Novinky - 11.02.2013 14:06

Matej Češík: Musíme ukázať svoju silu

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: Miroslav Čief

 Jeho talent a nespochybniteľné hokejové možnosti tak razom dostávajú ten správny punc. Matej Češík (24) je tomu rád, no nad svoje štatistické ukazovatele radí úspešnosť tímu. Banská Bystrica, tá je v jeho hokejovom srdci, pre ňu by možno aj život položil. Preto sa nemožno čudovať jeho oddanosti a bojovnosti v našich klubových farbách. V nich by si ešte tento extraligový ročník spolu s mužstvom vychutnal nejaký ten úspech. I o tom bol náš menší rozhovor v útrobách štadióna.

Spoločne s mužstvom si teraz užíva odfukujúcu reprezentačnú pauzu. No užíva ako užíva. Po štvrtkovom dvojfázovom dni veľmi oddýchnuto nevyzeral, tréningy mu dali poriadne zabrať, blíži sa však záver základnej časti a po ňom play-off, treba byť pripravení najlepšie, ako sa len dá. „Táto pauza nám padla vhod hlavne v tom smere, že zranení hráči majú priestor doliečiť si svoje zranenia, pretože v posledných zápasoch to bolo kritické. Na ľade nás bolo ledva 14, a tak sa ťažko vyhrávajú zápasy. Dúfam, že sa to dostane do správnych koľají, dobijeme baterky, načerpáme nové psychické a fyzické sily a v najbližších súbojoch sa nám bude dariť,“ začal debatu a prizvukoval dôležitosť najbližších stretnutí. „Čakajú nás veľmi náročné zápasy, posledné pred play-off. Musíme ich zvládnuť čo najlepšie, aby sme si nielen upevnili svoju pozíciu, ale mohli pomýšľať aj na vyššie priečky v tabuľke. Chceme sa zlepšiť, pretože posledné zápasy boli pre nás ťažké, ledva sme sa pozbierali na zápas. Choroby a zranenia nás zrážali zo všetkých strán. Hrá sa tak skutočne ťažko, chýba nám zohratosť, na ľade trávime veľa času, prirýchlo nám odbúdajú sily. Bodovať v takomto zložení sa dá možno proti Žiline či Martinu, no v meraní s ostatnými súpermi nemáme šancu,“ poukázal na posledné zápasy, v ktorých nás kvárila veľká maródka. „Smolu sme si snáď už vyčerpali. Teraz sa musíme pozbierať a ukázať svoju silu. Nazbierať body, ukončiť základnú časť dobrými výsledkami, aby sme do play-off vstupovali na víťaznej vlne. Takisto sa musíme zlepšiť herne, aby sme mali nacvičené všetky systémové veci.“ Sled extraligových kôl neúprosne ubieha, musíme byť pripravení.

V hernej schéme Országhovho mužstva je veľmi dôležitá súčasť. Center zväčša našej druhej formácie má na ľade dôležité úlohy – skĺbiť v útoku spoluhráčov, naskakovať do presiloviek, oslabení. Svoje úlohy však zvláda príkladne, čo sa odzrkadľuje aj v tabuľke produktivity tímu. Tam sa delí o prvú priečku s Jánom Sýkorom, majúc 30 kanadských bodov.„Teší ma to, ale pre mňa nie sú dôležité moje body, ale body mužstva. Že som v produktivite hore je pekné, ale nikto z nás nemá tých bodov nejako veľa. Som však rád, že dostávam na ľade viac priestoru, ako tomu bolo v minulých sezónach,“ pochválil si dôveru trénerov, ale čísla zaobalil do klbka pokory. „Aj tak ešte so sebou nie som spokojný, musím popracovať na väčšej vyrovnanosti svojich výkonov, pretože sa stáva, že mi vyjdú nejaké zápasy, no potom prídu také, s ktorými nie som spokojný. Samozrejme, vyhýbať sa mi musia aj zranenia.“ To zatiaľ posledné si privodil v januári v jednom domácom zápase. Súper v presilovke pálil od modrej, Matej sa hodil do strely, no tak nešťastne, že ho puk trafil do chúlostivých partií. „Bolo to veľmi bolestivé, tri dni som mal veľmi kritické, ďalšie tri už boli lepšie, ale aj tak to bolo dosiaľ moje najbolestivejšie zranenie v kariére, bola to ukrutná bolesť.“ Bolesť a sužovanie by tak teraz rád vymenil za radosť a úspech mužstva. Po úspechu je veľmi hladný, teší sa na nastávajúce play-off. „Play-off, to je akoby nová súťaž, začína sa tam odznova, všetko sa odvíja od možno prvého zápasu. Tam vidím našu šancu. Síce sme v tabuľke tam, kde sme, nebojíme sa žiadneho súpera, nemáme veľmi čo stratiť. No nechceli by sme sa zase lúčiť so sezónou vo štvrťfinále... Verím, že teraz sa nám bude dariť podstatne lepšie. Súpera ešte neriešim, ale keby to bol Zvolen, bolo by to veľmi zaujímavé a prestížne. Všetci si pamätáme na naše súboje spred dvoch rokoch, bolo to iskrivé na ľade, vybičované medzi fanúšikmi, môže tomu tak byť i tentoraz.“ Kiežby sme aj s Matejovým prínosom zaobišli lepšie ako v minulej extraligovej sezóne, keď našu púť v štvrťfinále ukončili Košice.

Teraz to tak byť nemusí byť. Svedčí o tom zomknutosť nášho mužstva. Matej to prízvukoval neraz, chalani v šatni sú dobrá a hladná partia, ktorá by nerada zakrátko skončila sezónu. Veľký podiel viny na tom môže mať aj Matej, ktorý jej zatiaľ oblieka súce bodové šatstvo. Na svojom konte má do týchto chvíľ 30 kanadských bodov za 8 gólov a 22 asistencií. Veľmi pekná vizitka pre nášho srdciara, snáď by však táto sezóna nebola o jeho, ale o našich tímových úspechoch. Nejako takto si to želá aj on sám.