Program
Basketbal - 27.07.2022 19:41

Cieľom vylepšiť minulé umiestnenie! Sledujte našu osemnástku na ME

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Turnaj, o ktorom sa hovorí ako o veľkom reštarte európskeho mládežníckeho reprezentačného basketbalu! Aká bola situácia s organizáciou medzištátnych podujatí počas ostatných dvoch rokov, netreba obzvlášť pripomínať. Mládežnícke výbery ostávali pri tom všetkom na krajnej koľaji, no európska časť Medzinárodnej basketbalovej federácie plánuje napísať za týmto obdobím hrubú čiaru. Všetko na kontinentálnom šampionáte, ktorého súčasťou bude aj Slovensko a divoký program troch výkonnostných divízií pozostáva z 821 zápasov.

"Béčková" divízia uzrela svetlo sveta v roku 2005 a dejiskom jej prvého turnaja bolo práve Slovensko. O sedem rokov neskôr sa prepojila s elitnou kategóriou a tri najlepšie tímy z jej turnaja postúpili medzi najlepšiu šestnástku. "Céčko", paradoxne, píše svoju históriu dlhšie, a to od 90. rokov. Vtedy malo ešte podobu Promotion Cupu, ktorý neskôr prijali ako plnohodnotné tretie poschodie majstrovstiev Európy. Elita sa tento rok bude konfrontovať v tureckom Izmire, B-divízia svoj pomyselný stan rozloží v rumunskej Transylvánii a C-kategória si sily zmeria v San Maríne.

Slovenská reprezentácia do 18 rokov je súčasťou 22-člennej B-divízie a v základnej skupine sa stretne s Lotyšskom, Portugalskom, Maďarskom, Švajčiarskom a Rumunskom. Cieľom je výrazne zlepšiť účinkovanie z najaktuálnejšej edície, ktorá pre covidové odklady prebehla ešte v roku 2019. Slováci vtedy skončili v šesťčlennej základnej skupine poslední a po následných bojoch o umiestnenie zakotvili na konečnom 22. mieste. Izrael, Poľsko a Česko si vtedy vybojovali postup nahor, kde si v roku 2022 okrem nich zahrá aj Turecko, Španielsko, Slovinsko, Srbsko, Chorvátsko, Francúzsko, Nemecko, Veľká Británia, Taliansko, Grécko, Litva, Čierna Hora a Severné Macedónsko.

Sledujte ME v basketbale hráčov do 18 rokov na JOJ Šport:
piatok 29. júla o 17:45: Rumunsko - Slovensko (relive o 20:30)
sobota 30. júla o 12:30: Slovensko - Švajčiarsko
nedeľa 31. júla o 17:00: Maďarsko - Slovensko
utorok 2. augusta o 19:15: Slovensko - Portugalsko
streda 3. augusta o 17:00: Slovensko - Lotyšsko