Program
Volejbal - 14.08.2023 16:04

Nehralo sa tam tridsať rokov. Ženský EuroVolley štartuje veľkolepo

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

33. edícia ženského EuroVolley štartuje už v utorok 15. augusta a Joj Šport, ako hrdý partner volejbalu, pri tom nechýba. Na úvod európskeho šampionátu vám ponúkneme exkluzívny otvárací zápas medzi Talianskom a Rumunskom. O favoritovi nemôže byť pochýb, no výnimočné bude dejisko stretnutia. Jediný utorkový zápas na majstrovstvách sa odohrá vo veronskom amfiteátri, ktorý bol postavený v roku 30 nášho letopočtu. Športový zápas sa v ňom hral naposledy pred 35 rokmi a šlo o volejbalovú konfrontáciu medzi Spojenými štátmi americkými a Sovietskym zväzom. Arena di Verona je jedným z ôsmich dejísk tohtoročných majstrovstiev a odohrá sa v ňom len jedno stretnutie.

Hádam bude priať počasie, želajú si talianski organizátori. Športovisko z čias starého Ríma samozrejme zaťahovacou strechou nedisponuje, no predpovede zatiaľ tešia. V Benátsku by malo byť slnečno, priam horúco, s 34 stupňami Celzia. Amfiteáter rozhodne nie je mŕtvym priestorom. Pravidelne sa v ňom koná letný festival opery, ktorý mal premiéru v roku 1913 slávnou Aidou Giuseppeho Verdiho. Pomerne často sa tu koncertuje, vrátane mien ako Bruce Springsteen, Eros Ramazzotti, Pink Floyd, Alica Keys, Duran Duran, Rod Stewart, Pearl Jam, Leonard Cohen, Paul McCartney či Whitney Houston. Pre účely pódiovej prezentácie veronský komplex využíva aj cyklistické Giro d'Italia a nazrie sem aj zatvárací ceremoniál zimnej olympiády v Miláne a Cortine 2026.

Otvárací zápas ME 2023 medzi Talianskom a Rumunskom odporúčame naladiť už 19:30. Bude čo obzerať.

Od roku 1988 až do roku 2023 sa v Arena di Verona nekonal žiaden medzištátny športový zápas. Pred zrakmi tisícov divákov sa vtedy konfrontovali dve elitné mužské volejbalové reprezentácie, pričom na pozadí vrcholila Studená vojna. Berlínsky múr stále stál, olympiáda v Soule bola predo dvermi a víťazstvo Američanov 3:0 je dnes vnímané ako jeden zo symbolov pádu sovietskeho volejbalu. Ten získal zlato z MS 1978 aj 1982. O dva roky neskôr, rovnako ako v soulskom olympijskom finále, prehral vo finále s USA. Od ženského zápasu Taliansko - Rumunsko sa veľká dráma nečaká. Ak by tím s Egonuovou či Syllaovou stratil čo i len set, považované by to bolo za prekvapenie. Majstrovstvá Európy po utorkovom otváracom zápase pokračujú v stredu. V Monze si zahrá Švajčiarsko s Bosnou a Hercegovinou aj Bulharsko s Chorvátskom. Ďalší "otvárací" zápas hostí Tallin medzi domácim Estónskom a Francúzskom. Bulharsko-chorvátska aj estónsko-francúzska konfrontácia je rovnako súčasťou vysielania Joj Šport.

Viac o ženskom EuroVolley 2023 sa dočítate tu

Kto vyhrá európsky šampionát a ako dopadne Slovensko? Pozrite si naše tipy