Novinky - 11.02.2013 13:51

Nádej tkvejúca v našich junioroch

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: Miroslav Čief

Nanovo zložený tím po predchádzajúcej bronzovej ekipe sa skutočne pochlapil a vodí si nad očakávanie. Boli to ťažké pôrodné bolesti v jeho začiatkoch pred sezónou, nevyzeralo to vôbec dobre. Trénerská dvojica Miroslav Nemček – Rastislav Paľov však porobila zázraky. Mladé a neskúsené mužstvo vytiahla na druhé miesto tabuľky juniorskej súťaže! Nehovoriac o tom, že hrá na svoje pomery jeden skvelý hokej. Majúc za sebou 40 zápasov s ním dokázala vyhrať 23 krát!

Vynikajúca práca trénerov a manažmentu

Smelo možno vložiť dôveru do týchto chalanov. Pritom, na začiatku sezóny to nevyzeralo ružovo. Z minuloročného mužstva trénerom neostal nik, fungujúce mužstvo museli skladať zbrusu nanovo. Nielen v šatni, ale aj na ľade. Tam to občas vyzeralo ako na bojisku, niektorých hráčov bolo treba učiť aj tie základné veci. Často boli k videniu obrázky, ako hlavný tréner Nemček v tréningovom procese zvýšil hlas a hráčom doslova ukazoval pozičnú hru, vysvetľoval jednotlivé veci akoby po prvýkrát. Postupne si však všetky jeho metódy osvojili, prijali a začalo to fungovať. Síce sa spoločne nevyhli kolísavým výkonom a výsledkom, za krátky čas ovládli súťaž a stali sa postrachom. Vyhrávali, partia tuhla, na ich hokej sa bola radosť pozerať.

Skvelá práca. Trénerov, že hráčov posťahovaných z rôznych menších klubov po Slovensku vedeli skĺbiť v jeden tím. Každému nájsť to správne miesto nielen na ľade, ale i v šatni. Klape im to! Pritom, nie je jednoduché v dnešnej dobe niekoho zapáliť do športu, v spoločný cieľ. Mladí majú aj svoje iné záujmy, či chcú, či nie. Stoja pred hranou dospievania, no aj tak ich trénerská dvojica dokázala zjednotiť. Pochvala patrí aj manažérovi mládeže Michalovi Longauerovi a manažmentu, ktorí sem do Banskej Bystrice dotiahli skvelé talenty, spomeňme mená ako Šimun, Košarišťan, Melkumjan, Rosandič.

Majú svoju budúcnosť

Naši juniori pre túto chvíľu stoja v tabuľke na druhej priečke za prvým Slovanom. Nazbierali pozoruhodných 78 bodov a pripravili si tak skvelú štartovaciu pozíciu pred play - off, v ktorom ich pri prípadnom vypadnutí A - mužstva v štvrťfinále PO (čo si neželáme) môžu posilniť Mário Lunter, Eduard Šimun, Jakub Predajniansky či Michal Hlinka. Nemčekovci však majú spoľah vo vlastné sily. Jeho gro tvoria viacerí talentovaní chalani. Suverénnou jednotkou v bránke je Andrej Košarištan, ktorý si už vyskúšal aj extraligu. V juniorskej súťaži patrí medzi špičku, má obdivuhodné štatistiky. Vzadu sú nosnými piliermi Marián Mikuš s Danielom Gachulincom, ani tí sa nestratili pri štartoch za náš A - tím. Ale vari najväčším obranným talentom je Rosandič. Mislav Rosandič, 18 - ročný supertalent, ktorý sa len nedávno vrátil z pôsobenia v prvej lige, kde hral za našu reprezentačnú dvadsiatku.

V útoku to všetko stojí na hravosti, kreativite. Herná tvár tohto mužstva má myšlienku, je stavaná tak, aby hráčov bavila, aby im otvorila všetky ich prednosti. Samozrejme, pri poctivom plnení si taktických pokynov. Ale je rozdiel, keď po ľade beháte hore - dole ako vlak a krvopotne si svoje odmakáte, ako keď súpera uštvete svojimi akciami, svojou technikou a svojou bojovnosťou. Len tak sa dá herne vyniknúť. Darí sa to mnohým útočníkom, prím hrá Garik Melkumyan, veľký talent, neustále sa zlepšujúci a hrajúci tímovo. Zapamätajme si aj meno Rastislava Gašpara, do tejto chvíle lídra v kanadskom bodovaní tímu, za 30 zápasov nazbieral 35 bodov! Spoľahnutie je aj na Valentov strelecký talent, Peter dal doteraz 17 gólov, veľmi dobre herne i bodovo sa ukazuje aj hráč s číslom 9 Michal Macko. Šikovný útočník stihol v priebehu sezóny nazbierať 34 bodov za 14 gólov a 20 asistencií. Zaujímaví sú ďalší: Varga, Šeliga, Róth, Tarabík či Ambroz. Banskobystrická juniorka, to je však hlavne jeden tím.

Za všetkých to stručne a výstižne povedal Garik Melkumjan. „Sezóna sa pre nás zatiaľ vyvíja veľmi dobre, máme dobré mužstvo. Máme výborných hráčov a sme skvelá partia, takto spolu to môžeme ďaleko dotiahnuť. Musíme však ťahať za jeden povraz a počúvať rady trénerov, hrať zápas po zápase s tým, že ho ideme vyhrať. Myslím si, že potom aj v play - off môžeme byť silní a úspešní, ale nato ešte nemyslíme.“ Tak či onak, naša juniorka je veľkým prísľubom nielen pre túto sezónu, ale aj pre celú budúcnosť nášho klubu.