Futbal - 23.10.2024 20:02

Pätnásť z 25 Slovákov v kádroch už dostalo šancu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Dve najväčšie európske klubové pohárové súťaže majú odohrané prvé dve kolá v novom formáte, kým najmladšia z ich "sestier" začala neskôr a zatiaľ ponúkla jedno kolo. Slovenský fanúšik má možnosť sledovať jedného slovenského zástupcu a celkovo do bojov zasiahlo už pätnásť slovenských futbalistov. Deväť ich vybehlo do akcie v drese Slovana Bratislava a po jednom vytasila Sparta, Feyenoord, Plzeň, Bodo/Glimt, Mladá Boleslav a Jagiellonia.

Zo slovenských futbalistov má najvyššiu vyťaženosť v pohárovej Európe zatiaľ Dominik Takáč a Dávid Hancko. 25-ročný brankár Slovana odchytal oba z úvodných dvoch zápasov Slovana Bratislava v Champions League a skúsený reprezentačný stopér je oporou zadných radov Feyenoordu Rotterdam, pričom rovnako nevynechal ani minútu. Cez 100 minút v hre pobudli aj Dávid Strelec a Vladimír Weiss zo Slovana a Sparťan Lukáš Haraslín. Do štatistík sa zapísal aj jednou asistenciou pri víťazstve Pražanov nad Red Bullom Salzburg. Rady domácich hráčov v ŠK Slovan dopĺňa Juraj Kucka, Július Szöke, Nino Marcelli, Róbert Mak, Lukáš Pauschek a Artur Gajdoš, ktorí už zasiahli do hry. V dresoch iných mužstiev si niektorú z troch európskych súťaží zahral aj Erik Jirka (Plzeň), Michal Tomič (Bodo/Glimt), Martin Králik (Mladá Boleslav) a Peter Kováčik (Jagiellonia).

Vyťaženie nášho krídelníka Erika Jirku v Plzni rozhodne nie je zabedbateľné. Jeden z dvoch Slovákov v kádri západočechov už strelil gól ligový aj pohárový. V Európskej lige proti Frankfurtu dostal v našom televíznom prenose priestor v samom závere, kým proti Ludogorcu Razgrad bol členom základnej zostavy. Plzenčania majú na konte dva body a patrí im 22. miesto tabuľky. Minutáž vzrástla aj Michalovi Tomičovi. Obranca Boda nebol na trávniku pri pamätnom víťazstve nad Portom, ale prispel ku čistému kontu a remíze s belgickým vicemajstrom Royale Union. Konferenčná liga zatiaľ ponúkla len jedno kolo. Potešil priestor, ktorý dostal mladoboleslavský stopér Martin Králik, ale český klub nestačil na Noah. V drese poľského šampióna Jagiellonie Bialystok sa presadzuje 22-ročný zadák Peter Kováčik. Zahral si v štyroch kolách Ekstraklasy a na polhodinu ho tréner postavil aj v Konferenčnej lige proti Kodani.

Len na striedačke PSG vysedáva Milan Škriniar. V úvodných siedmich kolách francúzskej ligy bol raz členom základnej zostavy a raz po ňom kouč Luis Enrique siahol spomedzi náhradníkov. Merania síl s Gironou a Arsenalom však náš stopér sledoval iba zo striedačky. Bez štartu je zatiaľ aj zranený Ivan Schranz, ktorý Slavii Praha pre problémy s kolenom chýba od začiatku septembra, pravý bek Andrej Kadlec plniaci rolu alternatívy na tento post v Mladej Boleslavy a stredopoliar Martin Gamboš z arménskeho FC Noah. Rovnako tak aj 30-ročný Marián Tvrdoň, momentálne brankárska dvojka Viktorie Plzeň. Aj majster Slovenska má vo svojom rostri pre Champions League okrem spomenutých ešte päticu hráčov, ktorí si zatiaľ nezahrali. Tréner Vladimír Weiss starší však sľúbil, že dá k súťaži privoňať všetkým chlapcom, ktorých má v kádri.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora