Novinky - 19.08.2011 11:07

Nemecký pohár 2010 v Mníchove - hokejový turnaj

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: info hokej (SITA)

Oproti predchádzajúcej edícii sa na tomto turnaji zúčastnia okrem Slovákov, Nemcov a Švajčiarov aj Kanaďania, ktorí na Nemeckom pohári naposledy štartovali v roku 2008. Obhajcom prvenstva je domáci tím, ktorý pod vedením tréner Uweho Kruppa triumfoval v novembri 2009 pred výberom USA. Z doterajších dvadsiatich ročníkov sa Slovensko predstavilo na jedenástich, turnaj v rokoch 1997 a 2006, na posledných troch turnajoch bolo štvrté. Nemecký pohár 2010 sa bude hrať v zrenovovanej Olympiahalle.

Tréner slovenského tímu Glen Hanlon sa rozhodol na turnaj poskladať mužstvo z hráčov mladších aj skúsenejších. Pre všetkých to bude šanca zabojovať o miestenku na majstrovstvá sveta, ktoré sa na prelome apríla a mája uskutočnia v Bratislave a Košiciach.

"Na zraze sme privítali aj nováčikov v národnom tíme, ktorí sú prísľubom pre budúcnosť. Aj oni majú šancu dostať sa do kádra na budúcoročné majstrovstvá sveta, ktoré budú na Slovensku. Pred nikým nezatváram dvere, na šampionáte bude štartovať najsilnejší tím," povedal Glen Hanlon, ktorý nominoval do Mníchova 24-členný káder. V mužstve má dvoch brankárov, osem obrancov a štrnásť útočníkov. Reprezentačný debut v Bavorsku zažijú Marek Ďaloga zo Zvolena, Michal Kokavec zo Žiliny, Július Hudáček z Košíc a Marek Biro z Banskej Bystrice. Najskúsenejším je Dominik Graňák so 105 reprezentačnými štartmi, najstarším Richard Zedník (34), najmladším Marek Ďaloga (21), najvyšším Radovan Somík (191 cm) a najťažšími Marcel Hossa a Branislav Mezei (obaja po 100 kg). Najlepšiu streleckú bilanciu v reprezentácii má so sedemnástimi gólmi Ivan Čiernik.

Glen Hanlon dá v Mníchove šancu aj desiatke hokejistov, ktorí buď hrávajú, alebo naposledy hrali za extraligový klub na Slovensku. V reprezentácii nechýbajú ani Richard Lintner a Richard Zedník, ktorí sú momentálne bez klubového angažmánu. Obaja by mali byť ťahúňmi tímu. "Verím, že si v Nemecku dobre zahráme a všetky tri zápasy. V tíme je dostatok skúsených hráčov, nechýbajú ani reprezentační novici. Je to dobrý mix a verím, že všetko dobre dopadne," povedal Richard Lintner, ktorý v Mníchove začne druhú stovku reprezentačných štartov.

Brankársku dvojicu na Nemeckom pohári vytvoria Branislav Konrád a Július Hudáček. Obaja sú vo svojich tímoch neohrozenými jednotkami, v súčasnosti je v lepšej forme gólman úradujúceho majstra z Košíc, dvadsaťdvaročný Július Hudáček. Odchovanca hokeja v Spišskej Novej Vsi čaká v Bavorsku debut v seniorskej reprezentácii. "Na prvý štart v reprezentácii sa teším a urobím všetko pre to, aby som trénera nesklamal. Budem veľmi rád, ak sa mi podarí preniesť formu z extraligy do reprezentácie. Viem, že kvalita extraligy nie je až na takej výške ako medzinárodný hokej. Tam to bude všetko rýchlejšie, silnejšie, tvrdšie. Verím, že budem podávať také výkony, aby sme z každého zápasu odchádzali ako víťazi,“ uviedol J. Hudáček.

Švajčiari, Nemci aj Kanaďania sú tradičnými súpermi slovenského tímu. So všetkými Slováci pravidelne zvádzajú vyrovnané súboje, s Nemcami má Slovensko pozitívnu bilanciu, so Švajčiarmi a Kanaďanmi negatívnu. So zámorským tímom sa naposledy stretol národný výber SR v semifinále ZOH 2010 vo Vancouveri, kde prehral 2:3. S Nemeckom Slovensko prehralo na tohtoročných MS v Kolíne 1:2, nad Švajčiarmi 3:2 vo Füssene