Novinky - 29.01.2016 21:49

Vyrovnané derby s úspešným záverom pre Oceliarov

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: hckosice

Góly a asistencie: 5. Varga (Češík, Macejko), 53. Češík (Bicek, Šedivý), rozh. náj. Bartoš – 24. Paločko (Kroták, Fabian), 32. Heizer (Koyš, Bartečko) 

Vylúčení: 1:0 na dve min., presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: J. Konc – Gajan, Smrek, 4751 divákov

HC Košice: Halász – Deyl, Dudáš, Mikuš, Cebák, Šedivý, Macejko – Bartánus, Suja, Bicek – Bartoš, Jenčík, Spilar – Varga, Češík, Lelkeš – Chovan, Hrnka, Milý – Hričina, Boltun

HK Poprad: Kostúr – Dinda, Suchý, Fabian, Gaborčík, D. Šterbák, Malina – Koyš, Heizer, Bartečko – Paločko, Bajaruns, Kroták – Štrauch, Paukovček, Števuliak – Achs, Toma, Briják

Veľké východoslovenské derby sa v košickej Steel aréne začalo domácou aktivitou. Košickí hokejisti pred Kostúrovou bránkou dobiedzali už od samého úvodu, čo ešte v prvej päťminútovke aj využili na otvorenie skóre. Postaral sa o to Varga, ktorý správne vystihol puk vyrazený po Češíkovej strele a efektne ho ponad popradského brankára prehodil až do siete. Oceliari potom vo svojej snahe o skórovanie pokračovali aj naďalej. V ôsmej minúte najskôr technicky pohrozil Spilar a po ňom tvrdou strelou aj Mikuš, ale gólman Kostúr si s obomi pokusmi poradil. Na opačnej polovici klziska musel Halász vážnejší zákrok vytiahnuť až v druhej desaťminútovke po prudkej Heizerovej strele, ktorú si spracovával hruďou. Vzápätí sa takmer druhýkrát v zápase tešili fanúšikovia aktuálnych majstrov a lídrov tabuľky, ale puk na Jenčíka stojaceho pred bránkou tesne neprešiel. Do prestávky predviedli oba celky ešte veľkú snahu a bojovnosť, no žiaden presný zásah nepadol a do šatní sa šlo za stavu 1:0.

Druhá tretina sa začala aktivitou na popradskej strane. Hosťujúci hokejisti sa už od úvodného buly pokúšali o vyrovnanie, čo sa im už po troch minútach podarilo. Postaral sa o to Paločko, ktorý si na ľavom kruhu zbehol za obrancu, spracoval si prihrávku, puk potiahol priamo pred Halásza a efektne ho prekonal. Za stavu 1:1 sa potom nemuselo hrať dlho. Dobrú šancu na návrat domácich do vedenia mal Varga, no jeho prudká strela od modrej čiary preletela iba nad hornou žrďou Kostúrovej svätyne. Oveľa viac práce mal brankár na opačnej polovici klziska, pretože Koyš sa dostal do samostatného úniku, ale v ňom na Halásza nevyzrel a zakončil iba do jeho ľavého betónu. Veľká aktivita Popradčanov aj napriek tomu priniesla úspech v úvode druhej desaťminútovky strednej časti hry, kedy nepokrytý Heizer z ľavej strany iba dorazil puk do okrytej časti svätyne a poslal Poprad do vedenia 2:1. To si hostia do prestávky ustrážili.

Košičania v úvode tretej tretiny prehrávali, ale ich aktivita naznačovala, že by radi vyrovnali čo nasjkôr. Hneď od začiatku dvadsaťminútovky sa usadili v pásme, kde od modrej čiary hrozili najmä obrancovia. Prudkými strelami popradský celok vystrašili Deyl i Dudáš, no Kostúr si v oboch prípadoch poradil. Oceliari si v prvej polovici tretiny zahrali aj svoju prvú preislovku zápasu, ale udrieť v nej nedokázali. Aktívne potom pokračovali aj proti plnému počtu Popradčanov, ale strela Jenčíka ani Biceka v sieti neskončila. Neujalo sa ani zakončenie Vargu, ktorý v 51. minúte pálil z otočky, pretože jeho pokus vyrazil brankár Kostúr. Obrovská aktivita Košíc napokon svoj úspech priniesla v 53. minúte, kedy sa Češík individuálne predral medzi kruhy a prepálil brankára. Za stavu 2:2 mali Oceliari ešte dve príležitosti na skórovanie - v tej prvej nepochodil Bartánus, v tej druhej sa neujala strela Biceka. Duel sa tak v riadnej hracej dobe skončil nerozhodným výsledkom a nasledovať muselo päťminútové preddĺženie.

V hre štyroch proti štyrom videli diváci obojstranne opatrný prístup. Vyloženú šancu si necelé dve minúty pred koncom predĺženia vypracoval hosťujúci Fabian, ale zoči-voči Halászovi nepochodil a nasledovať museli aj samostatné nájazdy. V nich o košickom víťazstve v piatej sérii rozhodol skúsený Peter Bartoš. 

Marcel Šimurda, asistent trénera Košíc: „Úvod stretnutia bol z oboch strán opatrný, ale nám sa podarilo dostať do vedenia 1:0. V druhej časti sa súper dokázal dvakrát presadiť. Myslím si, že to bolo náročné stretnutie, ktoré sme po enormnom tlaku v závere zvládli. Dospelo to až do samostatných nájazdov, ktoré sme zvládli lepšie my. Myslím si, že tento hokej sa divákom musel páčiť.”

Pavel Paukovček, tréner Popradu: „Chlapcom by som sa chcel poďakovať za poctivú defenzívnu prácu, ktorú v zápase odviedli. U silného súpera sme získali bod.”