Novinky - 22.02.2013 21:38

S favoritom sme držali krok pol zápasu

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: sita/huste.tv

HKM Zvolen - HC'05 Banská Bystrica 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)

Góly: 32. L. Jurík (Hraško, Martin Ďaloga), 33. Podkonický (Brabenec), 48. Podkonický (J. Mucha, M. Jurík), 60. M. Jurík (Hraško) - 5. Češík (R. Macík, Lantoš) 
Vylúčení: 7:8 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 1:0, rozhodovali: Lokšík, T. Orolín - Gajan, Gavalier, 3308 divákov

Zvolen: M. Šimko - L. Čierny, Juraško, J. Mucha, Hraško, Pichnarčík, M. Výborný - P. Zuzin, Brabenec, Podkonický - Škvaridlo, L. Jurík, Martin Ďaloga - Puliš, Kalla, Čurilla - Ľ. Zuzin, M. Jurík, Čanky - Murček 
Banská Bystrica: Dzubina - Kubka, T. Devečka, J. Predajniansky, Styk, Rosandič, O. Janík - R. Macík, Zigo, Lunter - Danton, Češík, Lantoš - B. Jankovič, Šimun, Marcinek - Michal Hlinka

Bystričania nastúpili iba so šestnástimi korčuliarmi a v prvej tretine boli vo výbornej kulise favoritovi vyrovnaným súperom. Do vedenia išli v 5. min Češíkom, keď najproduktívnejší hráč spod Urpína dostal dobrú prihrávku na modrej od Macíka, prešiel cez dvoch hokejistov Zvolena a pred Šimkom uspel - 0:1. Líder súťaže mohol potom vyrovnať dvakrát Čurillom, ktorý však zblízka a voľný neposlal puk za Dzubinu. V závere prvej časti zaujal aj prienik Podkonického v presilovke, ale pred brankárom hostí sa nepresadil.

V úvode stredného dejstva najprv hostia nevyužili dve presilovky, v 26. min išiel sám na bránku Jankovič, ale Šimko podržal svoj tím. Až v druhej polovici zápasu domácich naštartovala presilovka, po jej skončení v 32. min napriahol L. Jurík z pravého kruhu a poslal puk do prázdnej bránky, keď z nej príliš vykorčuľoval Dzubina - 1:1. Uplynulo iba 43 sekúnd a Zvolen išiel do vedenia, tentoraz už v početnej výhode, keď z pravého kruhu našiel priestor medzi bystrickým brankárom a jeho ľavou žŕdkou Podkonický. Tento zvolenský hokejista si ešte v 36. min pekne nakorčuľoval pred Duzubinu aj z ľavej strany, ale neprekonal ho. Na opačnej strane išiel sám na zvolenského gólmana v oslabení Danton, ale ani on nezmenil skóre.

V záverečnej časti už Banskobystričania nestačili so silami na favorita, ťahali za kratší koniec. Domáci v 48. min zvýšili svoje vedenie, keď sa Podkonický dostal do sólového nájazdu, ktorý využil - 3:1. Zápas mohol zdramatizovať v 52. min Češík, ktorý sa šikovne preštrikoval až pred Šimka, no nebol úspešný. V závere líder súťaže iba prikrášlil výsledok v oslabení, keď 2 sekundy pred klaksónom skóroval M. Jurík zblízka. Zvolenčania si týmto víťazstvom definitívne zabezpečili prvé miesto v základnej časti hokejovej extraligy.

Peter Mikula (tréner Zvolena): "Bol to zložitejší zápas, ako sme očakávali. Bolo to derby, v ktorom sa každý vyhecuje. Nás pribrzdil prvý inkasovaný gól a dlhšie sme sa z toho preberali. Vedel som, že keď pôjdeme so štyrmi útokmi na tri súperove, tak ich vyčerpáme, a to najmä sústavným presingom. To sa aj potvrdilo, Bystrica v závere ťahala nohy a my sme využili šance. Mužstvu musím pogratulovať, že vyhralo základnú časť, ale to najhlavnejšie nás iba čaká." 

Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Videli sme bojovné stretnutie. Kým sme vládali, tak sme držali s favoritom krok, a to zhruba do polovice zápasu. Veľmi veľa síl nás stáli oslabenia, ktorých sme mali až príliš veľa. Chlapcom nemôžem nič vyčítať, bojovali. Pre nás je obrovským negatívom, že sa nám zranil Tomáš Devečka a do konca sezóny si už nezahrá. Budeme sa s tým musieť vyrovnať."