Program
Volejbal - 13.08.2023 08:11

Najväčší favoriti ženských volejbalových ME 2023

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Takto o týždeň si už budeme vychutnávať duely Majstrovstiev Európy elitných volejbalistiek starého kontinentu, medzi ktoré sa opäť prepracoval aj výber Slovenska. Šampionát s dvojročnou pravidelnosťou mal vo svojej histórii len ôsmich rôznych šampiónov a tento rok nie je vylúčené, že sa zoznam rozšíri. V Belgicku, Estónsku, Nemecku a Taliansku sa medzi top adeptov na medailu radia krajiny, ktoré už niekedy v minulosti prežili pocit byť najlepšími v Európe, no vyzývateľa by mali nájsť v Turecku. EuroVolley 2023 budeme detailne mapovať vo vysielaní televízie Joj Šport formou priamych prenosov aj zápasových štúdií. Ich protagonistov sme oslovili s prosbou o zopár tipov a prognóz.

Búrlivé domáce prostredie môže taliansky tím hnať vpred (hoci od semifinále sa turnaj naplno presúva do Belgicka), no faktom je, že domáce volejbalistky sa v celej histórii ME tešili zo zlata iba štyrikrát. V 80. rokoch Bulharsko a Východné Nemecko, v roku 1995 to bolo Holandsko a v roku 2011 Srbsko. Medzitým takouto možnosťou pohrdli Talianky, Turkyne, Belgičanky aj Nemky. Tím Davideho Mazzantiho navyše má za sebou výsledkovo nepresvedčivý rok v Nations League, kde sa zo šiesteho miesta predral do play-off, no hneď vo štvrťfinále podľahol Turecku 0:3. Celý tím však veľmi dobre rozumel tohtosezónnym prioritám, na ktorých vrchole nebolo júlové finále Nations League v americkom Arlingtone, ale septembrové finále v Bruseli. 

"Zlato z Belehradu obhája Talianky a 3. septembra v Bruseli zdvihnú štvrtýkrát nad hlavu pohár pre majsterky Európy. V Lige národov síce ‘azzure’ dieru do sveta nespravili, ale tréner Mazzanti šetril svoje najväčšie opory. Talianky majú silný a konsolidovaný tím na každom poste a dôležité je, že nechýba superstar Paula Egonuová, o ktorej budúcnosti v reprezentácii boli po minuloročných majstrovstvách sveta nejasnosti. Najužitočnejšia hráčka EuroVolley 2021, aj tohtoročnej Ligy majstrov je späť a Talianky to v očakávanej repríze finále so Srbkami opäť zvládnu," vidí príbeh turnaja s dvomi top favoritkami celkom jasne komentátor Filip Hudec. Za pravdu mu dáva aj tréner Pavel Bernáth, ktorého zverenky z VKP Bratislava sú úradujúcimi vicemajsterkami Slovenska. "Podľa mňa vyhrajú Talianky. Špička je samozrejme vyrovnaná, ale v ostatnom čase mi prídu Talianky o pol kroka vpred," poznamenal smerom ku šampiónkam z rokov 2007, 2009 a 2021.

Ženská časť nášho pripraveného vysielania to zďaleka nevidí tak jasne a priaznivo pre dievčatá z Apeninského polostrova. "Nezvyknem tipovať víťaza. Málokedy mi to vyjde, ale očakávam, že Turecko alebo Poľsko s novými trénermi hrajú naozaj pekný volejbal a mohli by prekvapiť a ísť veľmi ďaleko," vyzdvihla aj prínos Stefana Lavariniho naša bývalá reprezentantka Jaroslava Adamcová, známejšia pod dievčenským menom Pencová, ktorá po minulom šampionáte ukončila svoju aktívnu kariéru. "Moje favoritky sú Talianky, Srbky alebo Turkyne," dopĺňa ju Veronika Hrončeková, účastníčka troch európskych šampionátov. Výber z európsko-ázijských hraníc sa prepracoval na prvé miesto aktuálneho svetového renkingu a veľké šance mu dáva aj naša mladá reprezentantka a aktuálna majsterka Slovenska zo Slávie EU Bratislava Alexandra Fričová. "Favorizujem Turecko, úradujúce víťazky VNL. Turkyne budú hladné po víťazstve a myslím si, že práve táto výhra ich nakopla a dala im pocit, že na to naozaj majú,"

Turecký tím má bronz spred dvoch rokov, celkovo pozbieral na ME päť medailí, a na Majstrovstvách sveta 2022 sa zverenky Taliana Danieleho Santarelliho dostali do štvrťfinále, čo z nich v konečnom poradí spravilo štvrté najlepšie umiestnené európske družstvo. Kontinentálne majstrovstvá ešte nikdy nevyhrali, no doma majú čerstvú trofej z Nations League. Premiérovo titul majstra Európy získala niektorá krajina naposledy pred dvadsiatimi rokmi, a to Poľky. Ak by sa to
niekomu malo podariť teraz, najpravdepodobnejšie Turkyniam alebo Belgičankám.

"Samozrejme, Turecko má veľkú šancu vyhrať Majstrovstvá Európy, hlavne po skvelom výsledku v Nations League," poukázal kouč Pavel Bernáth na dôležitý výsledok z nedávnej minulosti a víťazstvá nad Holandskom, Srbskom, Brazíliou, Chorvátskom, Talianskom, USA aj Čínou. Z podobných dôvodov oživenému tímu verí aj bývalá blokárka Adamcová: "Turecko určite má šancu. Uvidíme, či sa im podarilo udržať si formu z Volleyball Nations League. Santarelli je kúzelník, dokazuje to na najvyššej úrovni už pár rokov a myslím, že tureckému nároďáku táto zmena veľmi prospela. Giudetti je samozrejme tiež skvelým trénerom, ale niekedy to chce a potrebuje po rokoch zmenu. Samozrejme 'gamechanger' je aj prítomnosť univerzálky Vargasovej,"

Pokiaľ by teda blížiaci sa šampionát mal mať nové kráľovné, oslavy by mali červeno-biele farby. "Ak berieme dvojicu Turecko - Belgicko, Turecko by som kľudne povedala. Majú skvelý tím, teraz posilnený o Melissu Vargasovú a to je veľká zbraň, pokiaľ bude mať formu. Belgicko je dravým tímom, ale posledné mediálne udalosti zanechali svoju stopu a bolo to vidieť aj v Európskej lige, kde nevyhrali zápasy, ktoré mali," povedala naša pravidelná spolukomentátorka Veronika Hrončeková. Ďalšími výbermi bez zlata je Francúzsko, Česko či Ukrajina. To sú však už družstvá z deviateho až jedenásteho miesta európskeho renkingu a ich úspech by bol obrovskou senzáciou. Belgický tím zrejme bude potrebovať chvíľu času, za to Turecko rozhodne nie je krátkodobým výstrelom, čo pripomína Filip Hudec: "Na klubovej scéne ovládol istanbulský Vakifbank Ligu majstrov druhýkrát za sebou a získal rekordný šiesty triumf v tejto prestížnej súťaži a hoci prím hrali zahraničné hráčky, do počtu neboli ani domáce volejbalistky. Tím trénera Danieleho Santarelliho má ohromnú silu v útoku a po triumfe v Lige národov má veľké ambície aj na majstrovstvách Európy. Belgičanky síce budú doma, ale herne tento rok nepresvedčili a navyše psychikou hráčok otriasla kauza okolo trénera Vande Broeka,"

Nás bude zaujímať najmä slovenský tím, ktorý je na európskom šampionáte šiesty raz. Medzi protagonistami našich štúdií panuje zhodná viera v malé, postupné a úspešné kroky. "Určite majú baby šancu postúpiť zo skupiny a som si istá, že si to dávajú za cieľ aj keď to bude náročné. Potom každé ďalšie víťazstvo by bol brutálny úspech," prezentovala svoj pohľad Pencová. Jej dlhoročná reprezentačná spoluhráčka Hrončeková súhlasí. "Bude super, ak sa im podarí dosiahnuť cieľ - postup zo skupiny a ďalej sa uvidí," konštatuje s úsmevom. Alexandra Fričová si s týmto tímom zahrala v Zlatej Európskej lige a má pred sebou nádejnú reprezentačnú budúcnosť. V tíme teraz má svoju staršiu sestru Karolínu. "Verím, že naše dievčatá v lepšej verzii porazia Fínsko, Estónsko, Španielsko a aj Francúzsko a postúpilo by sa z druhého miesta. V horšej verzii stále verím našim dievčatám a postúpili by z tretieho miesta. Potom po skupinovej fáze si myslím, že dievčatá nemajú čo stratiť," naznačila možné scenáre, pri ktorých by sme sa v osemfinále vyhli Taliansku a možno aj Bulharsku.

Viac ako päť slovenských turnajových zápasov očakávajú aj muži. "Myslím, že Slovensko postúpi zo skupiny," presvedčene hovorí tréner Bernáth. Matematicky to znamená umiestnenie do štvrtého miesta šesťčlennej D-skupiny. Filip Hudec dúfa, že si v našom vysielaní užijeme cestu našich žien, na ktorú sa bude ešte dlho spomínať: "Budem optimista a v kútiku duše verím v historický postup do štvrťfinále. Samozrejme, najskôr treba zvládnuť prvý krok a postúpiť z tallinskej skupiny, ktorá je hrateľná, ale aj zradná. Bude dôležité, aby Mašekove zverenkyne zdolali na úvod Fínky a na záver aj domáce Estónky, ktoré bude hnať vpred domáce publikum. Ak chceme pomýšľať na viac ako postup do osemfinále, tak musíme zdolať aj jedného z dvojice Španielsko - Francúzsko, prípadne potrápiť Holandsko a obsadiť najhoršie tretie miesto, aby sme sa v ďalšom kole vo Florencii vyhli Taliankám. Ani Chorvátsko, či Bulharsko nebudú ľahkým protivníkom, ale pri dobrej konštelácii hviezd sa zdolať dajú. Nikola Radosová bude chýbať, ale aj tak babám verím,"

EuroVolley 2023 žien začína 15. augusta aj vo vysielaní JOJ Šport.
Program skupinových zápasov v našom vysielaní:
utorok 15. augusta o 20:00: Taliansko - Rumunsko
streda 16. augusta o 19:00: Estónsko - Francúzsko
streda 16. augusta o 21:00: Bulharsko - Chorvátsko
štvrtok 17. augusta o 16:00: Fínsko - Slovensko + štúdio k zápasu
štvrtok 17. augusta o 20:00: Holandsko - Španielsko
piatok 18. augusta o 16:00: Slovensko - Holandsko + štúdio k zápasu
piatok 18. augusta o 20:55: Taliansko - Švajčiarsko
sobota 19. augusta o 15:00: Slovensko - Španielsko + štúdio k zápasu
sobota 19. augusta o 18:00: Estónsko - Fínsko
sobota 19. augusta o 21:00: Bulharsko - Taliansko
pondelok 21. augusta o 16:00: Francúzsko - Slovensko + štúdio k zápasu
pondelok 21. augusta o 19:00: Španielsko - Fínsko
utorok 22. augusta o 16:00: Holandsko - Francúzsko
utorok 22. augusta o 19:00: Estónsko - Slovensko + štúdio k zápasu
streda 23. augusta o 21:00: Taliansko - Chorvátsko
štvrtok 24. augusta o 17:00: Česko - Švédsko
štvrtok 24. augusta o 20:00: Srbsko - Belgicko

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora