Tipos Extraliga - 19.08.2011 12:41

Slovnaft Extraliga - Tretí majstrovský titul pre Košice v rade

Huste.tv Autor: Huste.tv

Do streleckej listiny sa v úvodnom dejstve zapísal útočník Peter Fabuš, v druhej časti pridali góly Michal Grman a Vladimír Dravecký. Za Poprad skorigoval v 36. min legionár Emil Lundberg, v závere ešte pri power play "kamzíkov" do prázdnej bránky dával štvrtý gól Vorel.

Košičanom sa podaril aj ďalší husársky kúsok, keď v tomto súťažnom ročníku získali majstrovský titul dorastenci, juniori aj seniori tohto klubu. Celkovo je to šiesty titul pre Košice v ére slovenskej samostatnosti, dvakrát boli Košičania majstrami ešte vo federálnej lige.

Finále Slovnaft extraligy - 5. zápas (hralo sa na 4 víťazstvá)

HC Košice - HK Poprad 4:1 (1:0, 2:1, 1:0) - konečný stav série: 4:1

  • Góly: 15. Fabuš (S. Gron, Bartoš), 23. M. Grman, 32. Dravecký (M. Šterbák), 60. Vorel (Kristek) - 36. Lundberg (Kasík)
  • Vylúčení: 4:8 na 2 min, navyše: Wanvig (Poprad) 5+DKZ za pichnutie hokejkou, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Minář, Šír (obaja ČR) - Gajan, J. Tvrdoň.

Zostavy:

  • Košice: J. Hudáček - J. Tabaček, Homer, M. Grman, Šeda, M. Šterbák, Deyl, Slimák - Michel Miklík, Kristek, Vorel - Fabuš, S. Gron, Bartoš - Dravecký, Zálešák, Jenčík- M. Baláž, Martin Frolík, Pašek
  • Poprad: Melicherčík - J. Brejčák, R. Suchý, Jasečko, D. Brejčák, Rogers, Kasík, Kramár - Škovira, Klouda, Kuľha - P. Svitana, Kroták, Kmiť - Wanvig, Lundberg, Rapáč - Paločko, Mlynarovič, Vandas

Košičania začali aktívne a už v 27. sekunde mal gól na hokejke Kristek. Ešte v úvodnej minúte mohli dať gól v oslabení Popradčania, ale Kroták poslal puk iba do Hudáčka. Domáci nezahrali prvú presilovku ideálne, aj keď puk niekoľkokrát preletel tesne popred Melicherčíka. V následnom oslabení ohrozil hosťujúceho gólmana S. Gron, no ani on sa do listiny strelcov nezapísal. Vzápätí na druhej strane nepremenil nájazd Kmiť a v 7. min nepremenil tutovku ani M. Baláž. V 9. min zazvonila horná žŕdka Melicherčíkovej bránky po pokuse Draveckého a o štyri minúty neskôr mieril do gólmana Popradu Gron. Skóre duelu otvoril v 15. min Peter Fabuš, keď využil spoluprácu Petra Bartoša so Stanislavom Gronom. Ešte pred prvým klaksónom sa pokúšal o vyrovnanie Suchý, ale jeho strelu zblízka Hudáček zneškodnil.

V druhom dejstve sa Košičanom podarilo hneď na začiatku pridať druhý gól, keď Michal Grman po sóle z vlastného obranného pásma nedal Melicherčíkovi šancu - 2:0.V 26. min ponúkli hostia oceliarom dvojminútovú presilovku o dvoch korčuliarov, v ktorej však Košice nedokázali pridať tretí presný zásah, aj keď na to mali niekoľko sľubných príležitostí. Náskok domáceho mužstva mohol prikrášliť v pokračujúcej početnej výhode o jedného hráča Kristek, ale Melicherčík bol pozorný. V 32. min si z obrany Popradu urobil "dobrý deň" Dravecký, keď aj napriek faulu si dokázal puk prehodiť na bekhend a ponad betón hosťujúceho gólmana upravil už na 3:0. Nasledovala séria vylúčení, po ktorej sa "kamzíkom" podarilo skorigovať v 36. min, keď Kasíkovu strelu tečoval za Hudáčkov chrbát Lundberg.

V 43. min mohol duel zdramatizovať Kuľha, ale jeho pokus bol nepresný. V úvode záverečnej desaťminútovky zahodil ďalšiu možnosť znížiť opäť Kuľha, ešte predtým Miklík nezužitkoval Zálešákovu prihrávku. Košičania si strážili získané vedenie a tribúny už v predstihu začali oslavovať cenný triumf. Domáci na radosť svojich priaznivcov už nenechali súpera zápas zdramatizovať a získali majstrovský titul. Popradu nepomohol už ani oddychový čas 36 sekúnd pred treťou sirénou. Na konečných 4:1 stanovil v 60. min do prázdnej bránky Vorel.

Hlasy:

  • Rostislav Čada (tréner Košíc): "Titul je výsledkom našej celoročnej práce. Vo finále sme dali viac gólov ako Poprad, a preto máme titul. Som rád, že sme dosiahli tento výsledok. S mužstvom sme odviedli prácu, na ktorú sme boli angažovaní. Určite titul oslávime, ale už čoskoro budeme myslieť na ďalšiu sezónu."
  • Ján Jaško (tréner Popradu): "Piaty finálový zápas sme chceli vyhrať. Jeho úvod bol v našej réžii, ale celou sériou nás sprevádzala strelecká mizéria, ktorá sa prejavila aj dnes. Košiciam treba zablahoželať k titulu. Pre Poprad je finále veľkým úspechom, najmä keď si pomyslíme na ťažký začiatok sezóny a úvahy, či budeme vôbec v súťaži. Všetci hráči, vedenie a podporovatelia popradského hokeja si zaslúžia veľké uznanie."