Program
Ostatné športy - 30.07.2022 18:23

Uhorková sezóna sa končí! Pripravte sa na nabitý august

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Počas leta športový fanúšik nemá veľa možností zakričať si "gól" alebo aspoň oceniť peknú akciu. August však už je mesiacom, kedy sa uhorková sezóna láme do novej sezóny a o slovo sa hlásia viaceré disciplíny. Na svoje si rozhodne prídu aj nadšenci pri obrazovkách JOJ Šport, ktorým ponúkneme atraktívne hokejové turnaje, volejbalovú kvalifikáciu na európsky šampionát, pokračovanie zlatej série atletických mítingov, hrať sa budú majstrovstvá sveta v bedmintone, vrcholí svetový pohár na divokej vode, vytrvalostné preteky automobilov navštívia slávny barcelonský okruh, skupinovou fázou sa rozbehne slovenský pohár v hokeji a na vedľajšej koľaji rozhodne neostanú ani futbalové ligy, ktoré sme pre vás vysielali už v júli.

​Prvého žolíka vytiahneme hneď v úvodné augustové dni. Hlinka Gretzky Cup (bývalý Memoriál Ivana Hlinku) je dlhodobo veľmi zaujímavým turnajom, ktorý určuje pozície pre najbližšie drafty NHL. S plnou vážnosťou ho preto berie kanadský aj americký tím do osemnásť rokov a európski konkurenti rovnako nenechávajú nič na náhodu. Najaktuálnejších päť ročníkov malo troch rôznych víťazov, keď Česko nasledovala dvakrát Kanada a dvakrát Rusko. Edmonton bude dejiskom turnaja po piatich rokoch a domácim tak motivácia rozhodne nechýba. To však ani Slovensku, striebornému celku z roku 2021. Trénerovi Tiborovi Tartaľovi síce bude niekoľko opôr chýbať, no konfrontácia s elitou dorasteneckej vekovej kategórie je lákavým a najmä dôležitým momentom.

​Od konca júla prebieha aj európsky basketbalový šampionát osemnásťročných, ktorý sa hrá naraz v troch výkonnostných kategóriách a k videniu je viac ako osemsto zápasov. Slováci sú súčasťou výkonnostnej B-divízie a keďže v úvodnom vystúpení zdolali domácich Rumunov a na druhý deň pokorili aj švajčiarsky tím, črtá sa zaujímavé umiestnenie. Partia ťahaná Timotejom Malovcom, Sebastiánom Rančíkom, Danielom Kollerom či Petrom Kováčikom mala za cieľ vylepšiť 22. miesto spred troch rokov a nebolo žiadnym tajomstvom, že potenciál na to v kádri bez pochýb je. Medzištátne povinnosti má aj naša mužská a ženská volejbalová reprezentácia. Národné mužstvo sa do kvalifikácie ME 2023 pustí už od 3. augusta, ženské kolegyne o dva týždne neskôr. Od oboch tímov sa postup na šampionát očakáva. Veď ženy sa naň dostali v najaktuálnejších dvoch edíciách, muži dokonca v najaktuálnejších ôsmich.

Júlové majstrovstvá sveta v atletike boli zapísané do kroniky a histórie, teraz sa pokračuje v "štandardnom" celoročnom programe diamantových, zlatých či strieborných mítingov. My sa venujeme World Athletics Continental Tour Gold, ktorá má v kalendárnom roku 2022 za sebou desať epizód a ostávajú ešte dve. Ich dejiskom bude Maďarsko a Chorvátsko, pričom počas augusta sa naši komentátori prihlásia zo Stoličného Belehradu v rámci Memoriálu Istvána Gyulaia a v septembri zo Záhrebu prostredníctvom Memoriálu Borisa Hanzekovića. Atléti došampionátovali, bedmintonisti to ešte len majú pred sebou. Majstrovstvá sveta BWF píšu svoj 27. ročník a po európskych dejiskách v Huelve a Bazileji sa akcia vracia do Ázie a svetová špička svoj stan rozloží v desaťtisícovom športovom komplexe Tokyo Metropolitan Gymnasium v hlavnom meste Japonska. Hrá sa od 22. do 28. augusta.

Letné horúčavy hokeju neprajú, no najlepšie európske hokejové ligy sú mesiac pred svojím štartom a je tak najvyšší čas na zápasovú akciu. HC Slovan Bratislava v minulej sezóne oslávil svoju storočnicu ziskom extraligového majstrovského titulu a športová veselica pretrvá aj v lete 2022. Na oslavu si belasí pozvali špičkové tímy zo zahraničia a v rámci Memoriálu Jána Staršieho, medzinárodne Danube Cupu, doma vyzve Spartu Praha, HC Davos a Lukko Rauma. Dohromady sa na bratislavskom zimnom štadióne stretne 51 majstrovských titulov z kvalitných líg na starom kontinente. Nielen Slovan rozbieha sériu letných prípravných zápasov a rozbiehajú sa napríklad aj súťaže. Druhý ročník JOJ Šport Slovenského pohára začína koncom augusta a presahovať bude do ligovej sezóny s avizovaným štartom 16. septembra.

Šport, to nie je len futbal, hokej a volejbal. To v JOJ Športe veľmi dobre vieme a o program sa počas augusta bude starať aj vodný slalom a motorizmus. Francúzske mesto Pau je centrom oblasti Béarn pri španielskych hraniciach. V športe ide o veľmi známe mesto, nakoľko ním tradične prechádza cyklistická Tour de France, nachádza sa tu motoristický okruh Circuit de Pau-Ville, využívaný nižšími formulovými kategóriami, a miestni basketbalisti Élan Béarnais sú deväťnásobnými majstrami Francúzska. Nás bude v auguste zaujímať najmä to, že ide o jedno z dejísk Svetového pohára vo vodnom slalome a po ňom sa pokračuje už len finálovým eventom v Španielsku. Španielsko navštívi aj Európska séria Le Mans v automobilových vytrvalostných pretekoch. Circuit de Catalunya v Barcelone je preslávenou traťou pre F1 aj Moto GP a svoju zastávku tu majú aj automobily kategórie LMP2 a LMP3, formou štvorhodinových pretekov 28. augusta.