Novinky - 13.09.2011 16:52

Nová košická sezóna sa ponesie i v znamení osláv 90. výročia

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: hckosice/jazva
Do novej sezóny 2011-12 vyrukujú pod vedením nového prezidenta Vladimíra Jacka, s novým trénerom Antonínom Stavjaňom i päticou nových hráčov - brankárom Alexandrom Hylákom, obrancami Marekom Birom a Michalom Novákom a útočníkmi Samuelom Mlynarovičom a Erikom Piatakom. Blížiaci sa ročník sa pritom ponesie v duchu osláv 90. výročia založenia hokeja v metropole východu.
"Ambície mužstva sú samozrejme vysoké, chceme sa pohybovať v popredí tabuľky a v samotnom play-off zopakovať minuloročnú účasť vo finále, aj keď vieme, že po získaní troch titulov v rade to nebude jednoduché," vyslovil sa prezident HC Košice Vladimír Jacko na predsezónnej tlačovej konferencii. Úspešná obhajoba by bola podľa neho krásna, no za ešte dôležitejšie považuje iné veci. "Našim cieľom je venovať sa mládeži a hlavným cieľom je zmeniť v budúcnosti spôsob získavania hráčov z formy náboru do formy výberu. Pokiaľ ide o ambície Košíc hrať aj inú súťaž, momentálne sa správna rada zaoberá viacerými variantmi a ak sa prijme tá najvhodnejšia alternatíva, potom ju zverejníme."
Historicky prvý hokejový zápas sa odohral v Košiciach 18. decembra 1921 a pri príležitosti 90. výročia pripravujú "oceliari" v spolupráci s mestom Košice množstvo akcií, ktoré si tento míľnik pripomenú a uctia.
"Košice čakajú roky spojené s veľkými vecami. V roku 2013 budeme obhajovať titul Európske hlavné mesto kultúry a v roku 2012 oslávi košický hokej 90. narodeniny," ujala sa slova námestníčka primátora mesta Košice Renáta Lenártová. "V živote človeka je to už vysoký vek so starosťami, ale v hokeji značí mladosť a mohutnosť. Vo vedení mesta sme sa rozhodli odštartovať oslavy už teraz a pripravujeme spoločenské akcie, súťaže, galakoncerty a exhibičné zápasy. Chceme si pripomenúť hráčske i funkcionárske osobnosti košického hokeja a plánujeme sprístupniť Sieň slávy. Tá bude dočasne umiestnená v historickej radnici a neskôr si nájde miesto v zrekonštruovanom Jakabovom paláci. Verím, že celý ročník bude skvelou oslavou deväťdesiatin."
Pri príležitosti jubilea uvidí svetlo sveta i kniha, ktorá bude pamätnicou košického hokeja a HC Košice pripravuje i zápasy v špeciálnych retro dresoch. V jednych z nich sa na tlačovke predstavili malí košickí hokejisti, ktorí boli odetí do žlto-modrej kombinácie. V takýchto dresoch hrávali Košice v 40-tych rokoch minulého storočia a na hrudi je vyobrazený hokejista z fotografie z roku 1921.
"Po predošlých úspešných sezónach sme zaviazaní voči svojim fanúšikom podávať naďalej také výkony, ktoré ich naplnia spokojnosťou," vyjadril sa smerom k novému ročníku generálny manažér Juraj Bakoš. "V rámci prípravy sme odohrali jedenásť stretnutí, z ktorých sme pri celkovom skóre 38:29 šesť vyhrali, štyri prehrali a jeden remizovali. Absolvovali sme dva veľmi kvalitné turnaje v Trenčíne a Košiciach a predovšetkým počas Cassovia Hockey Cupu sme boli svedkami neutíchajúceho záujmu Košičanov o hokej. Dokumentuje to i predpredaj permanentiek, ktorých sme doposiaľ predali 3320. Je to asi o sto menej ako v rovnakom čase pred rokom, ale predpredaj pokračuje do konca mesiaca a očakávame približne rovnaký záujem ako vlani.
Košice vstúpia do sezóny s rozpočtom 3 milióny eur. Ceny permanentiek sa pohybujú v závislosti od sektorov od 75 do 155 eur, ceny vstupeniek sa nemenili od roku 2006 a ostávajú na úrovni 4 až 7 eur.
Nový hlavný tréner Antonín Stavjaňa mal počas leta za úlohu zakomponovať do zostavy v úvode spomínaných hráčov, ktorí zamierili na východ Slovenska v lete a okrem nich dostávajú príležitosť i mladí odchovanci klubu Marek Nagy, Matúš Chovan a Oliver Jokeľ.
"Odišli kvalitní hráči, ale nahradili ich mladší a po úspechu bažiaci hokejisti. Verím, že nedôjde k uspokojeniu sa a prirodzená obmena tomu pomáha. Nesmieme podceniť ambície iných klubov a ich kvalitu. Všetko ukáže až vzájomná konfrontácia," konštatoval Antonín Stavjaňa. Jeho predchodca Rostislav Čada forsíroval hokej založený na poctivej defenzíve, košickí fanúšikovia boli ale roky zvyknutí na ofenzívny prejav mužstva. Akú cestu zvolí český kormidelník? "Vždy budete hrať taký hokej, na aký máte typy hráčov. Ak na to budeme mať, tak chceme hrať atraktívny hokej, ktorý bude baviť divákov. Zaviedli sme nový obranný systém, ale kvalitní hráči sa musia presadiť nezávisle od systému. Všetci novinári sa pýtajú na titul - chcem povedať, že sezóna je dlhá a divákov nechceme pozvať len na posledný zápas. Čaká nás 50-60 nádherných zápasov, na ktoré sa tešíme. Chceme si užiť celú sezónu."

Káder HC Košice:

Brankári: Tomáš Halász, Alexandr Hylák
Obrancovia: Marek Biro, Radek Deyl, Michal Grman, Ján Homer, Peter Huba, Michal Novák, Peter Slimák, Michal Šeda, Ján Tabaček
Útočníci: Peter Bartoš, Vladimír Dravecký, Peter Fabuš, Stanislav Gron, Marcel Haščák, Matúš Chovan, Richard Jenčík, Oliver Jokeľ, Michel Miklík, Samuel Mlynarovič, Marek Nagy, Dušan Pašek, Erik Piatak, Marek Vorel, Miroslav Zálešák