Novinky - 05.12.2014 16:17

ROZHOVOR S ANDREJOM KOŠARISŤANOM

Huste.tv Autor: Huste.tv

 Môžeme hľadať mužov v maskách kdekoľvek, porovnávať ho s brankármi reprezentačnej dvadsiatky, asi nikoho lepšieho niet. To len Banská Bystrica má v bránke Andreja Košarišťana, energického mladíka, ktorý už tretiu sezónu spája svoju kariéru s HC '05. V tej prvej predvádzal fantastické výkony v juniorke, s ktorou mal na dosah zlato na konci sezóny. Jeho štatistiky udivovali, debutoval aj v extralige. V minulej sa už trvalejšie adaptoval v A - tíme, upozornil na seba niekoľkými dobrými vystúpeniami v lige, v tejto prebiehajúcej taktiež dostáva šance medzi žŕdkami nášho tímu. Len mrzí, že tak mladý a nádejný brankár aby pravidelne chytával musí absolvovať tortúry do Detvy, kde má striedavý štart, ale aj tam mu ľudia tlieskajú a veria mu.


Andrej sa vtedy len pomrvil, asi pred dvomi rokmi, keď sme s ním sedeli na rozhovore a bolo mu povedané, aby sa pripravil na debut v áčku, lebo ten zaiste čochvíľa príde, dedukovali sme z jeho vtedajších výkonov. Prišlo to. Skromný chlapec si o pár dní nasadil masku, chalani mu pobúchali po betónoch a brankár, ktorého poznala len hŕstka divákov chodiacich na juniorku, preniesol na extraligový ľad svoje čaro. "Som veľmi rád, že som sa pred asi dva a pol rokmi rozhodol prísť do Banskej Bystrice. V juniorke sme vtedy chceli nadviazať na bronz z predchádzajúcej sezóny, zišli sme sa tam dobrá partia a darilo sa mi. V juniorskej súťaži som pravidelne nastupoval a potom prišli prvé štarty za A - tím. Brankársky mi to veľmi pomohlo, posunulo ma to dopredu," začal rozprávanie Košo. "Môžem povedať, že za tie dva a pol sezóny som sa mohol zdokonaliť, síce viem, že mám ešte veľké rezervy, ale pôsobenie tu pod Urpínom mi výrazne napomohlo v kariére," hovoril o tom, čo mu zatiaľ dalo angažmán v Banskej Bystrici.

Aktuálne ho môže mrzieť asi len jediné. Fakt, že nemá stabilnú pozíciu v našom mužstve. Je totižto vo veku, keď potrebuje súvisle chytávať, aby napredoval, nestrnul. Nezhrešil na svoj talent. Pred sezónou mu situáciu sťažilo angažovanie Miiku Wiikmana, vedel, že to bude mať zložité. Pred zhruba mesiacom k nám prišiel aj Američan Josh Unice, ktorý je síce momentálne zranený, ale aj tak musí Andreja táto konkurencia výrazne poduriť k dobrým výkonom, aby sa ukázal trénerom, dostal sa do brány a neostali preňho len štarty za Detvu. "Hovorí sa, že konkurencia posúva vpred a je to pravda. Brankár má však sťaženú pozíciu tým, že chytať môže len jeden. Našou jednotkou je Miika, chytá naozaj výborne a je našou oporou. Fandím mu a podporujem ho, podobne ako celé mužstvo. Moja rola je tým jasná, musím makať na tréningoch, zlepšovať sa a čakať na svoje šance. A akonáhle prídu, musím byť stopercentne koncentrovaný a pripravený pomôcť tímu v zápase, podať čo najlepší výkon. Je pravda, že pre brankára je lepšie žiť s pocitom, že je jednotka, že chytáva pravidelne, ako pendlovať medzi mužstvami, raz chytať potom nie, ale som mladý a musím si prejsť aj takouto cestou. Neriešim, či chytám alebo nie, či chytám za Banskú Bystricu alebo v Detve, vždy sa snažím odviesť maximum,"povedal s nadhľadom.
V prebiehajúcej sezóne odchytal sedem extraligových zápasov, má 89,74% úspešnosť zásahov. To číslo mohlo byť lepšie, nebyť niekedy úplne zbytočných gólov v jeho sieti pri našich kanonádach. Andrejovi sa však páči, ako máme poskladané mužstvo, oplýva podľa neho značnou silou. "Myslím si, že hráme atraktívny ofenzívny hokej, ktorý sa musí ľudom páčiť a zatiaľ, až na pár prípadov, sme s ním úspešní a dokážeme vyhrávať aj nad silnými súpermi. Sezónu máme zatiaľ rozohratú dobre a strácame len pár bodov na prvý celok súťaže, takže aj tým je povedané to, že máme len tie najvyššie ciele. V našom dobre zostavenom tíme sa sklbuje skúsenosť starších hráčov s dravosťou tých mladých. Veľmi nám pomáhajú, tak ako aj minulý rok, americkí legionári, ktorí priniesli zámorský štýl hokeja, na ktorý tu na Slovensku nie sme veľmi zvyknutí," pokračoval v debate. Osobne sa cíti v pohode. Aj na predzápasových rozcvičkách pôsobí energicky, uvoľnene, hokej ho v tomto období baví."Cítim sa celkom dobre. Každý zápas v ktorom chytám je náročný, a to mi len pomáha. Avšak stále sa mám ešte v čom zlepšovať a snažím sa odstrániť svoje rezervy," zakončil.
Miroslav Čief

Rozhovor s Andrejom Košarisťanom