Novinky - 08.08.2013 13:33

Predstavujeme letné posily klubu

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: Miroslav Čief

Dlho utajované mená sa dostali na svetlo hokejového sveta a potvrdili, že klub ide i naďalej cestou svojej filozofie – ponúknuť produkt, vyskladaný nielen z domácich hráčov. Hokejoví nadšenci v Banskej Bystrici si už zvykli, že na ľadovom zrkadle pozorovali hráčskemu umu Fínov, Švéda, Rusa, minulý ročník sme tu mali borcov z NHL i ďalších kanadských hráčov, ktorí priniesli kvalitu plus niečo navyše. Oživenie. Práve tento aspekt a finančná dostupnosť primäli klub urobiť rozumný transferový krok a pritiahnuť sem štyroch Američanov, ktorí kritéria svojich predchodcov spĺňajú. Sú zaujímaví a obecenstvo pod Urpínom ich akiste prijme medzi seba.

Druhou transferovou položkou sú hráči z bližších zemepisných šírok. Veľmi zaujímavý je Petr Kafka, bývalý hráč Sparty Praha. S najväčšou bázňou u fanúšikov sa však určite stretne návrat nášho odchovanca Lukáša Handlovského po 9 - ročných potulkách českým hokejovým svetom. V globále vedenie stavilo pri zostavení hráčskeho kádra na kvalitu a finančnú nenáročnosť, ktorá je aj pri spomínaných Američanoch pre klub výhodná. Veríme preto, že fanúšikovia a široká hokejová verejnosť sa netešia len zo zotrvania Michala Hudeca, Radomíra Heizera, Radoslava Macíka, či našich mladých hráčov, ktorí sa už adaptovali v našej kabíne, ale že i dole spomínaní hráči, ktorých si Vám dovolíme predstaviť, si nájdu miesto vo vašom srdci a spoločne sa potešíme blížiacimi sa víťazstvami pod vzťahom dôvery a prajnosti voči nášmu klubu.

Predstavujeme 11 novicov v kabíne trénera Országha

Brankár Zane Kalemba (27), 181 cm vysoký Američan, rozbiehal svoju kariéru v tíme Tri City Storm, hrajúcom USHL. Neskôr chytával univerzitnú súťaž NCAA v Princetone. Jeho ďalšími kariérnymi zastávkami boli mužstvá v nižších zámorských ligách, až v tej minulej okúsil európske klziská, keď rok strávil v poľskom GKS Katowice. V základnej časti odchytal 38 zápasov a jeho úspešnosť zákrokov bola 91,9%. V play-off stál v bránke 6 krát a mal úspešnosť 94,4%. Hokeju svoj život zasvätil aj jeho starší brat Zac.

Brankár Juraj Hollý (22), rodený Bratislavčan, začínal s hokejom v Ružinove, odkiaľ sa neskôr pobral do juniorských líg v Česku, pričom najviac času strávil v Chomutove. Bývalý reprezentant Slovenska do 18 a 20 rokov okúsil aj zámorskú WHL v tíme Calgary Hitmen. V minulej sezóne chytal krátko v prvej lige za Senicu a Trebišov, jej koniec strávil v HK Nitra – 3 zápasy odchytal v základnej časti, zaujímavo si neskôr počínal v play-off, kde odchytal 5 zápasov.

Obranca Eric Meland (23), rodák z amerického Grand Forks, začínal svoju kariéru v USHL, keď na seba obliekal dres tímu Lincoln Stars. Od roku 2009 trávil svoju kariéru v univerzitnej súťaži NCAA v Princetone. Minulú sezónu dohral v Missouri Mavericks, hrajúcom CHL. Čo sa týka jeho bodových štatistík z minulosti, je to bek, ktorý vie byť produktívny.

Obranca Chris Saracino (24), rodák z amerického St. Louis, začínal v tíme St. Louis Bandits. V rokoch 2007 – 2009 pôsobil v Green Bay Gamblers, kde odohral vyše stovky zápasov. Následne, podobne ako Meland, zajedal hokejový chlebík v univerzitnej súťaži NCCA v tíme Rochestru. V minulej sezóne odohral za toto mužstvo 38 zápasov, v ktorých strelil 11 gólov a pridal 21 asistencií. Ide o rýchleho a ofenzívneho obrancu.

Obranca Ondrej Zošiak (22), rodák zo Zvolena, s nami strávil celú letnú prípravu, v ktorej sa ukazoval sympaticky. S hokejom začínal vo Zvolene, v drese ktorého premiérovo okúsil extraligu. Istý čas pobudol rozohrávajúc sa i v Detve, aby minulú sezónu strávil v Martine, kde odohral 30 extraligových zápasov, v ktorých dal 5 gólov a 3 razy asistoval. V baráži o zotrvanie v extralige neskôr odohral 7 zápasov, pridal asistenciu. Ide o inteligentného a spoľahlivého obrancu.

Útočník Lukáš Handlovský (27), rodený Banskobystričan, robil prvé hokejové kroky už ako 6-ročný na našom štadióne. V roku 2004 od nás odchádzal do veľkoklubu – pražskej Sparty, kde hrával poväčšine v juniorke, ale okúsil aj jeden štart v jej najcennejšom drese. Potom sa kariérnou obkľukou cez Třebíč dostal do Mladej Boleslavi, kde zažil pekné kariérne obdobie, bodovo sa mu darilo. Od sezóny 2011/2012 hrával v prvoligovom Slovan Ústi nad Labem, v minulej sezóne odohral 51 zápasov, v ktorých zaznamenal 12 gólov a 14 asistencií, čo činí 26 bodov. Dokopy odohral v najvyššej českej súťaži 162 zápasov, v tej našej si dosiaľ zápasovú čiarku nepripísal, na radosť našich fanúšikov to však už čochvíľa nebude platiť.

Útočník Patrick White (24), Američan draftovaný Vancouverom v roku 2007 v 1.kole z 25 miesta (!!!), začínal svoju kariérnu púť v tíme Grand Rapids, kde mal 3 sezóny po sebe bilanciu takmer 2 kanadské body na jeden odohraný zápas. Majster sveta amerického výberu do 18 rokov z roku 2007 neskôr strávil 3 roky na univerzite v Minnesote. Pred dvomi rokmi sa mu podaril presun do Európy – angažmán si našiel v Nemecku. V ročníku 2011/2012 pôsobil v EHC Klostersee, kde odohral 40 zápasov a zapísal si na svoju bodovú pažbu 30 gólov a 37 asistencií. Dokopy – 69 bodov. Minulú sezónu odohral v prvoligovom Hannoveri, odohral 48 súťažných duelov a zaznamenal 18 gólov a 19 asistencii. Pokračovať v európskom ťažení bude v našom drese.

Útočník Petr Kafka (23), Čech majúci už vskutku bohaté hokejové skúsenosti, rozbehol svoju kariéru v Sparte Praha. V rokoch 2007 – 2009 sa mu v juniorskom tíme tohto klubu výdatne darilo, za dve sezóny nazbieral viac ako 100 kanadských bodov, nehovoriac o jeho debute v extralige, keď nastúpil na 25 zápasov. V ďalšej sezóne to činilo 21, v sezóne 2010/2011 41 zápasov. Už tam však hosťoval v tímoch nižšej českej súťaže, tú minulú odohral za Mladú Boleslav. Odohral tam dokopy 64 zápasov, v ktorých nazbieral 41 kanadských bodov. Je našim veľkým ofenzívnym prísľubom.

Útočník Luboš Fajčák (21), v minulom roku tretí najproduktívnejší hráč prvej ligy, s nami taktiež absolvoval celú letnú prípravu. Dobre stavaný a konštruktívny útočník rozbehol svoju kariéru v juniorke Prešova. Od roku 2009/2010 hrával v Michalovciach, kde postupom času dostal šancu medzi mužmi v prvej lige. Sledujúc jeho štatistiky, darilo sa mu. V predminulej sezóne odohral v prvej lige 32 zápasov, dal 5 gólov a pridal 12 asistencií, a to hral aj za juniorku. V tej minulej žiaril – v sumáre aj so zápasmi v play-off odohral 53 zápasov, v ktorých zaznamenal 30 gólov a 21 asistencií, čo činí pozoruhodných 51 bodov, čiže takmer bod na odohraný zápas. Je prísľubom.

Útočník Jakub Žilka (18), rodák zo Zvolena, je považovaný za veľmi nádejného hráča. Prvé hokejové kroky robil vo Zvolene, kde zápasy za tamojšiu juniorku striedal aj za štarty v prvoligovej Detve. V minulej sezóne štartoval aj na Majstrovstvách sveta do 18 rokov v drese Slovenska a hral aj v prvej lige za reprezentáciu do 20 rokov. Jeho výhodou je, že okrem skusov v áčku môže pomôcť aj našej juniorke.

Útočník Matúš Chovan (21), odchovanec košického hokeja, je zatiaľ našou poslednou posilou. Už pomerne skoro dal o sebe vedieť nielen v juniorke, ale i v reprezentácii do 20 rokov, za ktorú štartoval na predminulých Majstrovstvách sveta a tam naplno ukázal svoj potenciál. Dosiahol 5 gólov a asistenciu, prekvapil fazónou, na ktorú nadviazal aj v minulej sezóne a v decembri na seba zobliekol najcennejší reprezentačný dres na turnaji vo Švajčiarsku. V košickom drese odohral 45 zápasov, strelil 11 gólov a pridal 7 asistencií. V jeho podaní možno očakávať dobrú sezónu.

Hráčov na skúške predstavovať zatiaľ nebudeme. Oni sami dostali šancu presvedčiť realizačný tím na ľade i mimo neho o svojich kvalitách. V piatok tím opustil obrancaAlexander Georgievsky, ale obrancovia Štefan Ejem, Lotyš Kriss Grundmanis, ChorvátBorna Šilovič spolu s útočníkmi Michalom Glembom a Miroslavom Božíkom musia ukázať opodstatnenosť toho, aby sme o nich hovorili ako o ďalších posilách pre náš tím. Tie doterajšie sa javia veľmi dobre a veríme, že sa to po tvrdej drine na ľade prenesie neskôr aj do extraligovej sezóny. Verme tomu všetci!