Novinky - 28.02.2016 21:35

Derby tentoraz jednoznačnou záležitosťou majstra

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: hckosice
Góly a asistencie: 4. Spilar (Jenčík, Bartoš), 34. Deyl (Spilar, Bartoš), 36. Šoltés (Boltun, Cebák), 40. Spilar (Deyl, Jenčík), 44. Mikuš (Bicek), 60. Hrnka (Bicek), 60. Šoltés – 57. Paukovček (Rapáč, Fabian)

Rozhodovali: D. Konc, Lokšík – Rovenský, Bogdaň, 3312 divákov

HC Košice: Halász (Melicherčík) – Deyl, Dudáš, Jankovič, Šedivý, Mikuš, Cebák, Macejko – Bartoš, Jenčík, Spilar – Hrnka, Suja, Bicek – Varga, Češík, Milý – Boltun. Šoltés, Hričina – Chovan

HK Poprad: Svoboda (Luba) – Fabian, Jaborník, Dinda, Suchý, Kasík, Pařížek, Šterbák, Gaborčík – Paločko, Lantoš, Števuliak – Mikula, Paukovček, Rapáč – Koyš, Heizer, Štrauch – Achs, Toma, Malina

Veľké východniarske derby sa začalo aktivitou na strane Košičanov. Lídri tabuľky už od úvodných sekúnd obsadili útočné pásmo a ohrozovali Svobodu, ten dokázal pokusom odolávať iba necelé štyri minúty. Ako prvý sa do štatistík zapísal Spilar, keď si nakorčuľoval k pravej žrdi, kde nikým nepokrytý usmernil puk do siete a dostal Oceiiarov do vedenia 1:0. Vzápätí bol osamotený pred bránkou aj Hrnka, ale ten v rýchlosti mieril iba do muža svojaceho medzi tromu žrďami popradskej svätyne. Ešte v prvej desaťminútovke bol v dobrej šanci aj Jenčík, ktorý si položil Svobodu na ľad, ale zakončiť popri ňom sa mu už nepodarilo. V druhej polovici úvodnej dvadsaťminútovky sa obraz hry nemenil. Zverenci trénerského tandemu Rostislav Čada - Marcel Šimurda boli aj naďalej aktívnejší a mali viac z hry. V 11. minúte tečoval puk pred bránkou Jenčík, no hosťujúci gólman stihol bleskovo zareagovať. Rovnako potom svoj tím podržal aj pri ostatných situáciách a do prestávky už neinkasoval.

Druhá tretina sa začala za stavu 1:0, ale ten mohol rýchlo zmeniť Hrnka. Robustný útočník sa natlačil k žrdi a prudko pálil, ale puk letiaci tesne nad ľadom si Svoboda ustrážil. Rovnako tak boli Popradčania úspešní aj pri svojom následnom oslabení, počas ktorého sa im podarilo neinkasovať. Oceliari však aj napriek nevyužitej početnej prevahe pokračovali aktívne a v druhej polovici tretiny si vybojovali dokonca dvojnásobnú presilovku. V nej už svoj drvivý tlak zúžitkovali a zvýšili svoj náskok. Postaral sa o to obranca Deyl, ktorý pálil z vonkajšej hranice pravého kruhu. Poprad následne ustál zvyšok oslabenia o jedného muža, ale v momente návratu vylúčeného Lantoša inkasoval opäť. Tentokrát z hokejky mladíka Šoltésa po jeho prudkej strele z vonkajšej hranice ľavého kruhu. V závere tretiny si aktuálni majstri za stavu 3:0 vybojovali ďalšiu presilovku a opäť skórovali. Gólovú bodku za dvadsaťminútovkou dal druhýkrát v zápase Spilar, presadil sa z rovnakej pozície ako Šoltés. 

Za stavu 4:0 mali košickí hráči jasne nakročené k triumfu, ale aj napriek tomu nepoľavovali v zodpovednej ofenzívnej hre a divákov aj naďalej bavili atraktívnym útočným hokejom. V 45. minúte sa do štatistík zapísal aj Mikuš, ktorý sa prezentoval prudkou strelou takmer od modrej čiary, ktorá prepálila všetko, čo jej stálo v ceste. Poltucet v popradskej sieti mohol v polovici tretiny zavŕšiť Češík paradoxne v úniku v oslabení, ale tesne minul priestor troch žrdí. Góly si napokon diváci užili ešte v samom závere. V 57. minúte pokazil Paukovček čisté konto Halászovi, potom sa hra opäť presunula iba pred popradskú svätyňu. Tam si štatistiky vylepšili ešte Hrnka so Šoltésom, ktorý sa spoločne so Spilarom stal dvojgólovým strelcom posledného východniarskeho derby základnej časti.  

Marcel Šimurda, asistent trénera Košíc: „Od úvodu a aj počas celého stretnutia sme hrali dobre a aktívne, vytvorili sme si tlak i šance. Na druhej strane musím povedať, že súper hral bojovne a vychádzal do nepríjemných protiútokov. Myslím si, že o celom stretnutí rozhodla druhá tretina.”

Pavol Paukovček, tréner Popradu: „Ťažko sa hodnotí zápas, ktorý prehráte 1:7. Je to odzrkadlením kvality kádra Košíc a našej kvality.”