Futbal - 25.10.2024 20:05

Walesanky sú favoritkami, no premiéra na Eure motivuje

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Slovenské futbalistky sú stále v hre o postup na EURO 2025 a aby si prvý raz v ére samostatnosti na šampionáte zahrali, zvládnuť musia dve kolá play-off. Ich prvým súperom je Wales, papierové favoritky dvojzápasu. Kvalifikačný proces na tieto majstrovstvá bol komplikovanejšie a nápadne pripomínali Ligu národov. Britky hrali v kvalifikačnej "lige B", z ktorej priama miestenka na turnaj neexistovala. Po prvom mieste v konkurencii Ukrajiny, Chorvátska a Kosova narazili na nižšie umiestnené družstvo inej skupiny ligy B. Takým boli Slovenky, kotviace za Škótskom a Srbskom.

Meno prvého a potenciálne aj druhého barážového súpera sme sa dozvedeli ešte v júli. Postupujúci z tejto dvojice narazí na lepšieho z dvojice Gruzínsko - Írsko. "Nechcel som uraziť šťastenu, tak som si pred žrebom radšej konkrétneho súpera neželal. Wales je kvalitný súper, majú mladé hráčky. Určite to bude zaujímavý duel. Urobíme všetko pre to, aby sme sa dostali do ďalšieho kola. Dôležité bude, aby sme mali k dispozícii hráčky vo forme a aby boli zdravé," zhodnotil vtedy žreb Peter Kopúň. Prvý zápas sa hrá v posledný októbrový piatok v NTC Poprad. Odveta nasleduje o štyri dni na Cardiff City Stadium.

Priamy prenos zo ženského kvalifikačného zápasu medzi Slovenskom a Walesom vysielame v piatok 25. októbra od 17:30

Doterajší priebeh kvalifikácie už medzi istých účastníkov zapísal Dánsko, Anglicko, Francúzsko, Nemecko, Írsko, Taliansko, Holandsko a Španielsko. Pridalo sa Švajčiarsko, hostiteľská krajina, ktoré malo na majstrovstvách Európy istú účasť. Hrať sa bude na ôsmich z najväčších švajčiarskych štadiónoch, ktoré poznáme aj z európskych pohárových súťaží. Patrí medzi ne aj bazilejský St. Jakob Park, bernský Wankdorf alebo Stade de Genève. Slovenky získali v kvalifikácii štyri body zo šiestich duelov. Na Škótsku a Srbsku nezískali ani bod, no s Izraelom raz vyhrali a postup do play-off poistili remízou.

V hre o EURO je ešte 28 tímov a postúpi sedem z nich. V súbežne hraných dvojzápasoch sa konfrontuje aj Azerbajdžan s Portugalskom a Bielorusko s Českom, pričom postupovú miestenku získa jeden z tohto kvarteta. Podobnú skupinu tvoria aj dvojice Maďarsko - Škótsko a Čierna Hora - Fínsko, Turecko - Ukrajina a Grécko - Belgicko, Rumunsko - Poľsko a Slovinsko - Rakúsko, Chorvátsko - Severné Írsko a Albánsko - Nórsko. Posledným kvartetom, ktoré sa stretne v jednej vetve tvorí Bosna a Hercegovina so Srbskom a Luxembursko so Švédskom.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora