Novinky - 14.01.2013 08:29

V derby platilo po prvý raz "môj dom, môj hrad"

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: MN/SITA, Foto: MN

HC Košice - HK Poprad 4:1 (0:1, 1:0, 3:0)

Góly: 38. R. Jenčík (Marek Slovák, Kolba), 42. Jokeľ (Matis, Cebák), 54. R. Jenčík (Marcel Haščák, Bulík), 55. Š. Novotný (Matúš Chovan) - 15. Špelda (Ľ. Vaic, Jabrocký)

Vylúčení: 6:4 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc - M. Korba, P. Korba, 4134 divákov

HC Košice: Hylák - Cebák, Šeda, Kolba, Štrbák, Michal Novák, Deyl, Martin Chovan, Macejko - Matis, T. Marcinko, Jokeľ - Š. Novotný, Marek Slovák, Matúš Chovan - Marcel Haščák, Bulík, R. Jenčík - P. Svitana, Pašek, Boltun

HK Poprad: Westlund - M. Šterbák, D. Brejčák, Kovačevič, Jáchym, Fabian, Špelda, M. Kurali - Vandas, Klouda, Hvila - R. Tomas, Balán, D. Buc - Gríger, Ľ. Vaic, Jabrocký - B. Rapáč, S. Takáč, Matúš Paločko

V derby východniarov mali Košičania ofenzívny nástup. Už v druhej minúte vyskúšal pozornosť brankára Popradu Novotný, po ňom mal dobrú príležitosť Pašek a krátko na to aj Svitana. V 6. min si popradský tréner Jančuška musel vziať oddychový čas, aby pribrzdil domácich v rozlete. Domáci pokračovali v aktivite, ale nepresadil sa ani Novotný a po ňom Jenčík, až prišla chvíľa kamzíkov. V 15. min hrali prvú presilovku a Špelda prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste.

V druhej tretine mal sľubnú šancu Matúš Chovan. Potom hrali hostia takmer minútovú presilovku piatich proti trom, ale nevyužili ju. V 35. min si Svitana nakorčuľoval až pred bránku, ale netrafil ju. Košice sa dočkali v 38. min. Marek Slovák našiel pri presilovke pred bránkou Jenčíka a ten zaznamenal svoj 100. gól v košickom drese. Tesne pred druhou prestávkou to v presilovke skúšal Novotný, vzápätí na opačnej strane v oslabení vyskúšal Hylákove reflexy Vaic.

V 2. min tretej tretiny vypálil od modrej Cebák a Jokeľ z blízka dorazil puk do bránky - 2:1. Hyláka potom ani nadvakrát neprekonal Paločko. V 54. min sa druhýkrát v zápase presadil Jenčík, ktorý pohotovo dorazil strelu Haščáka. Už o devätnásť sekúnd neskôr domáci vyšachovali súpera a Novotný zakončoval do prázdnej bánky - 4:1.

Milan Staš (tréner Košíc): "Do súpera sme sa pustili s chuťou. Vytvorili sme si veľký tlak, no žiaľ, nevyťažili sme z neho nič a naopak po druhej tretine sme prehrávali 0:1. Chceli sme pokračovať v nápore, no trochu nás pribrzdili oslabenia. Koncom druhej tretiny sa nám podarilo vyrovnať. Do tretej časti sme išli s tým, že do toho dáme všetky sily a víťazstvo strhneme na svoju stranu. Po šťastnom góle sme išli do vedenia a potom sa to už sypalo. Vzhľadom na dianie na ľade sme vyhrali zaslúžene."

Milan Jančuška (tréner Popradu): "Úvodný tlak Košíc sme prečkali bez inkasovaného gólu. Naopak, v našej presilovke sme dali gól a viedli 1:0. Rozhodujúcim momentom bola naša presilovka piatich proti trom. Ak by sme boli dali gól, zápas by za stavu 2:0 vyzeral inak. Po našich hrubých chybách sme potom Košiciam doslova ponúkli góly, čo domáci potom samozrejme využili."