Novinky - 21.09.2014 20:16

Z Martina bez bodu, hetrikom nás zostrelil Varga

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: TASR, Foto: RISO

MHC Mountfield (Martin) - HK Poprad 4:1 (3:1, 0:0, 1:0)

Góly: 14. Varga (Markovič, Galamboš), 16. Varga (Markovič, Ďatelinka), 19. Varga (Galamboš, Matejka), 60. Markovič (Ďatelinka) – 2. Rapáč (Suchý, Bartečko).

Rozhodovali: V. Baluška – Orolín, Tvrdoň,
vylúčení: 6:3, navyše 52. Smrek (Martin) 5. + DKZ za vrazenie na mantinel, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 2800 divákov.

MHC Mountfield Martin: Čech - Ďatelinka, Matejka, Smrek, Dvořák, Brcko, Tupý - Markovič, Galamboš, Varga - Themár, Fujerík, L. Klíma - Jokeľ, Pokrivčák, Suja - Šugár, Dírer, Jurášek.

HK Poprad: Kostúr - Kurali, R. Suchý, Fabián, Dinda, Kasík, Malina, Pitka, Makovský - T. Sýkora, Bartečko, R. Rapáč - Paločko, Kroták, Takáč - Matis, Paukovček, Nagy - Gapa, Boltun, Štrauch.

Zápas sa začal vo svižnom tempe, už v prvých sekundách videli diváci dve gólové šance, po každej na jednej strane. Najskôr sa mohli ujať vedenia domáci, ktorí nastúpili na stretnutie bez piatich zranených hráčov, ale Varga v 23. sekunde po prečíslení trafil iba do hosťujúceho brankára. Odpoveď kamzíkov bola rýchla, v 63. sekunde skóroval zblízka Rapáč. Pritom hosťom stačilo iba päť sekúnd na využitie presilovky. Martinčania sa snažili hneď vyrovnať, ale Pokrivčák v druhej minúte krížnou strelou Kostúra neprekonal. Hostia mali možnosť na zvýšenie náskoku v deviatej minúte pri svojej druhej presilovke, lenže tentoraz už brankár Čech nekapituloval. Skóre sa zmenilo až v štrnástej minúte. Vtedy domácim vyšla pekná kombinačná akcia po osi Galamboš-Markovič-Varga a posledný menovaný hráč nedal Kostúrovi šancu. Fanúšikov zdvihla zo sedadiel aj šestnásta minúta, keď sa oprášilo pravidlo nedáš-dostaneš. Najskôr Sýkora po prečíslení nastrelil domácu žrď a vzápätí sa uskutočnil martinský protiútok do rozhodenej obrany hostí s presnou koncovkou Vargu - 2:1. Strelecky disponovaný Varga bol pri gólovej chuti a 83 sekúnd pred prvým klaksónom poslal v presilovke domácich do dvojgólového vedenia, čím dosiahol čistý hetrik.

Na začiatku druhej tretiny si domáci strážili svoj náskok a kamzíci sa ťažšie opätovne dostávali do hry. Od 26. minúty sa však hostia predsa len nadýchli k náporu a nasledovali ich dve presilovky za sebou. Čecha najviac ohrozili strely Bartečka, Rapáča a Paukovčeka, ale gól v týchto početných výhodách nepadol. V 34. minúte, už za plného stavu hráčov na ľade, sa Markovič snažil prekabátiť Kostúra, čo mu však nevyšlo a vzápätí unikol Paločko, ktorý nastrelil iba martinskú žrď. Čech bol oporu domácich aj v ďalších minútach, a preto sa skóre v druhej tretine už nezmenilo.

Aj v tretej tretine stála martinská obrana na pevných nohách, s čím si Podtatranci nevedeli dať rady. Hostia prišli v 50. minúte o Rapáča, ktorého po jednej kolízii na domácej modrej čiare museli z ľadu odviezť na nosidlách. O dve minúty neskôr oslabil domácich Smrek, ktorý musel ísť predčasne pod sprchy, pretože inkasoval vyšší trest. Popradčania mali výhodu päť minútovej presilovky, v ktorej si vypracovali niekoľko dobrých šancí. V 54. minúte vystrelil bez prípravy Kroták, ale Čech sa včas presunul. O dve minúty neskôr mal martinský brankár šťastie pri strele Paločka, ktorý mieril iba do žrde. V 57. minúte išiel Bartečko sám na Čecha, ale ten jeho blafák zneškodnil. Lavička hostí sa 45 sekúnd pred koncom odhodlala k power-play, ale kamzíci to nezvládli - puk sa dostal k Markovičovi a ten pol minúty pred záverečným klaksónom strelou do prázdnej brány pečatil zaslúžené víťazstvo domácich.

Daniel Babka (tréner MHC Mountfield Martin): „Po úvode zápasu sme sa oklepali, dá sa povedať, že nás úvodný gól nakopol. Strelecká disponovanosť Tibora Vargu bola dnes na mieste vďaka čomu sme išli do vedenia. Veľkú časť druhej tretiny sme hrali v oslabení, hráči to ale ustáli. V tretej tretine sme sa dostávali pod tlak, Poprad chcel vyrovnať. Ako už povedal hosťujúci tréner, vynikajúce zásahy dnes predviedol Kubo Čech, ktorý bol v zápase dominantný. Všetci hráči, ktorí ale nastúpili, vzali svoju úlohu veľmi zodpovedne, bojovali, z môjho pohľadu si toto víťazstvo zaslúžia. Pred zápasom nám vypadli štyria ofenzívni hráči, museli sme preto naše sily v tomto ohľade rozložiť na iných.“

Milan Jančuška (tréner HK Poprad): „Veľmi dobrý vstup do zápasu, viedli sme po góle v presilovej hre 1:0, potom Martin vyrovnal. Zlomový moment zápasu nastal za stavu 1:1 kedy sme po prečíslení Sýkora – Bartečko mohli vyhrávať. Bola nastrelená tyčka, spoza brankára to vyšlo von. Z následného protiútoku sme dostali gól na 2:1. Po taktickej chybe sme dostali gól na 3:1. Aj napriek nepriaznivému stavu sme mali dostatok príležitostí, či už počas presilových hier alebo po únikoch. Dnes to bol ale hlavne súboj Poprad vs. Čech. Vynikajúci výkon domáceho brankára, ktorý dnes zaistil Martinu tri body. Veľmi ma mrzí ale strata dvoch hráčov, s Rapáčom to vyzerá veľmi zle, má zranené koleno. Rovnako tak Štrauch, ktorému hrozí otras mozgu.“