Novinky - 27.09.2015 22:42

Popradská prehra v Košiciach

Huste.tv Autor: Huste.tv

Góly a asistencie: 27. Šoltés (Bortňák), 34. Suja (Bartánus), 50. Šedivý, 51. Jenčík (Hrnka, Philipp), 60. Lelkeš (Češík) – 55. R. Rapáč (Suchý, Bartečko)  

Vylúčení: 3:3, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc, Novák – Korba, Rovenský, 3137 divákov

HC Košice: Melicherčík (Riečický) – Šedivý, Philipp, Dudáš, Slovák, Štrbák (C), Cebák, Macejko – Bartánus, Suja, Bicek (A) – Lapšanský, Češík, Lelkeš – Jenčík, Bartoš (A), Hrnka – Bortňák, Boltun, Šoltés, Hričina

HK Poprad: Svoboda (Kostúr) – Gaborčík, Suchý, Kasík, Malina, Ťavoda, Dinda, Pitka – Hvila, Paukovček, Bartečko – Ru. Huna, Rusnák, Bajaruns – B. Rapáč, Síkela, R. Rapáč – Števuliak, Štrauch, Török

Atraktívne východniarske derby sa v Steel aréne začalo aktívnym prístupom z oboch strán. Ani jeden z celkov síce nechcel urobiť prvú chybu, ale aj napriek tomu diváci už od úvodu sledovali ofenzívne poňatý hokej. Do prvej zaujímavejšej šance zápasu sa dostali hostia, keď si v polovici piatej minúty na puk na modrej čiare počkal Rudolf Huna a inkasoval presnú prihrávku. S pukom na hokejke sa potom vyrútil priamo na Melicherčíka, ale ten jeho zakončenie s prehľadom vychytal. Oceliari chceli na príležitosť odpovedať rovnakou mincou na opačnej strane, a tak sa do zakončenia vzápätí natlačil aj Bortňák, ale Svoboda puk radšej podržal. O päť minút neskôr opäť pohrozil Poprad. Na puk si na modrej čiare počkal Török, z uhla ho napálil na Melicherčíka, ale košický gólman bol pozorný. Diváci sledovali rýchly a atraktívny hokej, ktorý sa prelieval z jednej strany na druhú. Výsledkom bola aj šanca Bartoša, ktorý skúsene pálil spoza obrancu, ale popradský gólman jeho pokus vyrazil ramenom. V závere 15. minúty predviedli domáci hráči súvislý tlak, v rámci ktorého sa najskôr neujalo Hrnkove bekhendové zakončenie a potom hosťom pomohla aj konštrukcia bránky. V prvej tretine videli diváci bojovný výkon bez vylúčení na oboch stranách. Strelecky boli aktívnejšie Košice, ktoré v pomere striel vyhrali 14:6. 

Aj v strednej dvadsaťminútovke sledovali diváci atraktívny výkon oboch mužstiev. Úvod tretiny poznačilo vylúčenie na košickej strane. Poprad si počas presilovky vypracoval zaujímavú príležitosť, keď Suchého strelu od modrej čiary tečoval Richard Rapáč, ale Melicherčík jeho pokus vyrazil ľavým betónom. Oceliari sa v početnej nevýhode ubránili a už v plnom počte sami pokračovali v streleckej aktivite. Výsledok sa dostavil v 27. minúte, kedy Bortňákovu prihrávku do siete nasmeroval Šoltés, čím otvoril skóre duelu a aktuálnych majstrov poslal do vedenia 1:0. Košičania potom mali k dispozícii dve presilové hry za sebou, pričom tú druhú sa im podarilo využiť. Do štatistík sa ako úspešný strelec zapísal aj Suja, ktorý si na prihrávku počkal pri ľavej žrdi súperovej bránky a puk pretlačil za čiaru. Za stavu 2:0 zverenci trénerského dua Oremus - Šimíček vo svojom tlaku vôbec neprestávali a popradského brankára Svobodu aj naďalej preverovali z každej možnej pozície. V polovici 37. minúty z pravej strany zakončoval Bortňák, ale iba do betónov spomínaného gólmana. Hostia chceli ešte do prestávky odpovedať, ale Hunovi s Rusnákom sa spred bránky puk nepodarilo pretlačiť za čiaru. Košičania vyhrávali po dvoch tretinách 2:0 a na strely vysoko 33:15.

V záverečnej dvadsaťminútovke pokračovali rozbehnutí Košičania v dobrom hernom prevedení a vybojovali presilovku, ktorú sa im ale využiť napodarilo. Bezprostredne po nej však diváci v Steel aréne oslavovali tretíkrát, keď sa na modrej čiare do puku oprel obranca Šedivý a nekompromisne ho zavesil pod hornú žrď. Na 4:0 mohol vzápätí po prečíslení dvoch proti jednému zvýšiť Lapšanský, ale jeho strelu vychytal gólman Svoboda. Košičania aj napriek tomu pridali do popradskej bránky aj štvrtý presný zásah, keď sieť rozvlnil strelou z hranice ľavého kruhu Jenčík. Popradskí hokejisti sa ani za tohto stavu nevzdávali a jedným gólom vymazali čisté konto Melicherčíka, ale viac presných zásahov už nepredviedli. Košičania sa v záverečnej minúte presadili ešte raz po samostatnom úniku Lelkeša, čím stanovili skóre na konečných 5:1 vo svoj prospech.

Jakub Suja, útočník Košíc: "Verili sme, že dnes to už konečne príde a že to zlomíme. Našťastie sa to podarilo. Stále sme si verili, že nám začnú padať góly, pretože ani predtým sme nehrali zlé zápasy. Mali sme veľa striel, ale nevedeli sme premeniť šance."

Richard Jenčík, útočník Košíc: "Dnes sme odohrali od začiatku až do konca veľmi dobrý zápas. Boli sme aktívni, mali sme dostatok šancí a som rád, že sme sa dokázali presadiť aj strelecky. Góly ná zabezpečili tri body."

Peter Oremus, tréner Košíc: "Pripravili sme sa naozaj zodpovedne, pretože sme vedeli, že Poprad je v útoku silný. Nastrieľali sme góly, ktoré nám doteraz nepadali, aj keď chlapcom som snahu uprieť nemohol ani doposiaľ. Dnes prišli góly aj body, za čo sme veľmi radi." 

Pavol Paukovček, tréner Popradu: "Prvých pätnásť minút sme hrali s Košicami vyrovnanú partiu, vôbec sme nezačali zle. Potom sa ale domáci po našej chybe ujali vedenia a aj keď nás ešte brankár Svoboda podržal viacerými dobrými zákrokmi, po treťom góle bolo už prakticky po zápase."

autor: hckosice