Novinky - 25.04.2018 05:00

Bartánus po titule vyzdvihol srdiečko, Bubela tímové výkony

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: sita, huste.tv

Hokejisti Banskej Bystrice sa po roku opäť tešia zo zisku majstrovského titulu. V apríli 2017 ho vybojovali triumfom vo finálovej sérii s Nitrou, tentokrát tesne pod vrcholom zastavili Duklu Trenčín. Banská Bystrica vo finále viedla na zápasy už 3:0, no Trenčania dokázali vyrovnať na 3:3 a vynútili si rozhodujúci siedmy duel pred vlastným publikom. Ten však zvládli lepšie hostia z Banskej Bystrice.

V tohtosezónnej finálovej sérii nastúpil útočník Marek Bartánus v piatich zápasoch, záverečné dva vynechal pre zranenie. "Prvé pocity sú neopísateľné. Ostatné dve stretnutia som poriadne tŕpol, nemohol som byť na štadióne a zo stresu ma bolelo brucho, ako keby som mal 17 rokov. Som veľmi hrdý na tento tím, klobúk dole pred chlapcami. O titule rozhodlo srdiečko," povedal pre agentúru SITA Bartánus, ktorý získal už svoj štvrtý titul v seniorskej kariére. V minulosti sa raz radoval so Slovanom Bratislava a dvakrát s Košicami.

Rovnako dva tituly s košickým tímom získal aj útočník Tomáš Hrnka a teraz sa raduje spolu s Bartánusom aj v družstve spod Urpína. "Zišla sa tu výborná partia chlapcov. Tréner nás pred siedmym finále nezatracoval, veril nám a motivoval nás. Všetci sme si uvedomili, aké dôležité to bude a niečo podobné sa už nemusí opakovať. Dali sme do toho srdce a oplatilo sa to. Síce nám chýbali pre zranenia niektoré opory, no ja sám pre seba som si hovoril, že práve to by nás mohlo ešte viac stmeliť. Dali sme do toho 110 percent," prezradil 26-ročný center.

Jednou z výrazných opôr "baranov" na ceste za obhajobou titulu bol kanadský útočník Éric Faille, so 64 bodmi najproduktívnejší hráč Banskej Bystrice a s 28 gólmi aj jej najlepší strelec. V rozhodujúcom siedmom finále pri triumfe svojich 5:1 sa podieľal na každom góle - zaznamenal dva presné zásahy a pridal tri asistencie. "Nemám slov na pocity, ktoré práve prežívam. Pred sezónou človek rozmýšľa o tom, ako by rád získal titul. Ide však o dlhý proces, ktorým musí mužstvo prejsť, aby sa mu to podarilo. V prvej a druhej sérii play-off sme prešli hladko, ale vo finále to bol tuhý boj. Pred záverečnou sériou sme neboli favoriti. Viedli sme 3:0 na zápasy a súper vyrovnal na 3:3, nemali sme dnes čo stratiť," povedal kanadský krídelník.

Už tretí slovenský titul má od utorka vo vrecku aj útočník Pavol Skalický, ktorý jeden získal s Košicami a dva s Banskou Bystricou. "Je to veľkolepé. Každý titul je jedinečný a jeho zisk je potrebné si užiť plnými dúškami. Nazbieral som v play-off pár bodov, ale nechcem hodnotiť svoje výkony, na to sú tu tréneri. Pred dnešným duelom sme sa necítili najlepšie, veď sme Trenčínu pustili tri zápasy za sebou, otriaslo to nami. Favorit v tejto sérii nebol, stretli sa dva tímy, ktoré ťahali ligu. Rozhodol až siedmy finálový zápas a v ňom bol dobrý hokej. V poslednom súboji bol dôležitý gól na 1:1, dali sme ho hneď po góle Dukly," povedal gelnický rodák, ktorý ostatné tri sezóny hráva aj v KHL za Slovan Bratislava.

Obranca Vladimír Mihálik si v minulosti zahral v NHL aj KHL, jeho druhá sezóna v najvyššej slovenskej súťaži znamená druhý titul v kolónke úspechov. "Je to neopísateľné. Bola to poriadne šialená séria. Súpera sme mali na kolenách, no dovolili sme mu vrátiť sa do finále, pretože sme už asi predčasne oslavovali. Teraz sme však nemysleli na nič iné, len na siedmy zápas. Chceli sme odohrať dobrý duel vonku a vyšiel nám. Dnes sme premenili svoje šance v tretej tretine, aj keď to mohlo prísť už po druhej časti," prezradil Prešovčan v službách "baranov" pre agentúru SITA.

Podobne ako ďalší hráči vrátane Mareka Bartánusa ani útočník Miloš Bubela nehral v závere finálovej série pre zranenie. "Pocity sú úžasné, veď je to prvý titul, aký som kedy získal. Je ťažko vybojovaný. Trápili sme sa, ale napokon nám to vyšlo. Dôležité bolo, že v utorok v Trenčíne sme predvádzali svoju hru celých 60 minút. V sérii sme to mali najťažšie po šiestom súboji, ale náročné to bolo po každej prehre. Hrali sme však ako tím a vyšlo nám to," povedal pre SITA Bubela ako jeden z banskobystrických rodákov v kádri majstra.

Český brankár Jan Lukáš pred príchodom pod Urpín v lete 2017 chytal iba v českých kluboch, v slovenskej extralige však vytvoril rovnocennú brankársku dvojicu s fínskym majstrom sveta Teemum Lassilom, ktorý do Banskej Bystrice prišiel v pozícii šampióna fínskej Liigy v tíme Tappara Tampere. Dvadsaťštyriročný Jan Lukáš v celom ročníka odchytal 43 extraligových zápasov vrátane toho rozhodujúceho. "Pocity sú len veľmi ťažko opísateľné. Je to zadosťučinenie za celú sezónu pre všetkých, ako sme pracovali a kráčali sme za titulom. Je to taká čerešnička na záver. Veľmi dôležité bolo, že sme veľmi skoro odpovedali na prvý gól domácich. Potom prišiel ďalší, a to bol základný stavebný kameň dnešného víťazstva. Celá séria bola náročná a ťažko povedať, kde sa to lámalo. Dúfam, že teraz budú poriadne a dlhé oslavy," zhodnotil pre agentúru SITA.

7.finále play-off HK Dukla Trenčín - HC ´05 iClinic Banská Bystrica

Streda 25. 04. 2018