Novinky - 13.09.2011 14:07

Letecká tragédia Jaroslavľu zasiahla i tábor majstra

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: hckosice/jazva
Pri páde lietadla ruského klubu Lokomotiv Jaroslavľ prišlo o život 43 ľudí, vrátane slovenského útočníka Pavla Demitru. Tragédia hlboko zasiahla všetkých fanúšikov hokeja, nevynímajúc členov majstrovského klubu z Košíc. Symbolickú rozlúčku s ním absolvovali v rámci štvrtkovej pietnej akcie, ktorá sa uskutočnila v priestoroch mestského magistrátu. Zúčastnili sa jej prezident HC Košice Vladimír Jacko, prvý viceprezident Zdenko Trebuľa, športový manažér a asistent trénera Pavol Zůbek a hráči Peter Bartoš, Peter Fabuš a Stanislav Gron. Ďalší členovia kádra navštívia pietne miesto neskôr, nakoľko v čase vystavenia kondolenčnej knihy končil doobedňajší tréning. Generálnemu manažérovi Jurajovi Bakošovi zabránila v účastni na spomienkovej akcii pracovná cesta do Bratislavy.
"Tak ako celé Slovensko, aj my v Košiciach vnímame túto situáciu ako neuveriteľne tragickú a to nielen zo športového, ale i ľudského hľadiska. V jednom okamihu prišiel svet prakticky o celý klub a ide o tragédiu obrovských rozmerov. V mene nášho klubu chceme vysloviť súcit s rodinou Pavla Demitru, ako i všetkým, ktorých táto udalosť zasiahla," vyslovil sa prezident HC Košice Vladimír Jacko. "Verme, že táto nešťastná udalosť poslúži ako memento a bezpečnosť sa dostane vo všetkých oblastiach na prvé miesto."
"Túto strašnú správu mi oznámil náš masér v čase, kedy som vyberal deti zo školy. Keď som si uvedomil, že v Jaroslavli pôsobí i Pavol Demitra, tak ma to silne zasiahlo," povedal košický kapitán Peter Bartoš, ktorý mal s väčšinou kádra Jaroslavľu osobnú skúsenosť. "Počas minulého leta sme odohrali proti Lokomotivu vo Švajčiarsku dve prípravné stretnutia a ani sa nechce veriť, že teraz už nie sú medzi nami. Paľa som poznal veľmi dobre, veď už od malička sme proti sebe hrávali a potom sme sa stretli v Trenčíne, kde som pôsobil počas posledného federálneho ročníka. Bol veľkou osobnosťou, ktorá dokázala hýbať národom. Ľudia ho zbožňovali."
Smrť Pavla Demitru mimoriadne zasiahla útočníka s bohatou trenčianskou minulosťou Petra Fabuša. "Je to tragédia. V stredu mi to zatelefonoval Janko Homer, ale ja tomu ešte stále nemôžem uveriť. Prepáčte, naozaj nemôžem...," vyslovil sa Fabuš s vlhkými očami plnými smútku.
"Keď mi to oznámil Michel Miklík cez telefón, tak som ostal doslova zmrazený. Obrovský šok. Okamžite som si to išiel preveriť na internet a celý deň som sa z toho nevedel spamätať. Je to obrovská tragédia a súcitím s rodinami obetí," pripája sa Miroslav Zálešák. "S Paľom sme sa stretli na viacerých turnajoch a hlavne na olympiáde v Turíne, kde som bol náhradníkom. On bol vtedy našim kapitánom a na vlastnej koži som mohol spoznať silu jeho osobnosti. Bol to výnimočný hráč a človek. Jednoducho obrovská osobnosť. V šatni mal obrovský rešpekt a pre Slovensko je to veľká strata."
Obrovskú charizmu a osobnosť Pavla Demitru vyzdvihol i obranca Ján Tabaček. "S Paľom som sa stretol počas jednej akcie počas lockoutu a musím povedať, že to bol skvelý a veľmi pozitívny človek, ktorý to dokážal prenášať aj na svoje okolie. Tá jeho pozitívna energia bola úžasná. Všetkým nám bude chýbať a najviac určite jeho rodine."
Na Slovensku smútime predovšetkým za jedným z najlepších útočníkov, ktorí sa kedy pod Tatrami narodili, rovnako bolestivá je ale i strata ďalších členov kádra Lokomotivu. Český hokej prišiel dokonca hneď o trio skvelých hráčov - Jana Mareka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka.
"Ťažko sa mi hľadajú slová. Túto tragédiu vnímam veľmi osobne, pretože s Honzom Marekom ma spájalo veľké priateľstvo. Boli sme spolu na svadbe a naše rodiny sa navštevovali. Honza bol skvelý a veľmi skromný človek. Keď som prišiel do Sparty Praha, tak mi práve on veľmi pomohol. Od prvého momentu sme si ľudsky sadli a to isté platilo o našich manželkách. Je to naozaj hrozné. Až pri takýchto udalostiach si človek uvedomí, aké malichernosti ho dokážu zbytočne rozčúliť, či trápiť," povzdychol si Ján Tabaček a na české obete si spomenul i Miroslav Zálešák. "Proti Vašíčkovi som odohral množstvo zápasov a s Karlom Rachunkom máme dokonca rovnakého agenta. Poznali sme sa preto osobne a strata všetkých členov Lokomotivu ma veľmi, veľmi bolí."
Stredajšia tragédia opäť raz ukázala, aká nebezpečná dokáže byť letecká doprava. Hokejisti pritom patria medzi kategóriu ľudí, ktorá patrí medzi pravidelných klientov leteckých spoločností. V našej extralige sa lieta iba veľmi sporadicky, ale to mnohým hráčom vyhovuje. Pamätný je napríklad rok 2008, kedy cestovali Košičania na finále do Bratislavy letecky, no obranca Juraj Kledrowetz sa radšej odviezol v autobuse.
"Ja pociťujem rešpekt z lietania dlhodobo," priznáva Ján Tabaček. "Vždy som si uvedomoval, že nehoda lietadla máva na rozdiel od nehody autobusu, či auta spravidla fatálne následky. Pokiaľ som mohol, vždy som si vyberal radšej cestovanie po zemi, ale v dnešnej dobe to už bez leteckej prepravy nejde. O život ale môžete prísť hocikedy a hocikde a aj preto si musíme vážiť každý moment."
Medzi hokejistov s bohatými leteckými skúsenosťami patrí Miroslav Zálešák, ktorý pôsobil šesť sezón v zámorí. "Ja som toho nalietal veľa a osobne som raz zažil veľké minúty strachu. Leteli sme vtedy zo San José do Denveru a kvôli silnej búrke sme museli núdzovo pristáť na vojenskom letisku. Turbulencie boli obrovské a aj skúsení hráči vtedy hovorili o veľmi strašidelnom pristátí. Nešťastie vás môže postretnúť kdekoľvek a preto si musíme vážiť to čo máme."
Nech už bola príčina leteckého nešťastia akákoľvek, životy Pavla Demitru a ďalších tragicky zosnulých pasažierov letu z Jaroslavľu do Minsku to už nevráti. Všetci z nich ale ostanú navždy v našich srdciach a spomienkach...