Novinky - 16.09.2011 11:01

Na štarte sezóny 13 hlavných rozhodcov

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: tasr
V novom ročníku hokejovej Tipsport extraligy, bude účinkovať 13 hlavných rozhodcov a 24 čiarových. Z tých, ktorí rozhodovali v uplynulej sezóne, sa na zoznam hlavných nedostal Roman Rudý, z čiarových vypadla pre túto sezónu dvojica Juraj Tornay a Ondrej Kalina. 

Naopak nováčikmi na listine hlavných sú Branislav Jura, Vladimír Goga a Ján Višňovský, premiéru medzi čiarovými si odkrútia Andrej Bogdaň, Róbert Gavalier, Peter Korba, Vladimír Smerek, Roman Zvrškovec a po dvoch sezónach sa vrátil medzi "elitu" Milan Grečko. "Z hlavných rozhodcov bude Vladimír Baluška prednostne rozhodovať zápasy KHL a v rámci možností aj slovenskú extraligu, keďže splnil všetky požadované predpoklady a súčasne bude Slovensko a SZĽH reprezentovať aj v rámci výmenného programu IIHF," povedal nový predseda Komisie rozhodcov SZĽH Peter Ország, ktorý po MS na Slovensku ukončil svoju aktívnu rozhodcovskú kariéru: "Čo sa týka nových rozhodcov na našom extraligovom zozname, prišli z I. ligy a tiež splnili všetky požadované predpoklady. V rámci výchovy sme ich ako prvých zaradili do extraligového kádra na skúšku a budeme sa snažiť s nimi citlivo pracovať, tak, aby sme v priebehu niekoľkých sezón tento káder dokázali obnoviť a občerstviť."

Peter Ország uviedol, že v tejto sezóne sa neudiali v pravidlách žiadne prevratné zmeny: "Je totiž schválený pravidlový cyklus a tento sa schválil na obdobie 2010-2014. To znamená, že všetky zmeny sa uskutočnili už v uplynulej sezóne. To, na čo si rozhodcovia budú musieť dávať najväčší pozor, je obmedzenie tzv. brániacich faulov. Je to predovšetkým držanie, hákovanie, nedovolené bránenie v hre a hlavne nebezpečné zákroky, ako napadnutie zozadu a úder do hlavy a krku."

Tak, ako pred inými sezónami, aj pred touto prešli rozhodcovia predsezónnym testovaním. "Chceme v tomto smere nadviazať na prácu predchádzajúcej komisie, no v tomto roku sme ho urobili už trocha v pozmenenej podobe a z pohľadu do budúcnosti ich budeme náplňovo dosť podstatne meniť. V každom prípade rátame s priebežným testovaním počas sezóny. Nový káder rozhodcov, ktorý vznikol pre túto sezónu, vzišiel z osobných pohovorov so všetkými rozhodcami vo všetkých kategóriách, na základe informácií od našich predchodcov a ich hodnotení."

Ani v tejto sezóne nebude Slovensko chýbať vo výmennom programe rozhodcov IIHF. Do neho KR SZĽH nominovala troch hlavných, okrem Balušku ešte Jozefa Kubuša a Róberta Müllnera. "Títo budú reprezentovať slovenskú rozhodcovskú školu v rámci európskeho výmenného programu. Okrem toho budeme pokračovať aj vo výmennom programe s Českou republikou z minulej sezóny a tam sme okrem už spomenutých troch hlavných rozhodcov nominovali aj Daniela Konca."

Ako Peter Ország uviedol, oba tieto výmenné programy sa spustili už od začiatku sezóny, ktorú však v úvode poznačila obrovská tragédia v Rusku, na základe čoho sa odložili, prípadne "podržali" kolá. "Preto rátame, že už v druhej polovici septembra sa naši rozhodcovia zúčastnia na výmene s ČR a boli by sme radi, keby zase českí rozhodcovia prišli k nám už na kolo naplánované na 20. septembra. Na prvý výjazd v rámci IIHF pôjde Kubuš na začiatku októbra na zápas švajčiarskej ligy a podľa informácii, ktoré máme, by Vlado Baluška mal ísť rozhodovať prvé zápasy KHL na začiatku októbra," priblížil spoluprácu v rámci výmenných programov Peter Ország. Zdôraznil, že trend je rozhodovať v štvorici a takto by sa malo začať už aj počas základnej časti vo vybraných zápasoch, v play off to už bude opäť samozrejmosť. V základnej časti je takýchto zápasov vybraných celkom 12 a prvým v rámci výmenného programu s ČR to bude súboj Skalice a Trenčína 20. septembra.

Po ňom to budú zápasy v rámci výmenného programu IIHF a pôjde o duely Skalica - Poprad, Slovan - Košice, Banská Bystrica - Zvolen, Nitra - Skalica, Skalica - Košice, Zvolen - Slovan, Martin - Trenčín, Zvolen - Banská Bystrica, Košice - Trenčín, Poprad - Slovan, Slovan - Skalica a predpokladané posledné stretnutie Nitra - Zvolen. 

Peter Ország sa priznal, že osobne privítal ponuku viesť Komisiu rozhodcov, aj keď rozhodnutie ukončiť aktívnu kariéru bolo pre neho ťažké. "Pretože si myslím, že vekovo som mohol ešte pokračovať. Ale aj vzhľadom na skutočnosť, že som dosiahol v podstate najväčšie úspechy, aké sa dajú v rozhodovaní získať, tak si myslím, že prišla tá najvhodnejšia chvíľa, kedy treba všetky tieto získane skúsenosti odovzdať novej generácii rozhodcov. Tiež si myslím, že obrovskou výhodou pre mňa je, že ešte pred tromi mesiacmi som rozhodoval aj semifinále MS, a tak viem, aký je súčasný trend ľadového hokeja a samozrejme aj rozhodovania. Mám teda osobnú skúsenosť v tom, že viem čo rozhodcovia potrebujú k tomu, aby dokázali podávať adekvátne výkony a tiež čo k tomu potrebujú," povedal Peter Ország. 

V závere sa priznal, že nie je naivný v tom, že s jeho príchodom na vrcholný post KR SZĽH už chyby rozhodcov nebudú. "Tie určite prídu, pretože hokej je o vyspelosti, ale predovšetkým aj o chybách nielen hráčov, ale aj rozhodcov. Našim cieľom však bude tieto chyby čo najviac minimalizovať, a aby sme sa každý jeden z prípadných chýb dokázali poučiť."

zoznam extraligových rozhodcov pre sezónu 2011/12:

      hlavní: Vladimír Baluška, Martin Gašparík, Vladimír Goga, Peter Grečko, Peter Jonák, Branislav Jura, Daniel Konc, Juraj Konc, Jozef Kubuš, Rudolf Lauff, Peter Lokšík, Róbert Müllner, Ján Višňovský

      čiaroví: Andrej Bogdaň, Vladimír Brath, Tomáš Bundil, Rastislav Gajan, Róbert Gavalier, Milan Grečko, Martin Horínek, Martin Junek, Lukáš Kacej, Martin Korba, Peter Korba, Roman Návratek, Milan Novák, Michal Orolin, Tibor Rovenský, Vladimír Smerek, Martin Smrek, Vladimír Snášel, Peter Stano, Peter Šefčík, Jozef Tvrdoň, Miroslav Valach, Roman Výleta, Roman Zvrškovec.