Novinky - 25.01.2013 21:22

Prvá výhra nad Zvolenom v sezóne

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: sita, huste.tv

HC'05 Banská Bystrica - HKM Zvolen 3:1 (2:0, 1:1, 0:0)

Góly: 3. Marcinek, 20. M. Hudec (Kubka), 21. Lamper (M. Hudec, Lunter) - 35. Martin Ďaloga (Hertl) Vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jablukov, J. Konc - Výleta, Kalina, 2910 divákov

B. Bystrica: Chorošun - Kubka, Biro, Bambúch, Ketner, Styk, J. Predajniansky - Lamper, M. Hudec, Lunter - Danton, Heizer, Ján Sýkora - B. Jankovič, Češík, Marcinek - Šimun, Zigo, Michal Hlinka 
Zvolen: M. Šimko - Zd. Tóth, J. Mucha, Hertl, M. Šiška, Pichnarčík, Novajovský, od 21. min Méry, Ihnaťo - Puliš, Brabenec, Podkonický - Škvaridlo, L. Jurík, P. Zuzin - Ľ. Zuzin, M. Jurík, Martin Ďaloga - Mančák, P. Fekiač, Čanky

Zvolenčania ako vedúci tím extraligy nastúpili oslabení o ôsmich hráčov základnej zostavy (chýbalo im päť obrancov a traja útočníci, pozn.), medzi ktorými bol aj najproduktívnejší hráč súťaže Michal Chovan. Hráči Banskej Bystrice sa aj na základe tejto skutočnosti pustili schuti do hostí a už v 3. min Marcinek otvoril skóre. Domáci hrali onedlho presilovku: v nej mali dobre strelecké príležitosti Kubka a Predajniansky, no netrafili bránku. V 14. min sa dostali k prvej väčšej šanci aj Zvolenčania, ale prudkú strelu Muchu chytil domáci brankár Chorošun. V 15. min sa dvojica L. Jurík - Škvaridlo dostala do prečíslenia, ale ani túto príležitosť hostia nevyužili. Na konci tretiny hrali Banskobystričania ďalšiu presilovku a 56 sekúnd pred koncom prvej časti hry uzdravený Michal Hudec zvýšil na 2:0.

Začiatok druhej tretiny mali domáci tiež skvelý. V ďalšej početnej výhode hneď v 13. sekunde druhého dejstva Patrik Lamper zvýšil už na 3:0 pre HC´05. Zvolenčania boli v týchto chvíľach zrelí na uterák, kopili chyby v obrane, ale domáci to nevyužili. Naopak, po uplynutí polovice stretnutia hráči HKm zvýšili obrátky, pridali na dôraze a bojovnosti. Výsledkom ich snahy bol gól v 35. min, ktorý strelil Martin Ďaloga po prihrávke od českého obrancu Hertla.

V tretej tretine sa domáci zamerali už len na udržanie svojho náskoku. Umne bránili a držali hostí zo Zvolena na dištanc. Zvolenčania mali šance v 46. a 49. min najlepším strelcom L. Juríkom, ale bez gólového efektu. V 51. min začali hrať Zvolenčania 96-sekundovú presilovku piatich proti trom, ale nepodarilo sa im ju využiť. Diváci začali tušiť, že môžu vidieť prvé víťazstvo Banskej Bystrice nad Zvolenom v tejto sezóne. Necelé dve minúty pred koncom hostia odvolali brankára, ale napriek obrovskému úsiliu neboli schopní streliť gól. Domáci diváci napokom mohli v postoji standing-ovation osláviť víťazstvo v tradičnom derby pri Hrone.

Miroslav Chudý (asistent trénera Banskej Bystrice): "Do zápasu sme išli skromne, s pokorou a veľkým oduševnením. To boli hlavné devízy nášho výkonu. Zahrali sme veľmi dobrú prvú tretinu, ktorá rozhodla o výsledku. Dobre sme menili rytmus hry, vedeli sme, kedy napádať súpera a kedy sa stiahnuť. V druhej tretine Zvolen trochu vyrovnal hru, často sme prepadávali. V tretej časti sa súper mohol dostať úplne do hry, no bolo dôležité, že sme ustáli oslabenie o dvoch hráčov. Preto si myslím, že dnešné víťazstvo bolo zaslúžené." 

Peter Mikula (tréner Zvolena): "Tento zápas sme si pokazili za 21 minút, počas ktorých sme inkasovali tri góly, z toho sme si dali dva vlastné. To napokon rozhodlo, hoci sme sa snažili vrátiť do zápasu. Znížili sme síce na 1:3 a v tretej tretine sme hrali dlhú presilovku piatich proti trom, ale nezužitkovali sme ju. V závere nám nevyšiel ani vabank, keď sme skoro dve minúty hrali bez brankára. Tlačili sme, mali sme šance, ale so zápasom sme už nič neurobili. Banská Bystrica využila naše chyby a zaslúžene zvíťazila."