Program
Volejbal - 17.07.2023 16:26

Volejbalová horúčka stúpa. V hre je druhý postup zo skupiny

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Volejbalová horúčka stúpa, 15. augusta začínajú Majstrovstvá Európy vo volejbale žien a ich záverečných šesť dní sa dokonca bude prelínať s kontinentálnym šampionátom mužov. Oba tieto sviatky vám budeme poctivo mapovať vo vysielaní Joj Športu. Za našou ženskou výpravou vysielame redaktora a samotné duely spestríme štúdiom aj sprievodnými a vopred pripravenými materiálmi. Slovenky si v D-skupine zahrajú s domácim Estónskom, Holandskom, Francúzskom, Španielskom a Fínskom. Prvý raz idú do akcie v tretí turnajový deň, proti Fínkam. Šampionát má až štyri hostiteľské krajiny a pôjde o 33. ročník ME.

Po štyroch krajinách siahla Európska volejbalový federácia už tretí raz po sebe. Najprv to bola v roku 2019 kooperácia Slovenska, Maďarska, Poľska a Turecka, o dva roky neskôr sa hralo v Srbsku, Chorvátsku, Bulharsku a Rumunsku. Teraz je to rôznorodejšie a niektoré haly sú od seba vzdialené 1 200 či 2 600 kilometrov. Ide o Belgicko, Taliansko, Nemecko a Estónsko. Na Apeninskom polostrove sú až štyri športoviská, v Belgicku dve. Pri žrebe skupinovej fázy sa prihliadalo na to, aby zahŕňala domáci tím, do rôznych základných skupín sa dostali finalisti predošlého šampionátu a každý hostiteľ si zároveň mohol do svojej partie pribrať jeden tím podľa geografických kritérií či atraktivity. Ostatné družstvá prižrebovali podľa výkonnostných košov.

"Dostali sme veľmi veľmi dobrú skupinu, možno dokonca vôbec najlepšiu," povedala optimisticky ku zloženiu skupiny Karin Šunderlíková. Slovenky hrajú na Majstrovstvách Európy tretí raz po sebe, šiesty v ére samostatnosti. Postúpiť zo skupiny sa doteraz podarilo iba raz a v Talline je na to slušná šanca. Do play-off idú štyri zo šiestich družstiev. Nespochybniteľnými favoritkami D-skupiny sú Holanďanky, piaty najvyššie nasadený tím turnaja. Kontinentálne šampiónky spred 28 rokov či semifinalistky MS z roku 2018 naposledy na Euro Volley postúpili do semifinále. Postup sa očakáva aj od Francúzska, siedmeho tímu z predošlých ME, a ostávajúce kvarteto sa pobije o zvyšné dve miestenky. So Španielskom mali naše volejbalistky v kvalifikácii bilanciu 1-1, najaktuálnejší vzájomný zápas v máji 2021 vyhrali aj nad Fínkami a s Estónskom spoločnú zápasovú minulosť nemáme.

Bývalé Československo sa tešilo zo siedmich medailí na majstrovstvách Európy, vrátane zlata z roku 1955. História samostatného Slovenska je o poznanie skromnejšia a najväčším úspechom bolo 12. miesto z domáceho turnaja v roku 2019. V Bratislave zdolali Španielky aj Švajčiarky 3:0 a v kľúčovom zápase zlomili Bielorusko 3:2 na sety. Prehry s Nemeckom a Ruskom nás už o postupové tretie miesto nepripravili a v osemfinále podľahli Taliansku 0:3. V najaktuálnejšej edícii nám už postup ušiel. Rozhodujúca bola prehra s Maďarskom hneď v našom prvom zápase. Taliankam sme síce neskôr ukradli set, zdolali sme Švajčiarsko, no Bielorusko nám v ďalšom päťsetovom boji oplatilo prehru.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora