Vlci Žilina - 13.04.2022 21:03

Vlci sú víťazom SHL. Tešiť sa môžu na baráž s Liptákmi

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJ Šport

Rozhodujúci siedmy zápas síce nebol potrebný, no i tak má druhá najvyššia hokejová liga za sebou jedno z najzaujímavejších a najdramatickejších finále v histórii. Obstarli ho hokejisti Martina a Žiliny, pričom Turčania nečakane vyhrali úvodné dva zápasy na ľade suverénneho víťaza základnej časti. Potom však zverenci Stanislava Škorvánka staršieho zmobilizovali sily a štyrmi výhrami po sebe otočili stav série na konečných 4:2. Zo šiestich odohraných zápasov sa vždy zrodil rozdiel jediného gólu a až štyrikrát musel víťaza určovať extratime. V ňom ukázali pevnejšie nervy Vlci, ktorí obrat pripravili cez dve zvládnuté predĺženia a dvoje samostatné nájazdy.

Finálová séria priniesla 179 trestných minút, 28 gólov a strelcom "zlatého gólu" sa stal Marco Halama. Práve zakončenie dvadsaťšesťročného centra rozlúsklo stredajší duel a pripísalo výhru pomerom 3:2 na konto Žiliny. Favorit série pritom do tretej tretiny vstupoval s dvojgólovým náskokom, no prišiel oň a rozhodovať sa muselo v predĺžení. To malo len 25-sekundové trvanie. Podobný náskok prehajdákali Martinčania v treťom zápase, kedy šli do poslednej tretiny vo vedení 3:1. Duel však prehrali a namiesto vedenia 3-0 na zápasy začal obrat klubu spod Dubňa. Práve tento moment zrejme možno označiť za zlom série.

Žilinské mužstvo si tak napravilo chuť po minulom roku, kedy podobne presvedčivú sezónu zakončilo finálovou prehrou so Spišskou Novou Vsou 1:4. Postup však ešte v rukách rozhodne nemá. Chystať sa môže na baráž o extraligu, v ktorej mu bude súperom MHK 32 Liptovský Mikuláš. Najslabší tím uplynulej sezóny najvyššej súťaže zaostal za záchranou o dvanásť bodov a súťažný zápas nehral presne mesiac. Čakanie si spestril aspoň prípravným dvojzápasom s českým Kladnom. Štart baráže bol oficiálne naplánovaný na 24. apríla. Vychádzajúc z plávajúcich termínov SZĽH by sa však prvý duel mal odohrať o týždeň skôr.

Sumár finále Tipos SHL 2021/22:
Vlci Žilina - HK Vitar Martin 2:3
Vlci Žilina - HK Vitar Martin 0:1
HK Vitar Martin - Vlci Žilina 3:4sn
HK Vitar Martin - Vlci Žilina 2:3sn
Vlci Žilina - HK Vitar Martin 3:2pp
HK Vitar Martin - Vlci Žilina 2:3pp

Cesta Vlkov Žilina play-off 2022:
Štvrťfinále: Vlci Žilina (1.) - Modré krídla Slovan (10.) 4:0 (1:0, 4:0, 7:3, 1:0)
Semifinále: Vlci Žilina - HC Topoľčany (5.) 4:0 (3:2, 5:1, 1:0, 2:1pp)
Finále: Vlci Žilina - HK Vitar Martin (3.) 4:2 (2:3, 0:1, 4:3sn, 3:2sn, 3:2pp, 3:2pp)