Novinky - 30.12.2014 12:23

VÍŤAZSTVOM JE AJ POTLESK OBECENSTVA

Huste.tv Autor: Huste.tv
Hráčom sa darí výsledkovo i herne, tribúny sa zapĺňajú hustejšie ako v minulých sezónach, okolo klubu panuje prajná atmosféra. Toto všetko sú pre naše mužstvo silné impulzy, ktoré dávajú nádej, že na konci ročníka sa nám môže podariť čosi veľké. Po niekoľkých debatách s hráčmi sa skúsime zamyslieť, v čom našu úspešnosť možno hľadať.

Pozitívna energia

Našli sme ju určite v tom, že hráči sa cítia v pohode. Darí sa im súvisle vyhrávať a tak ide všetko ľahšie. V kabíne si sadli, sú tam všetko zdravé typy hokejistov, ktorých hokej baví, a to je podstatné. Sú cieľavedomí a ženie ich vpred vidina víťazstiev, fanúšikovského obdivu, spoločného úspechu. Panuje vôkol nich pozitívna energia a tú potom prenášajú na ľad.

Akáže to je ale premena oproti minulému ročníku, ked sme o takomto čase ťahali tiež podobnú sériu, ale prehier. Vyvrcholilo to vtedy odchodom niekoľkých hráčov, máme na mysli Melanda a spol. v šatni panovala ponurá atmosféra a jediným svetlým bodom toho obdobia bola vari len zabíjačka v Ľubietovej pred Vianocami, team building na stmelenie mužstva.


Vhodne vyskladané mužstvo

Tento rok zažívame iné pocity. Mužstvo je vyskladané tak precízne a do takej kvality, že patrí medzi najlepšie v extralige. Hráčov hokej baví a len takto si možno vysvetliť ich gólovú chladnokrvnosť v niektorých zápasoch. Celé to tkvie v niekoľkých aspektoch - určite zásadnou je vyvážená a zdravá chémia tímu. Chalani sú výborná partia v kabíne a na ľade hrajú spôsobom pre nich šitým - s dobrou taktikou od trénerov Chudého so Zedníkom, tak, aby vyniklo čo najviac hráčov a dostalo sa k svojej typickej hre.

Opierať sa taktiež môžeme o kvalitu - máme hokejistov, ktorí pravidelne bodujú, strieľajú góly, ale takisto aj tvoria hru. Napríklad v minulej sezóne sme hrali taký upracovanejší, silovejší hokej, ktorému chýbala väčšia priamočiarosť a ľahkosť. Veľmi často sme sa vybíjali v súbojoch pri rohoch, niekedy nám chýbal väčší ťah na bránku s pukom, síce mali sme vtedy iné pozitíva v našom prejave. Teraz je náš prejav vystavaný odlišne, ale to zásadné je, že sme s ním úspešní. Dobre hráme presilovky, oslabenia a vytvárame si nezvykle veľa streleckých pozícií v hre päť na päť. Toto je len o kvalite.

Ustálené formácie

Hráčom samotným pomáha aj fakt, že máme ustálenejšie formácie ako v minulých sezónach. Doslova nás niekedy zabíjalo, že vari do každého zápasu sme išli v inej zostave. Fluktuácia v nej bola obrovská. Bolo to potom poznať aj na ľade, že nám chýbala súhra, nadväznosti, tá spomínaná chémia. Teraz je tomu inak a má to odzrkadlenie aj vo výsledkoch.

Hráči sú takto viac zohratí a ak sa im proti papierovo slabším mužstvám začne dariť, dáme druhý, tretí gól, naraz naskočia spoza mantinelu, zo striedačky na ľad další korčuliari s logom Barana na hrudi a aj oni si chcú dať gól. Potom je to už len o hokejovom pobavení sa, bavia sa hráči, baví sa obecenstvo.

Ale nie je to len o gólových nádielkach súperom, aké sme v tejto sezóne zažili viackrát. Mužstvo dokáže odohrať a hlavne zvládať aj taký zápas, kde nie je herne lepšie, nemá takú istotu v hokejkách, dokáže hrať na výsledok. Vyhrať aj s dvomi strelenými gólmi, poctivo pracovať v defenzíve. Je vývážené. Zápasy si dokáže užiť, ale aj poctivo odkorčuľovať, odbojovať, vydrieť. Má charakter a silu, ktorá je prísľubom úspechu. Silný motív.

Prebúdzanie fanúšikov

Najkrajší je ale aj tak pohľad do hľadiska na našom zimnom štadióne. Banskobystrický divák si konečne začal nachádzať svoje miesto na tribúne v hojnejšom počte. Teší to a je to motivujúce zároveň. Nevieme a nedá sa povedať za všetkých, čo fanúšikov dostalo do hľadiska, ako prežívajú zápasy, s akými zážitkami z nich odchádzajú, ale jedno je isté určite - hokej sa hrá pre ľudí. A ten v podaní Banskej Bystrici ľudí zabáva, publikum nešetrí potleskom a to o niečom svedčí. Fanúšikovia majú v hráčoch svoje vzory, osobnosti ako Handzuš, Hudec, Bambúch, Handlovský a radi sa na nich a na mužstvo chodia pozerať. Povedzme to tak, že človek je ten najlepší divák, ale ľudia to najprísnejšie obecenstvo.

Miroslav Čief

Víťazstvom je aj potlesk obecenstva