Program
Volejbal - 26.07.2022 17:43

Volejbalisti bojujú o ME aj pre bývalú reprezentantku Moniku

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Zverenci trénera Mareka Kardoša majú pred sebou ďalšiu výzvu a zabojujú o účasť na majstrovstvách Európy 2023 vo volejbale. Nabitý augustový program začínajú v domácom nitrianskom prostredí proti Gruzínsku, následne sa predstavia v v Španielsku a v polovici mesiaca ich čaká dvojzápas proti maďarskému mužstvu. V minulosti si náš tím zahral na kontinentálnom šampionáte už jedenásťkrát a nechýbal na ňom od roku 2007. Teraz sa do akcie dostáva obmenená a omladená zostava, ktorá si na seba zvykala najmä v dueloch Zlatej Európskej ligy. Tam Slováci podľahli Turecku aj Portugalsku.

Súčasťou majstrovstiev Európy býva 24 tímov a ich tohtoročné dejisko zatiaľ predstavené nebolo. Istú miestenku má top osmička z minuloročného turnaja. V našej kvalifikačnej skupine by mali byť papierovo najsilnejším súperom Španieli. Tí sa nachádzajú vo svetovom renkingu v tesnom susedstve Slovenska, keď spoločne otvárame piatu svetovú desiatku. Tesne za sebou na 19. respektíve 20. mieste kotvili tieto výbery aj na predošlých ME, ktorých hostenia sa spoločne ujalo Poľsko, Česko, Estónsko a Fínsko. Maďari ani Gruzínci na spomenutý turnaj necestovali, pričom najaktuálnejšia účasť našich južných susedov je z roku 2001.

Ceny lístkov na domáce zápasy našich volejbalistov sa pohybujú v rozmedzí dvoch až šiestich eur a prostredníctvom nich možno pomôcť dobrej veci. Volejbalová federácia upozorňuje na kampaň "Spolu pre volejbal", v rámci ktorej chce pomôcť bývalej mládežníckej reprezentantke Monike Šimkovej. Minulý rok jej diagnostikovali zriedkavú agresívnu bakteriálnu infekciu, ktorá napadla celý jej organizmus, zlyhali jej orgány a na jedenásť dní upadla do kómy. Svoj boj však nevzdala, absolvovala sedem operácií nôh a amputáciu oboch dolných končatín. Získala si rešpekt, obdiv a úctu celej komunity. Stane sa tvárou boja o ME a na jej konto poputuje časť výťažku zo vstupného z mužských aj ženských (od 20. augusta) kvalifikačných zápasov.