.: 2:6, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Ján Majling – Martin Číž, Richard Ivan, 350 divákov

HC ´05 Banská Bystrica: Košarišťan – Bambúch, Rosandič, Zošiak, Styk, Grundmanis, Šilovič – Macík, Heizer, Kafka – Fajčák, Chovan, Lamper – Žilka, Zigo, Kadura – Glemba, Božík

MHk 32 Liptovský Mikuláš: Duchoň – Bakoš, Mezovský, Bača, Sajko, Laco, Janči, Holiga – Poliaček, Bartík, Ištócy – Leskovjanský, Piatka, Vartovník – Matejka, Čáni, Kubovčík – Mach

Samotný zápas mal od úvodu črty prípravy, rozbiehal sa. Ako prvý preveril lapačku v zápase skvele chytajúceho Košarišťana Vartovník. O moment nato, v 2.min, potiahol puk aktívny Žilka, posunul ho naľavo Kadurovi, ktorý snáď prvý dotyk s pukom v našom drese premenil na gól - 1:0. Na ľade bolo neskôr znať nepresnosti, nedotiahnuté akcie, menej presné strely. 3 parádne individuálne akcie nedotiahol v gólovú podobu Zigo, strelecká aktivita sršala z Macíka či Styka, druhý gól zatiaľ neprichádzal. Naopak, v 13. min mohlo byť vyrovnané, ale Mezovského tutovku zoči-voči Košarišťanovi zmazal náš brankár. Vyčítať musíme našu slabšiu obrannú hru za našou bránkou.

Prostrednú tretinu otvorilo znenazdajky prichádzajúce vyrovnanie – naľavo dostali hostia priestor šachovať s pukom, po dobrej prihrávke ho mal zaraz na hokejke Leskovjanský – 1:1. Náš celok to nakoplo, Chovan po spolupráci s Kafkom ešte neuspel, ale zakrátko sme rozhodli zápas. V 26. min po krásnej biliardovej akcii v presilovke servíroval puk Macíkovi ako na tácke Heizer – 2:1. Tlak Országhovcov naberal na kvalite, o minútu nato v presilovke 5:3 strieľal do prázdnej brány Kafka, no trafil len Heizerove korčule pri tyčke. Vynahradil si to v tej istej minúte, keď sa zľava natlačil pred Paľka a nedoniesol do bránky len seba, ale i puk – 3:1. Odpoveď Liptákov mohla byť expresná, ale pri svojej pravej tyčke čaroval pred Bartíkom Košarišťan. V 33. min Poliaček zahodil po zatúlanom puku priam nemožné. Následne pri avizovanom vylúčení súpera napriahol od modrej Styk a jeho delovka obtrela tyčku z vonkajšej strany, o 2 minúty ju v plnej rýchlosti, razantnejšie, trafil i Božík.

V poslednej časti obraz hry čosi stratil na kvalite i plynulosti. S Liptákmi si v každom smere poradil Košarišťan, my sme mali niekoľko akcií, ktoré volali po dobrom zakončení, vždy bol proti menší detail nepresnosti. Duchoňa zamestnali Žilka, Šilovič, pekne ho pozvŕtal Zigo, lapačku mu vyprášil Fajčák. Zápas sme dohrali pod kontrolou a doviedli ho do víťaznej podoby.

Postava zápasu v drese HC ´05

Andrej Košarišťan. Podržal nás práve vtedy, keď bolo najviac treba. V prvej tretine zamedzil vyrovnaniu, po našich dvoch kúskoch v druhej zase tomu, aby sa súper nechytil kontaktným gólom. Pochytal všetko, čo mohol, plus niečo navyše. Páčil sa Tomáš Zigo, predviedol sa dynamickým prejavom, jeho 3-4 individuálne akcie boli brilantné. Chválime ďalších - Heizer, Žilka, Kafka.

Vladimír Országh k slovenskej reprezentácii

Na úspešnú hráčsku kariéru, ktorá bola v jeho prípade popretkávaná do nezmazateľných podôb, nadväzuje Vladimír Országh aj tou trénerskou. Bývalý slovenský reprezentant, Majster sveta z roku 2002, bronzový medailista z roku 2003, hráč, ktorý v NHL odohral takmer 300 zápasov a v roku 2001 získal titul vo Švédsku, musel s kariérou seknúť pre problémy s kolenami. Neotáľal, využijúc svoje danosti a prehľad prijal ponuku asistenta trénera Milana Staša – toto spojenie fungovalo 2 roky, až sa inteligentnému koučovi logicky dostalo povýšenia. Od minulej sezóny prebral hlavné trénerské žezlo v klube a počína si úspešne. Minulý rok sa musel vysporiadať so situáciou, keď sa hráčsky káder výrazne obmieňal. Jeho trénerskú prácu, rozhľad či vynikajúcu komunikatívnosť si všimli na tom najvyššom mieste a ponúkli mu možnosť pracovať na pozícii asistenta pri reprezentácii Slovenska. Výborné ocenenie jeho práce!

Trénerskú kariéru to v jeho prípade posunulo ďalej. Sám sa tomu náramne potešil. „Veľmi som sa ponuke byť reprezentačným asistentom potešil. Je to pre mňa česť a ocenenie svojej doterajšej práce. Som poctený. Som ešte mladý kouč, ktorý zbiera skúsenosti pri tréneroch Vujtekovi s Oremusom dostanem nový trénerský rozhľad,“reagoval na atraktívnu správu, ktorej sa potešili i priaznivci banskobystrického hokeja. „Vo štvrtok sme sa o tom rozprávali s kolegami na stretnutí tu v Bystrici. Mal by som byť spojivkom medzi realizačným tímom a hráčmi v reprezentácii.“ Pôsobenie pri reprezentácii sa dotkne aj jeho účinkovania pri mužstve. Vo februári budúceho roka sa hrá olympiáda v Soči. „Musíme to zladiť. Mám výborného asistenta Mira Chudého, ktorý je skúsený tréner a v čase mojej neprítomnosti bude za mňa zaskakovať aj Rasťo Paľov z juniorky. S Mirom máme prácu založenú na otvorenosti, spolu s ním konzultujem všetky klubové záležitosti, nie je to tak, že o všetkom rozhodujem výhradne sám.“ Premiéru na lavičke si odbije na turnaji v Nemecku.

Andrej Košarišťan bojuje o svoju šancu

Čo sa týka piatkového zápasu, výborne v ňom pôsobil brankár Andrej Košarišťan. Mladík spod brankárskej prilby odchytal v druhý zápas v rade – vo zvolenskom zápase s Tychy nás doviedol k výhre 4:2, pričom neraz zachránil od pohromy. V nastúpenom trende pokračoval aj proti Liptákom. Chytal spoľahlivo, pokojne a predviedol niekoľko dôležitých zákrokov, ktorými mužstvu vydláždil cestu k výhre. „Zápas sme odohrali taký, aký sme si ho urobili my sami. Som rád, že sme vyhrali, hrali sme dobre a súpera nepúšťali do šancí. Obrancovia mi pomáhali a čo bolo treba, to som sa snažil vyriešiť a pomôcť mužstvu. Dôležité je, že sme to zvládli,“ povedal po zápase, pričom nevedel zodpovedať na otázky smerom k jeho budúcnosti. Strieborný brankár z juniorky, kde bol dominantný, najlepší spomedzi brankárov totižto s mužstvom necestuje na turné do Švajčiarska. Náš tím tam cestuje s dvojicou Zane Kalemba – Juraj Hollý. „Budem sa pripravovať s juniorkou, kde budem po odchode Riša Sabola do reprezentačnej dvadsiatky chytať. Uvidí sa, pravdou je, že momentálne potrebujem trošku toho šťastíčka,“ povedal. Pripomenuli sme mu však minulý rok – vtedy sa vo Švajčiarsku hneď v prvom zápase zranil brankár Slipčenko a Andrej narýchlo cestoval za tímom a vytvoril dvojicu s Michalom Dzubinom.