Novinky - 09.06.2016 23:20

Hokejový zápas musí byť udalosť i show

Huste.tv Autor: Huste.tv | Zdroj: HK Poprad

HK Poprad sa topil v dlhoch a mnohí fanúšikovia hokeja sa obávali, čo bude s klubom a hokejom v Poprade v budúcej sezóne... 
Môžem zodpovedne prehlásiť, že k 31. máju 2016 boli všetky exekúcie z minulosti zastavené. Potvrdia to exekútori, hráči i banky, pretože spoločnosť AquaCity Poprad všetky dlžné pohľadávky klubu skúpila. Svojho času poslanci mesta odsúhlasili dotáciu HK Poprad pre dorast a mládež, no tieto prostriedky boli použité pre A-tím. Aj túto kauzu, ktorá sa ťahala viac ako rok, môže vedenia mesta konečne zmiesť zo stola, pretože prostriedky, ktoré boli použité na iné účely, ako byť mali, sa mestu vrátili. K dnešnému dňu sú teda všetky dlhodobé uznané záväzky, ktoré klub mal, vysporiadané. Doteraz sme vyplatili asi 650 000 eur, do dvoch mesiacov vyrovnáme zvyšok. Zostávajúce pohľadávky, ktoré vznikli v aktuálnej sezóne 2015-2016 sa teda aktuálne umorujú a snažíme sa, aby sa do augusta 2016 aj úplne vysporiadali. To znamená, že klub do novej sezóny vstúpi s čistým štítom, a po desiatich rokoch by naozaj mal začať fungovať bez balvanov z minulosti. Fanúšikovia sa už dnes môžu začať tešiť na sezónu 2016-2017. Momentálne prebieha výberové konanie na trénera, ktorý bude dané mužstvo viesť a zostavuje sa hráčsky káder. Sezóna začne 25.- 27. 8. Tatranským pohárom, ktorý má najdlhšiu tradíciu v rámci všetkých pohárov v Európe. 

Na budúci rok máme hostiť aj hokejové Majstrovstvá sveta 18-ročných.
Majstrovstvá sveta 18-ročných sa hrajú na budúci rok v apríli. Dovtedy bude zväčšenie ľadovej plochy podľa predpisov IIHF, aby sa v Poprade mohlo takéto významné podujatie medzinárodného charakteru uskutočniť, dokončené. Pripravujeme aj výstavbu tréningovej haly, ktorá má byť dôstojným športovým stánkom pre všetky hokejové triedy, žiacke kategórie a mládež. Odhadujem, že do roka, roka a pol v Poprade táto hala vyrastie v susedstve dnešného štadióna, aby sa všetky tréningové možnosti v meste využili na maximum.

Šepkalo sa, že sponzori nechcú hokej podporovať, pretože nevedia, kde končia ich sponzorské dary... 
Členovia realizačného tímu HK Poprad sa stretli s viacerými významnými podnikateľmi v regióne a všetci potvrdili, že veľmi radi budú nakupovať permanentky a prispievať na hokej v Poprade, ak bude hokejový klub transparentný, čistý a jasne sa vopred definuje, kam ich finančné prostriedky pôjdu. Projekt pripravujeme tak, aby všetci finanční manažéri, konatelia, riaditelia a majitelia firiem videli, na čo sú ich peniaze použité. A tie pôjdu jedine do klubu, na odmeny hráčov a realizačného tímu, ktorý sa na chode klubu podieľa. Na druhej strane, chceme, aby ľudia začali hokej vnímať trošku aj ako show. To znamená viac pozornosti venovať marketingu, pretože dnes už ľudia na šport nechodia len kvôli športovému výkonu. Každý zápas by mal byť aj spoločenskou udalosťou,  ako sme to zažili v roku 2011, keď tu hral HC Lev Poprad. Každý sa na zápas svojho tímu tešil, pretože tam stretol množstvo známych ľudí a bola to udalosť, na ktorú sa chodili pozerať celé rodiny s deťmi. Chceli by sme, aby korupcia, a všetko s ňou súvisiace, z hokeja naozaj vymizli, a aby to bol referenčný klub, ktorý bude motivovať deti, aby sa venovali športu. Aby sme mali radosť z našich hráčov, ktorí potom z Popradu a slovenskej extraligy budú putovať ďalej do sveta a dosahovať dobré výsledky.

Zastupujete súkromnú spoločnosť, ale šport je podporovaný i z verejných zdrojov. Aká je v tom logika?
Áno, pán primátor, ako druhý čestný prezident klubu, zohráva v týchto aktivitách kľúčovú úlohu. Keď sa pozrieme do sveta, a funguje to tak úspešne aj v iných odvetviach. Jediná cesta ako šport úspešne viesť, je synergia súkromného a verejného priestoru, teda spolupráca medzi sponzormi a samosprávou. A k tomu by sme chceli dospieť aj v Poprade. Aby súkromný sektor a samospráva spolupracovali a mohli takéto projekty spoločne posúvať ďalej. 

Problémom popradského klubu boli i obrovské rozdiely v platoch jednotlivých hráčov. Bez zmeny systému je to však dlhodobo neudržateľné.
Športovej stránke vedenia klubu síce nerozumiem, no myslím si, a videli sme to i na nedávnych majstrovstvách sveta, že vyvážený klub spája dravosť mladých so skúsenosťami starších. Všade na svete spolu hrajú starší a mladší hráči. Logicky, tí starší sú drahší. Nielen kvôli skúsenostiam, ale aj preto, že ich je čoraz menej a ich cena na trhu rastie. Súhlasím však, že tie rozdiely v Poprade boli príliš priepastné, a preto sme sa rozhodli, že pre budúcu sezónu pripravíme jasný rozpočet, z ktorého sa postaví mužstvo tak, aby bolo schopné hrať, aby klub bol schopný hradiť svoje záväzky a aby medzi hráčmi neboli priveľké rozdiely. Pre mladých hráčov musí byť aj finančne motivujúce posunúť sa ďalej, na pozíciu tých starších. To je logický princíp podnikania v každej firme vo svete.

Funkcionári mládeže sa snažili o oddelené financovanie, na rozdiel od A-tímu si dokázali udržať vyrovnaný rozpočet. Nedoplácajú tak trochu na A-mužstvo?
Delenie na A-mužstvo a mládež je z môjho pohľadu nešťastné. V skutočnosti by mladí mali trénovať a mať snahu sa raz do A-tímu dostať. A z neho ďalej do sveta. Tak je to všade. Vnímať ich ako dva kluby nie je dobré. Mali by sme ich vnímať ako celok s jednou dušou, kde dorast podporuje starších hráčov. Mladí by tu mali vyrastať, a keď dovŕšia istú úroveň, v prvom rade by mali hrať vo svojom klube, teda HK Poprad, a neodchádzať do Spišskej Novej Vsi, Levoče či Slovanu. Čo do nich HK Poprad investoval, by mali ako dospelí hráči odovzdať späť. Vrátiť niečo regiónu, kde vyrástli. HK Poprad však zasa musí mať svoje miesto a úroveň v lige, aby bolo pre mladých motivujúce v ňom hrať. Aby za Poprad hralo postupne viac a viac domácich a rástla tak hrdosť ich priateľov, rodiny, známych, jednoducho Popradčanov na vlastný klub. Problém minulosti bol, že sa tieto dve kategórie od seba oddeľovali a ľudia ich tak začali aj vnímať. Nemali by sme sa na to pozerať tak, že súkromný sektor podporuje Ačko a dorast je financovaný z verejných zdrojov. Spojme sily a spoločne sa starajme o klub ako taký. Od najmenšieho žiačika, po posledného hráča v A-tímu. Vtedy to bude fungovať. Rozpočtovo, finančne to môžeme oddeliť, aby deti mali dlhodobo vytvorené podmienky na trénovanie, ale v rámci športového riadenia by klub mal byť jednotný.

Znie to dobre, no popradský hokej čelí i  nízkej návštevnosti. Je ešte pre koho vôbec v Poprade hrať? 
Ak klub bude transparentný a posilníme marketing, hokej bude pre domácich spoločenskou a športovou udalosťou, ako je tomu napríklad v Slovane, a návštevnosť bude rásť. Súvisí to však s mnohými ďalšími aspektmi. Zvýšiť návštevnosť je však jednoznačne našim cieľom, pretože hokej by sa nemal hrať pred prázdnymi tribúnami, ale pre divácku kulisu. Paradoxne len 15% celkových príjmov klubu tvoria príjmy z predaja lístkov, hoci všade vo svete je to naopak. Aj preto športy potrebujú podporu domácich firiem, minimálne tým, že budú pre svojich zamestnancov kupovať zo sociálnych fondov lístky na zápasy. Vieme z vlastnej skúsenosti, že keď investujeme do týchto lístkov, dopyt po nich porastie. A aj ľudia, ktorým sa nechce zaplatiť za lístok 6 eur, no zamestnávateľ im ho kúpi zo sociálneho fondu, potom na hokej radi pôjdu.

Prečo podporuje Jan Telensky popradský hokej?

Nestalo sa prvýkrát, že Jan Telensky doslova v hodine dvanástej zachraňuje popradské športové kluby. Na otázku prečo, odpovedá jednoznačne:
„Keď niečo začnete, musíte to aj dokončiť. Za posledných sedem rokov som bol najväčším hokejovým donorom a dal som doň najviac. Bola by škoda, keby táto investícia a všetka práca vyšli nazmar a Poprad stretol rovnaký osud ako Skalicu. Bolo pre mňa veľmi dôležité klub zachrániť. Ale to nie je všetko. Ide mi najmä o jeho budúcnosť. Chcem vytvoriť základ pre budúce fungovanie klubu. Aby mohol rásť.  Preto som sa do procesu záchrany aktívne zapojil a hľadali sme cesty ako vyriešiť dlhy, konkurzy a likvidácie. Prijali sme opatrenia, aby sa to už nikdy nezopakovalo. No je to len začiatok cesty.  Aby popradský hokej mohol prosperovať, musíme podporiť najmä mládež, postaviť nový štadión, skvalitniť vzdelávanie malých hokejistov na základnej škole a dať im možnosť kvalitného štúdia na strednej škole i univerzite. Aktívne na tom pracujeme a dal som si podmienku, že až 80% hráčov musia byť Popradčania. Dnes máme nové stanovy, podporu rodičov i hráčov a to je dobrý štart. Pretože Poprad má tradíciu stretávať sa so slávnymi športovcami. Na zápasy HK Poprad tu chodievam rád napríklad aj s hráčmi Manchester United. Majú tú atmosféru veľmi radi. Aj súčasná nižšia návštevnosť, je, myslím, len dočasný problém zakalenej minulosti. Záujem fanúšikov klesal, keď videli nespokojných hokejistov, ktorí nedostávali platy. Nebolo im vôbec jasné, čo sa v hokeji vlastne deje. A pravdepodobne ani nechceli byť súčasťou niečoho nemorálneho. Keď sa nám podarí odstrániť tieto pomyselné bariéry a klub bude hrať dobrý hokej, som presvedčený, že aj návštevnosť bude vyššia. V novom juniorskom štadióne vyrastú nové generácie hokejistov. Na juniorov či ženy naviažeme záujem spolužiakov, rodičov. Budú chodiť fandiť svojim kamarátom a dievčatá obdivovať svojich mladých športových hrdinov...“

Na snímke zľava: Richard Pichonský a Jan Telenský.