Novinky - 03.06.2013 10:07

KLUBOVÁ ZELENÁ PRE TALENTOVANÚ MLAĎ

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: Miroslav Čief

V HC ´05 je sieť skautingu a vedenia mladých hráčov na viac ako solídnej úrovni vďaka manažérovi mládeže Michalovi Longauerovi a poctivej práci mládežníckych trénerov. Všetko toto úsilie je hrubo podčiarknuté medailami juniorov z posledných dvoch sezón, či viac ako zaujímavé začlenenie niekoľkých talentov do extraligového mužstva.

Pozmenenie klubových politík

Z pohľadu optiky vyspelého hokejového sveta je však práca s mládežou na Slovensku v kritickom stave. Talenty nám nerastú tak, ako to bolo v slovenských pomeroch krátko po rozdelení Československa a osamostatnení sa štátu ako takého. Šport je v našej republike podvýživený ako celok, čo sa neblaho dotýka aj mládeže. Hokej ako finančne nákladný šport si nemôže každý dovoliť – takisto ako kluby si nemôžu dovoliť neustále pumpovať financie do rozvoja mladých. Logická postupnosť dejín – hokej na Slovensku upadá. Nielen ako celok, ale padá nám súťaž, no to najhlavnejšie - neprodukujeme mladých hráčov v takej kvantite ani kvalite, ako tomu bolo v minulosti. Špička hokejového sveta nám uteká a tých, čo nás tam dostali, nebude mať pomaly kto nahradiť.

Z tohto pohľadu je stavba klubovej politiky extraligových celkov na mladých hráčov rozumné riešenie. Síce vychádzajúce aj z núdze, keďže siahnuť po mladom hráčovi je v časoch momentálneho finančného vyprahnutia našich klubov menej nákladné a viac perspektívne smerom k blízkej budúcnosti. Na podobné kroky sme našli odhodlanie a pochopenie i v našom klube, no vôbec sa tak nestalo len kvôli tomu, že by nemal kto hrať. Naopak – HC ´05 momentálne posiela na ľad hráčov, ktorí majú talent a sú veľkým prísľubom do budúcnosti.

Šance pretavujúce sa v progres

Znázornené a realitou potvrdené to bolo v predchádzajúcej extraligovej sezóne. Zápasový priestor v nej dostalo mnoho mladých hráčov, ktorí sa priučili hokejovému umeniu. Niektorých sa extraligové štarty týkali len výnimočne a zahrali si len pár zápasov – šancu však dostali a potom neskôr ju zúročili v juniorskej súťaži a získali spolu s mužstvom striebro.

Boli však aj takí, čo v prvom mužstve vyryli hlbšiu stopu. Mário Lunter, Patrik Lamper, Jakub Predajniansky, Eduard Šimun, vekom stále juniori, no hráči, ktorí gro svojho sezónneho pôsobenia strávili v šatni A - tímu. Nehovoriac o Tomášovi Zigovi, Michalovi Stykovi, stále mladí sú a boli Radoslav Macík, Tomáš Devečka a mnohí ďalší...

Viacerí z nich si zaslúžia pochvalu. Nejdeme ani nechceme personifikovať niekoho na úkor toho druhého, ale niektorí hráči nielenže dostali šancu a zaujali, ale rapídne zvýšili svoju výkonnosť a presadili sa i bodovo. Výborne do tímu zapadol a obhájil si svoju šancu Mário Lunter. Stále ešte len 19 – ročný mladík nabitý energiou oddrel každý zápas a žhavil sa na súperov ešte pred odpískaním úvodného buly. Nečudo, že sa v produktivite tímu po základnej časti umiestnil na 4. mieste, keď v 40 zápasoch zaznamenal 9 gólov a 15 asistencií. Zdatne mu sekundoval o rok starší Patrik Lamper – hráč s taktiež enormným nasadením a úsilím, ktorý sa nebál súboja či potýčky. V 39 zápasoch dosiahol bilanciu 5 gólov a 9 asistencií. Obaja sa svojim herným prejavom načas spoločne dostali do prvého útoku medzi Michala Hudeca. Obrovský progres nastal aj v prípade 19 - ročného Jakuba Predajnianskeho. V svojej debutovej sezóne odohral dovedna 59 zápasov a bol stabilným článkom našej defenzívy. Od zápasu k zápasu rástol, zbieral skúsenosti a naberal na kvalite. Jeho prejav – porovnávajúc ho spred a po sezóne – je neporovnateľný. Jakub, ktorý nazbieral aj 5 asistencií, je veľkým prísľubom. A to nezabúdajme ani na jeho brata Martina, ktorý svoje kanonierske schopnosti preukázal v doraste.

Výborné parametre ukazujú ďalší. 19 – ročný Eduard Šimun sa dlho trápil kvôli chorobám či zraneniam, no i tak stihol odohrať 27 extraligových zápasov s bilanciou 3 góly a 3 asistencie. 21 – ročný Michal Styk sa ku koncu sezóny taktiež solídne chytal – rapídne sa zlepšil a odohral v defenzíve dokopy 46 zápasov. Navyše bol aj bodovo produktívny – sám dal 4 góly a na 5 prihral. Veľké danosti driemu aj v Tomášovi Zigovi, stabilnému členovi nášho kádra, ktorého čaká skvelá sezóna. Dobre sa vodilo aj hráčom v našej bronzovej juniorke. Fantasticky tam chytal brankár Andrej Košarisťan – odchytal spolu 50 zápasov, v ktorých si 7 krát udržal čisté konto. Do oči bije jeho úspešnosť zákrokov. V základnej časti to bolo 93,19%, v play-off dokonca 94,29%. 4 zápasy si odkrútil aj v Extralige. Máme tu potom ďalších “výrazných“: obrancov Daniela Gachulinca s Mislavom Rosandičom, 18 - ročného kanoniera Gašpara, ktorý v juniorskej sezóne urobil 50 bodov. A veľa ďalších juniorov z minulej sezóny, ktorí chytili za srdce preplnené tribúny nielen vo finálových zápasoch, má viditeľný talent – Róth, Valent, Mikuš, Macko, Ambroz a takto by sme mohli menovať celú juniorku. A netreba zabúdať ani na brankára Richarda Sabola, ktorý sa k nám vrátil po ročnom hosťovaní v americkej juniorskej súťaži, kde hral za vtedy majstrovský Green Bay Gamblers. Vo veku 19 rokov, majúc skúsenosti z takejto súťaže, reprezentačných akcií a dvoch účastí na MS do 20 rokov, bronzu z predminulej sezóny a neodškriepiteľnému talentu, je pre náš klub po odchode brankárov veľmi dôležitý a mimoriadne cenný.

Všetci nielen títo hore spomínaní hráči sú nielen pre náš klub, ale i celý pre slovenský hokej prísľubom. V časoch, keď upadá nielen najvyššia klubová súťaž a boríme sa s úpadkom mládežníckeho hokeja, je vsadenie na týchto hráčov jedným z najrozumnejších riešení. V našom prípade nielen pre hokejové, ale i osobnostné predpoklady.