Novinky - 13.05.2020 10:07

Štvorka draftu NHL ťahala Skalicu a Zvolen, no potenciál ostal nenaplnený

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Český hokejový krídelník Pavel Brendl bol v mladosti považovaný za obrovský talent a všetci mu predpovedali hviezdnu kariéru. Americkí skauti vychvaľovali najmä jeho ofenzívny inštinkt, vďaka ktorému si dokázal nájsť správne a miesto a z neho neomylne zakončiť. V roku 1999 prešiel draftom NHL zo štvrtého miesta a New York Rangers si ho vybral hneď po tom, ako Vancouver volil bratov Sedinovcov. Lenže jeho päť rokov v Amerike nenabralo očakávaný spád, v najlepšej lige sveta odohral 80 zápasov a následne sa presunul do Európy. Po Švajčiarsku, Fínsku, Švédsku, Rusku a Nemecku sa olomoucký odchovanec dostal do Skalice, kde sa stal najlepším strelcom a vo februári sa presťahoval do Zvolena.

HKM Zvolen, v zostave s Brabencom, Pulišom, Semorádom, Klhůfekom či Obdržálkom mal vysoké ambície, no tie stroskotali v sedemzápasovom semifinálovom boji proti Nitre. Brendl sa počas základnej časti dokázal predviesť 22 gólmi a vo vyraďovacích bojoch pridal ďalších päť. Štyri z nich padli do siete neskoršieho šampióna z Nitry a zároveň sa stal autorom posledného sezónneho gólu "rytierov". Tí na domácom ľade prehrali dôležitý šiesty zápas série 2:5, pričom prehrávali už štvorgólovým rozdielom, keď Brendl dvomi úspešnými zakončeniami vykresal aspoň akú-takú nádej.

​Počas ročníka 2016/17 tento český útočník hokej nehrával, následne sa na dva roky vrátil do nižších súťaží vo Fínsku a Švédsku. Viaceré portály ho v minulosti zaradili do nechcených výberov medzi najväčšie premárnené hokejové talenty či najhoršie výbery v draftoch NHL. Napriek tomu si v roku 2001 zahral na juniorských MS, kde bol suverénne najproduktívnejším hráčom tímu s Eratom, Plekancom alebo Vrbatom. Niekoľko duelov odohral aj v reprezentačnom A-tíme a v zámorí nastupoval za Philadelphiu, Carolinu a Phoenix. Vyhral AHL, WHL či Spengler Cup a bol najlepším strelcom švédskej ligy aj KHL. Stále to však je v porovnaní s vysokými očakávaniami v očiach mnohých nenaplnený potenciál.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora