Novinky - 04.01.2013 18:12

DERBYPRÍBEH A ERUPCIA NAŠICH FANTASTICKÝCH FANÚŠIKOV

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: Miroslav Čief

Štvrté tohtosezónne pokračovanie bitky o Hron, derby vo Zvolene, takým určite bolo! Schytajúc dresy i šále do ruky, šteľujúc hlasivky sa zhromaždili vo veľkom počte, aby podporili svoj milovaný tím v zápase na ostrie prestížneho noža.

Už okolo tretej hodiny poobede sa veľká masa našich fans zišla na hlavnej vlakovej stanici. Červeno - biele farby poriadne zalemovali vstupnú halu, zazrejúc tešiace sa tváre o inom ako o radosti a veľkom odfukovaní s obrovskou nádejou o tých pohľadoch nedalo povedať. Čakalo sa na príchod vlaku, posadajúc si doň sa všetkým zúčastnením začal jeden veľký derbypríbeh, majúci veľké miesto v každého srdci.

Stojné nohy prestíže

Ani nie polhodinová cesta do susedného Zvolena prebehla v tuhých debatách a v hecovaní sa. V nádeji. Každý, kto sa vydal na tento výjazd či vlakom, alebo po vlastnej osi mal v sebe obrovské presvedčenie o našom úspechu. To zhustlo do chorálov po príchode do Zvolena. Pochod jeho ulicami bol hlučný, iskrivý a pre všetkých podmanivý. S veľkým hrmotom došli naši fanúšikovia na zvolenský štadión, kde sa začalo jedno krásne hokejové predstavenie.

Bola to záplava našich farieb a bijúcich sŕdc pre tento klub! Od prvej chvíle sa nášmu tímu dostalo vzrušujúcej podpory. Náš sektor sa plniac postupne roztáčal svoje otáčky do najvyšších prevodov, bystrické pokriky sa preplnenou halou šírili navidomoči tomu, že i domáci diváci sa zišli v húfnom počte a chceli podporiť svoj tím, ktorý tróni na líderskej pozícii.

Zhľušujúcu atmosféru v našom kotly neprebil ani prvý domáci gól. Naopak, všetkých vyburcoval k ešte väčšiemu zanieteniu. Bolo veľmi krásne sledovať pohľady, upierajúce sa na Slipčenka, Handzuša, Sýkoru, vlastne všetkých s obrovskou láskou a s nádejou na dobrý koniec. Hrdlá kričali, dlane tlapotali, s veľkým hrmotom sme dodávali derby poriadnu hokejovú šťavu.

Obrovský potlesk, priatelia!

Náladu na tribúnach i striedačke nášho tímu nepodlomil ani druhý gól zvolenského mužstva. Ba priam naopak, skrzol vo všetkých neskutočný zápal a srd na situáciu. Oddávajúc sa fandeniu dostávajú všetci veľký pozitívny stimul v podobe zlikvidovania nájazdu domáceho Juríka Slipčenkom. Ocitajúc sa v klinickej výsledkovej smrti zaúradoval miláčik všetkých a podržal nás v hre. Súpera dostal do šachu. Figúrkami skóre pohol aj Patrik Lamper a v zomierajúcich sekundách druhej tretiny vsietil kontaktný gól.

V prestávke pred záverečnou tretinou to klokotalo ako na trhovisku. Všetci verili v dorovnávajú gól, mnohí verili i v ďalší, rozdielový, ktorý by znamenal našu výhru. Naši chlapci sa na ľade veru sami pustili do súpera bez hany a v polke tretiny vyrovnali. Škoda následne gólu, inkasovanom v nevhodnej chvíli. Veľmi zamrzel. Všetci však na tribúnach pochytajúc sa za ramená a vykričajúc si srdce tlačili náš tím dopredu, do ofenzívy, do viery, v gól! Nikomu nezmrzla brva v beznádeji, že sa nášmu tímu nepodarí vrátiť sa do zápasu. Každá naša akcia prinášala obrovské povzdychy, oči fanúšikov sa stáčali zo strany na stranu, srdcia pumpovali do bystrických sŕdc poriadny adrenalín, žiaľ, výsledkovo neúspešne.

Výsledok, to však bola len matná klapka dôležitosti na všetkom prežitom. Vrúcne. Jednotne. Síce sa prehralo, nik nezhadzoval kútiky úst smerom nadol. Chápajúc, že je to šport, hokej v podaní svojho milovaného klubu nikomu neušla zlá emočná poznámka, síce smútok z dopadnutia tohto derby bolo možné zočiť v očiach každého. Za fandenie, podporu a úprimnosť v našich dresoch si však všetci zaslúžia úctu a obrovské poďakovanie!

Takto to vyzeralo, keď radosťou skáče celý klub.

Vďačnosť za podporu

Podpora v tomto derby zarezonovala i v hlasoch hráčov. Prišrtené radosťou a obdivom sa o banskobystrickej atmosfére zmieňoval nejeden hráč. Je skvelé, keď sa našim hráčom dostáva podpora, uznanie a obdiv. Lež tak sa dá hrať na plný plyn, pretože hokej je šport, ktorý si vyžaduje ohromné sebavedomie, nabudenosť, iskru, srdce a zápal. Neraz sme v našich článkoch spomínali slová o väčšej podpore pre náš tím. Hovorili, že to tu musí byť fantastické, že sa musí tomuto mužstvo veriť, podvihnúť ho, ukázať mu svoju oddanosť a srdce, ktoré v nás bije predsa.

Načal to Michal Handzuš slovami, ktoré smerovali na náš fanklub. Slová a vety, v ktorých sa opakovalo niečo iskrivé, rad za radom fantastické, citlivé, úprimné. To tu potrebujeme a to potrebuje náš tím. Zjednotiť sa, oceniť sa, podporiť, zapáliť a jeden druhého potešiť. Je v nás srdce, je v tomto klube pokora a zápal. Stačí sa pozrieť inde, do iných klubov, kde je to veľakrát umelé, plné egoizmu a o zvyšovaní vlastnej dôležitosti. Tu v Banskej Bystrici však máme výbušnú zmesku podnietivých hráčov a fantastických fanúšikov, ktorá keď sa spojí, odpáli každého súpera!

Samotné derby a atmosféra na našich zápasoch zarezonovala v očiach a v srdci nášho verného a hrdého fanúšika Peťa Škultétyho, ktorý je obrovským obdivovateľom banskobystrického hokeja už nejeden ten rôčik. „Veľmi sa mi páčila atmosféra tohto zápasu, bola veľmi dobrá, k čomu sme určite výdatne napomohli hlavne my. Nezaostali sme nič dlžní tomu, čo predvádzame na našich domácich zápasoch a tomuto derby sme urobili výbornú kulisu. Čo sa týka zápasu, v úvode na nás domáci vybehli agresívnym napádaním a dlho sme sa hľadali. Uškodil nám aj inkasovaný gól, zato naše šance pochytal pozorný brankár Šimko. Hrali sme dobre, no v závere sme príkladne zabojovali, vrhli všetky sily do útoku a vyrovnali. Nepodarilo sa nám však už vyrovnať po druhýkrát a vynútiť si aspoň predĺženie, pretože dnes bola veľká šanca prvýkrát v sezóne zdolať nášho rivala. Nevadí, všetci tomuto klubu fandíme nielen vtedy, keď sa vyhrá a je ešte pred nami veľa zápasov nato, aby sme to Zvolenu vrátili a vyhrali konečne aj my,“ zdôveril sa zo svojich pocitov Peťo, ktorý správne predpovedal, že v tretej tretine skóre dorovnáme. To sa aj podarilo, ale i napriek pokoreniu rivalom všetci fanúšikovia stáli za mužstvom, za hráčmi. Je paráda, že máme takýchto fantastických divákov, že máme taký fanklub, ktorý funguje už niekoľko rokov a začína mať svoju silu, ktorou si buduje veľký rešpekt nielen v našich očiach, ale i v očiach súperov.

Preto smelo konštatujme, že duch nášho mužstva a skvelá podpora od našich fanúšikov pretreli aj niečo prázdne bodové konto. Niekedy je to skutočne viac. HC ´05 do toho!!!