Novinky - 20.12.2012 00:08

Vydreté body v súboji s Martinom

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: sita

HC'05 Banská Bystrica - MHC Mountfield Martin 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)

Góly: 28. Kubka (Juraj Sýkora, Biro), 53. Ján Sýkora (Heizer, Bambúch), 60. Heizer (Handzuš) - 20. Michal Važan (J. Perniš, T. Petruška)
Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Goga, Lokšík - M. Korba, P. Korba, 1907 divákov

Banská Bystrica: Slipčenko - M. Richter, Stoner, Kubka, Bambúch, Novajovský, Biro, Predajniansky, Ketner - M. Hudec, Handzuš, Glass - Lukacevic, Heizer, Ján Sýkora - Juraj Sýkora, Zigo, Marcinek - P. Kopecký, Petro, Michal Hlinka
Martin: Šúrek - A. Novotný, J. Perniš, Zukal, Zošiak, S. Hriňa, Tupý, R. Slávik, M. Dvořák - T. Petruška, Markovič, Michal Važan - A. Themár, M. Hollý, Mikušovič - I. Raček, Vilkoits, M. Horský - Murček, Dírer, Kentoš

Banskobystričania pri príležitosti 90. výročia vzniku hokeja pod Urpínom nastúpili v čiernych retrodresoch so zlatými písmenami a číslami a hneď od úvodu sa zahryzli do súpera. V 2. min mali góly na hokejkách Lukacevic a Ján Sýkora, na opačnej strane neprekonal Slipčenka z dvoch metrov voľný Themár. Najväčšiu šancu pripravil v 4. min Handzuš kapitánovi Hudecovi, ale ani on neuspel zoči-voči Šúrekovi. V 9. min mohli ísť do vedenia hostia, no Petruška v oslabení mieril iba do žŕdky. O tri minúty neskôr to skúšal na trikrát Horský, ale na Slipčenka nevyzrel. Brankár Banskej Bystrice si potom vynútil oddychový čas pre opravu prilby a od tej chvíle ubudlo šancí. Prišiel však nečakaný gól: osemnásť sekúnd pred koncom prvej tretiny vystrelil tvrdo spoza modrej čiary Važan a na polovysoký puk reagoval Slipčenko neskoro - 0:1.

Aj v druhej tretine sledovali diváci menej záživný hokej,. Za zmienku stojí domáca šanca Lukacevica v 26. min, ktorý zblízka pohotovo zakončoval, ale neprekonal martinského gólmana. Bystričanom sa podarilo vyrovnať v hre štyroch proti štyrom, keď Juraj Sýkora pekne vysunul na útočnej modrej čiare obrancu Kubku a ten svoj nájazd presne zakončil k ľavej žrdi - 1:1. Hostia mohli ísť do vedenia v závere strednej časti hry Mikušovičom, keď bol sám pred brankárom HC 05, no nenadvihol puk ponad jeho ruku.

Tretia tretina sa začala s oneskorením pre výmenu rolby. Už v 42. min mohol zohriať nabudených fanúšikov Ján Sýkora, ak by po faule Zukala premenil trestné strieľanie - mieril však vedľa po nezvyčajnej strele asi zo štyroch metrov. Potom prišli príležitosti Martinčanov. Najprv to skúšal Novotný z troch metrov, Slipčenko bol pozorný a v 46. min ho po strele Horského z ľavej strany zachránila žŕdka.

Vedúci gól dosiahli napokon Banskobystričania v 53. min, keď sa ujala prihrávka Heizera z ľavej strany pred bránku, pri ktorej zakončoval do odkrytého priestoru Ján Sýkora. Martinčania v závere odvolali brankára, hrali šiesti, ale vyrovnať sa im nepodarilo. Naopak, tri sekundy pred klaksónom po Handzušovom prieniku medzi martinských hráčov dostal puk medzi opustené žrde Heizer.

Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Pôsobili sme trochu kŕčovito, nešli nám nohy tak, ako sme chceli. Veľmi často sme strácali puky. Martin nám narobil problémy, hral veľmi dobre v defenzíve a vybiehal do rýchlych protiútokov. Spokojní sme s tromi bodmi, čo je pre nás najdôležitejšie, ale určite vieme a chceme hrať lepšie ako v dnešnom zápase. Sú to vydreté body, som rád, že sme dali všetko v tretej tretine do útoku a vyšlo nám to."
Róbert Pukalovič st. (tréner Martina): "Do zápasu sme nastúpili oslabení v obrane, ale na druhej strane dostali priestor hráči, ktorí neboli až tak vyťažení. Som rád, že v globále pristúpili moji zverenci k stretnutiu zodpovedne. Tým, že hrali proti hráčom NHL, čo sa im už vo svojej kariére nemusí stať. Neboli ustráchaní, i keď sa chyby urobili, najmä pri vyrovnávajúcom góle domácich. Diváci museli byť spokojní, pretože videli dobré stretnutie, moji zverenci urobili dnes maximum."